İşinizi değiştirmek istiyorsunuz, yeni mezun oldunuz veya işinizi kaybettiniz, yenisini arıyorsunuz. Onlarca, belki de yüzlerce pozisyona başvurdunuz. İşe alınmayı bırakın, görüşmeye dahi çağrılmadınız. O zaman doğru yerdesiniz. Bir sonraki başvurunuzda mülakata çağrılmanızı garanti edecek 5 tüyoyu sizin için derledik.
1. İnsan kaynaklarını etkilemek için 5 ila 10 saniyeniz var!
İlk 5 saniyede insan kaynakları CV’nize bakmak için ekstra 1-2 dakika harcayıp harcamayacağına karar verecek. Onun için ilk 5 saniyede pozisyon için doğru aday olduğunuzun ipucunu vermeniz lazım.
- Kurumsal bir firmaya mı başvuruyorsunuz? Ciddiyetinizi ve kurumsal kimliğinizi ifade etmeli.
- Yaratıcı bir pozisyon için mi başvuruyorsunuz? CV’niz yaratıcılığınızı göstermeli.
- 20 yıllık tecrübeniz varsa, 5 sayfalık bir özgeçmiş göndermeniz gerekmiyor. Etkileyici olmayan herşeyi çıkartmalı mıyım?
- Pozisyon için uygunluğunuzu gösteren öğeleri öne çıkartmanız lazım. Unutmayın 5 saniyeniz var.
2. Firmanın elindeki soruna çözüm olduğunu göster!
Şirketin ihtiyacı olan kişi sensin. Şirketin elindeki sorunun çözümü sensin.
Başvuru yaptığınız firmanın bir problemi var. Bu nedenle o sorunu çözecek birisini arıyorlar. Otelin resepsiyonunda duracak resepsiyonist, veya banka şubesinde güvenlik görevlisi, veya pazarlama firmasında yaratıcı fikirler üretecek birisi. Şirketin elinde çözmesi gereken bir sorun var, o nedenle birisini arıyor.
Öncelikle şirketin elindeki sorunu anlaman lazım. Bunu anlayacağımız yer ise; iş ilanının kendisi. İş ilanında sorumluluklar ve ideal adayda beklenen özellikler sorunu ve çözümü bize anlatan kısım. Örnek vermemiz gerekirse:
- Firmanın elinde ürettiği ürünler var ve satması lazım. (ilk problemimiz)
- Firmanın markası pazarda bilinmiyor, o nedenle ürünlerini marketlere dahi sokamıyor. (bu da ikinci sıkıntı)
Bu iki soruna (daha fazla da olabilir) biz nasıl çözüm olabiliriz. İnsan kaynakları CV’mize göz atarken (sadece göz gezdiriyor – detaylı okumuyor) firmanın elindeki sorunlara biz nasıl ideal çözüm olabilirizç
3. Önemli bilgileri öne çıkartın!
Bu aşamada birinci ve ikinci aşamaları birleştiriyoruz. Önemli bilgilerin gözden kaçmayacağından emin olmamız lazım. Hangi özellikleriniz, yetenekleriniz ve tecrübeleriniz başvurmuş olduğunuz pozisyon için en uygunları? Bu bilgileri diğerlerine göre öne çıkartın. Nasıl öne çıkartabiliriz peki?
- Diğer paragraftan ayrı olarak yazabilirsiniz
- Koyu renk ile öne çıkartabilirsin
- Mümkün olduğunda yukarı kısımlara ekleyebilirsin
Burada önemli olan nasıl yaptığınızdan çok, öne çıkıp çıkmadığı. Tabii ki diğer yazılar 12 punto iken 40 font yaparak olmasın.
4. Firma hakkında araştırma yapın!
Aynı sektörde ve alanda faaliyet gösteren firmalar dahi birbirinin aynısı değil. Her firmadaki pozisyon birbirinden tamamı ile farklı. Özgeçmişinizi başvuru yaptığınız firmanın kültürüne göre uyarlayın. İnsan kaynakları firma kültürüne uygun kişileri tercih etmeye özen gösterirler. Kimse şirket içinde ayrık duracak birisini işe almak istemez. O nedenle mümkün olduğunca şirket kültürünü anlamaya ve özgeçmişinize yansıtmaya çalışın. Araştırmamız sonucu özgeçmişimize neler ekleyebiliriz:
- Şirketin üzerinde çalıştığı projeler varsa (haber kaynakları, basın bültenleri, firmanın blog yazıları vb) CV nizde o projelere uzun vadede katkınızın olabileceği yetenekleriniz veya tecrübeleriniz varsa öne çıkartın / bahsedin.
- Firmada cizi cezbeden öğelerden bahsedin. (ön yazıda bahsetmenizde faydavar)
- Benzer firmalarda veya pozisyonlardaki tecrübelerinizden bahsedin.
5. Her pozisyon için yeni bir CV hazırlayın!
Yukarıda bahsetmiştim. Hiçbir firma ve pozisyon birbirinin aynısı değil. O nedenle her firmaya ve pozisyona aynı CV ile başvurmayın. Amacımız diğer yüzlerce aday arasından sıyrılmak ise, her başvuru için gereken zamanı ayırıp özgeçmişimizi ilgili pozisyon için uyarlamamız gerekir. Ülker’deki bir satış müdürü pozisyonu ile Hepsiburada’nın satış müdürü pozisyonlarının gereksinimleri farklı olacaktır. İş tanımları benzer olsa da, her iki pozisyonun görmek isteyeceği yetkinliklerin ağırlıkları farklı olacaktır. Ülker’deki satış müdüründe birebir insan ilişkileri öne çıkarken, Hepsiburada için sunum ve bilgisayar yetkinlikleri daha önemli olabilir.
Bol şans!