Kripto paralar 21’nci yüzyılın sıra dışı gelirlerinden biridir. Bitcoin adı verilen ilk kripto para, 2009 yılında Satoshi Nakamoto kod adıyla bilinen kişi veya kişiler tarafından geliştirilen dijital bir para birimidir. Kripto para açık kaynak kodlu bir yazılım ürünüdür. Kripto para hiç bir devlete ya da bankaya bağlı olmamasıyla da dikkat çeken yenilikçi bir sisteme sahiptir.
Kripto Para Nedir?
Kripto para nedir? Kripto para, kriptoloji olarak adlandırılan özel şifreleme yöntemlerine dijital bir varlıktır. Kripto para platformunda yaptığınız bütün işlemler kaydedilir ve sistem üzerinde bulunan kullanıcılar tarafından kontrol edilerek onaylanır. Sistem üzerinde onaylanan hiçbir işlem kaybolmaz veya değiştirilemez. Sistemdeki bütün hesaplara ait bilgiler her seferinde bir sonraki bölüme aktarılır. Böylece, önceki bölümlerde kaydedilen tüm bilgilerin güvenli olması sağlanır.
Kripto para piyasası üzerinde faaliyete başlayan her kripto varlık için, öncesinde bir yol haritası (road map) belirlenir. Bu şekilde toplam arz miktarı da tespit edilmiş olur. İlgili kripto paranın kripto para borsası bünyesinde ne zaman ve kaç tane çıkarılacağı mevcut teknolojik donanıma göre belirlenir. Kripto para piyasası üzerindeki işlemleri kontrol eden ve piyasaya yeni varlıklar süren madenciler, sarf ettikleri iş gücü karşılaştığında ücret alırlar.
Kripto paralar merkezi olmayan bir yöntemle kontrol edilir. Sistemin herhangi bir bankaya veya merkezi bir idareye bağlı olmaması hesaplarınıza müdahale edilme olasılığını ortadan kaldırır. Bu nedenle kripto paralar bizzat kullanıcılar tarafından denetlenen ve oldukça güvenli olarak kabul edilen dijital bir varlıktır.
Kripto Para Nasıl Alınır?
Kripto para nasıl alınır? Kripto para borsası üzerinden kolayca kripto para al sat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ancak, kripto para borsası geleneksel borsalardan daha farklı bir işleyişe sahiptir. Kripto para alım satım yapmak için cüzdan adı verilen bir kripto para hesabına sahip olmanız gerekir. Ardından hesabınıza istediğiniz kadar para yatırarak cüzdanınızda saklamaya başlayabilirsiniz.
Kripto para hesabınızın bulunduğu borsanın güvenilir olup olmadığını mutlaka önceden teyit etmeyi unutmamalısınız. Ayrıca, kısa vadeli al sat işlemleri yerine uzun vadeli yatırım tercih ediyorsanız, kripto paralarınızı borsa dolaşımı yerine kendi cüzdan hesabınızda tutmalısınız. Böylece kripto para fiyatları üzerinde gerçekleşen kısa vadeli dalgalanmalardan ve spekülatif hareketlerden etkilenmezsiniz.
Kripto Para Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kripto para al sat işlemleri yaparken bazı stratejiler geliştirmeniz ve bu stratejilere sadık kalmanız oldukça önemlidir. Bu yüzden, öncelikle kripto para piyasası hakkında detaylı bilgiler edilmelisiniz. Örneğin kripto para, coin, token, bitcoin, altcoin, ether ve litecoin gibi teknik terimler ve dijital varlıklar hakkında detaylı araştırmalar yapmalısınız. Kripto para alırken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1. Riskinizi Yönetin
Kripto paraların da içinde bulunduğu bütün sanal piyasalarda risk söz konusu olabilir. Bu yüzden kripto para borsasında yatırım yapmak istediğinizde sermayenizi doğru dijital varlıklara mutlaka paylaştırmalısınız. Böylece riskinizi olabildiğince en aza indirme fırsatı elde edebilirsiniz.
2. Güvenilir Kripto Paralara Yatırım Yapın
Kripto para piyasasında alım satım işlemleri yaparken mutlaka güvenilir dijital varlıklara yatırım yapmalısınız. Herkesçe bilinen ve hacmi yüksek olan kripto paralara yatırım yaparak varlıklarınızın daha güvende olmasını sağlayabilirsiniz.
3. Kaybetme Korkunuzu Yenin
Kripto para piyasasında fiyatlar oldukça hızlı hareket eder. Bu yüzden yükseliş veya düşüşlerde ani kararlar vermekten kaçınmalısınız. Alım satım kararlarınızı vermeden önce mutlaka derinlemesine analiz yapmalı ve piyasanın yönünü doğru bir şekilde tespit etmelisiniz.
4. Duygularınızla İşlem Yapmayın
Kripto para piyasasında yatırım yaparken duygularınızı mutlaka geri plana atmalısınız. Gerçek analizlere göre yatırım yapmalı, duygularınızı işin içine katmamalısınız.
5. Sadece Fiyata Odaklanarak Alım Satım Yapmayın
Sermaye piyasaları birçok kritere göre yatırım yapılan bir platformdur. Bu kriterler arasında sizin için en uygun olanları alıp yatırım kararı verebilirsiniz. Ancak, işlem yaparken sadece fiyata odaklanarak fiyatı düşük olan her dijital varlığı almamalısınız. Bu yüzden yeterince analiz ve araştırma yaptıktan sonra yatırım kararı vermeye dikkat etmelisiniz.
6. Kazanç veya Zarar Durdurma Hedefinizi Önceden Belirleyin
Kripto para piyasasında alım yaptıktan sonra bazen zarar etmeye başlayabilirsiniz. Böyle bir durumda zarar durdurma (stop-loss) noktası belirlemeli, fiyat o noktanın altına indiğinde satış yapmalısınız. Diğer yandan, alım işleminden sonra satın aldığınız dijital varlık hedeflediğiniz kazanç noktasına geldiğinde satış yaparak kazancınızı realize etmeniz gerekir.
Kripto Para Madenciliği
Kripto para madenciliği adı sıkça duyulan ancak çok da bilinmeyen bir işlemler bütünüdür. Kripto para madenciliği aslında nedir? Kripto para madenciliği yapmak için neler gerekir? Hangi yöntemlerle yapılır? İşte, bu soruların cevapları:
Kripto Para Madenciliği Nedir?
Kripto para üretiminin yanı sıra transfer işlemlerinin de gerçekleştirdiği matematiksel doğrulama işlemlerinin tamamına kripto para madenciliği adı verilir. Bu işlemlerin uygulanması için yararlanılan donanım veya sisteme ise madenci denilir. Örneğin herhangi bir dijital varlığı satın alma emir verdiğinizde, madenciler tarafından yatırım ve transfer işlemlerinizin doğrulanması gerekir. Yani, madencilerin onaylamadığı transfer işlemleri gerçekleşmez. Madencilik çeşidi ve yoğunluğu seçilen kripto para için kullanılan teknoloji ve yazılıma göre değişir. Ayrıca, işlem süresi de madencilik faaliyetlerine göre farklı olabilir. Kripto para madenciliği için uygulanan bazı yöntemleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz
1. CPU Madenciliği
Bu madencilik yöntemini işlemci hızı yüksek bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar ve birkaç program aracılığı ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Fakat, günümüzde çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Bunun nedeni ise oldukça yavaş işlem hızına sahip olmasıdır. Bu yöntem madenciliği öğrenme açısından iyi bir yöntem olmasına rağmen, herhangi bir kazanç sağlamadığı için çok fazla rağbet görmez.
2. GPU Madenciliği
GPU Madenciliği, en çok tercih edilen madencilik yöntemleri arasında yer alır. Verimliliği ve yatırım maliyetinin düşük olması nedeniyle günümüzde hala oldukça popülerdir. Ana kart, işlemci, birden fazla ekran kartı ve soğutma gibi temel ekipmanlar yardımıyla madencilik işlemleri için ihtiyaç duyulan ortamı hazırlayabilirsiniz. İyi performans sergileyen bir GPU madencilik teçhizatının ortalama 3000 – 5000 dolar maliyeti vardır.
3. Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği günümüzün teknolojisine en uygun popüler bir madencilik türüdür. Bu madencilik yöntemini uygulamak oldukça basittir. Bulut madenciliği yöntemi, GPU madenciliği yapan kişi veya şirketin elinde bulunan madenciliği size kiralaması şeklinde uygulanır. İstediğiniz zaman dilimi içerisinde kiralama işlemini başlatabilirsiniz. Kiralama süreci boyunca da elde edilen kazanç üzerinden masraflar çıkartılır ve elde kalan kripto para miktarı cüzdan hesabınıza aktarılır.
Bulut madenciliği yönteminde çalıştığınız kişi veya şirketi iyice araştırmalısınız. Mutlaka güvenilir kişi veya şirketlerle çalışmalısınız. Ayrıca bulut madenciliği yönteminde de istediğiniz kazancı elde etmek için uzun vadeli hareket etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
4. ASIC Madenciliği
Kripto para madenciliği sistemleri arasında en güçlü madencilik yöntemi olarak kabul edilir. Bu yöntem GPU ve CPU yöntemlerine kıyasla çok daha fazla kripto para üretebilir. Ortaya çıkan kazancın yaklaşık 3/4’ü bu uygulamayı yapan kişi veya kişilerin hesabına aktarılır. Bu nedenle, ASIC madenciliği kripto para dünyasında çok fazla kabul görmeyen bir yöntemdir.
Kripto paralar, yakın gelecekte birçok ülkenin ortak para birimi olabilir. Teknolojinin ve dijitalleşmenin hızla gerçekleştiği günümüzde bunun tahmin etmek hiç de zor değil!