Yurtdışı İş İlanları – Yurtdışında Nasıl İş Bulurum?

0
1073
Yurtdışı iş ilanları
Yurtdışında nasıl iş bulunur?

Yurtdışı iş ilanları nasıl bulunur diye merak eden çok arkadaşımız olduğu için, yurtdışında iş bulmak için nereye bakmak lazım diye kısa ve öz bir yazı hazırlayalım istedik. Lafı uzatmadan başlıyoruz.

Yurtdışında iş bulmak isteyenlerin ilk sorusu, yurtdışı iş ilanları nerede bulunur? Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok diyebiliriz. Malum her ülkenin tercih ettiği platformlar farklı oluyor. Örneğin Türkiye’de ev bulmak için sahibinden’e bakmak gerekirken Almanya’da farklı bir siteye bakmanız gerektiği gibi.

Ama globalleşmenin en güzel yanlarından biri bazı platformlar global bağlamda geçerli hale geldi. İş bulma konusunda da Linkedin.com bu açıdan bize çok yardımcı oluyor. Hemen dipnot geçmek isteriz ki, Linkedin’in yasaklı olduğu ülkeler var; örneğin Rusya. Benzer şekilde Linkedin’in erişim kısıtlaması koyduğu ülkeler de mevcut; Küba, İran, Kuzey Kore, Suriye ve Kırım Özerk Bölgesi gibi. Bu ülkeler haricinde yurt dışında iş arıyorsanız Linkedin en hızlı erişim sağlayacağınız kaynak diyebiliriz.

Peki Linkedin’de nasıl iş aranır? Linkedin’e giriş yaptığınızda en üstte iş arama butonunu göreceksiniz. Oradan firma bazlı veya pozisyon özelinde veya ülke seçerek iş arayabilirsiniz. Hatta aradığınız iş ilanı ile ilgili uyarı oluşturup herhangi bir yeni iş ilanı geldiğinde size mail ile ulaşmasını isteyebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken maalesef çalışma izni sağlayan firma sayısı oldukça kısıtlı. Kalifiye eleman statüsünde iseniz ve tecrübeleriniz çoğu kişide yoksa ilanı yayınlayan firma size çalışma izni çıkartma zahmetine girebilir. Yoksa, genel olarak o zahmete ve masrafa girmek istemiyorlar.

Bu arada yurtdışı iş ilanları bulmak için tabii ki Linkedin tek kaynak değil. Monster.com veya indeed.com ‘a da bakabilirsiniz. Özellikle indeed.com dan güzel fırsatlar yakalayabilirsiniz. Buna ek olarak bulduğunuz ilandaki firma hakkında araştırma yapmak isterseniz Glassdoor.com’u şiddetle tavsiye ediyoruz. Glassdoor.com firmaların işe alım süreçlerinden, iş görüşmelerindeki sorular ve maaş seviyelerine kadar  bilgileri bulmak için güzel bir kaynak.

Bunlara ek olarak uzaktan ‘remote’ olarak adlandırılan işlerden bulmak isterseniz yukarıdaki sitelere ek olarak flexjobs.com ‘a mutlaka göz atmalısınız. Benzer şekilde startup’larda iş arayanlar için tavsiyemiz angel.co (angel list).

Değişik siteler paylaştık ancak en doğru kaynakları unutmayalım, hayalinizdeki işi ve firmayı biliyorsanız, ilgili şirketin kariyer sayfasını da düzenli olarak takip etmenizde fayda var.

Son olarak yurtdışında çok popüler olan Head Hunting (kelle avcısı) firmalara da özgeçmişinizi gönderip ilgilendiğiniz iş kategorilerini belirtebilirsiniz. Cidden kalifiye özellikleriniz varsa size ideal işi bulmak için ellerinden geleni yapacaklardır. (cidden kalifiye kısmını atlamayalım)

Maalesef yukarıda bahsettiğimiz tüm siteler ingilizce kaynaklar. Hatta gitmek istediğiniz ülke ingilizce konuşan bir ülke değilse, örneğin Fransa ise iş ilanlarının çoğu o ülkenin ana dilinde olacaktır. Yurtdışında çalışmak istiyorsanız en azından bir yabancı dil bildiğinizi varsayıyoruz ve bu konuyu daha fazla irdelemiyoruz.

Tabii ki hayalinizdeli yurtdışı iş ilanını bulduktan sonraki adımınız, o işe başvurmak. CV nasıl hazırlanır, CV hazırlarken nelere dikkat edilmeli yazılarımıza göz atmadan başvurunuzu yapmayın.

Tüm iş aramalarınızda başarılar dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz