Mülakatta sorulan sorular adayların farklı cevapları üzerine kurgulanır ve neticeyi etkiler. Kişisel özelliklere ve başarılara mülakat aşamasında yer vermek oldukça önemlidir. Davranışsal sorular, işverenin en uygun adayı ayırt edebilmesi için uzun yıllardır mülakatlarda kullanılır. “Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir?” sorusu aslında tüm becerileri ortaya dökerek, güçlü bir aday olduğunun gösterilmesi için fırsattır. Bu tarz sorularda etkileyici cevaplar verilmesi işverenin kararını etkileyebilir.
Mülakat esnasında sizi farklı kılan ve adaylardan ayıran özelliklerinizden bahsederken kibirden uzak durmak en önemli ölçütler arasındadır. Sizi farklı kılan özellikleri ele alarak açıklayacağınız üstün yetenekleri, uygun anlatım tarzı ile dile dökmek gerekir.
Bu Soru İle Ne Öğrenilmek İsteniyor?
Deneyim ve yetenekler, başvurulan ilanda istenen özellikleri içerdiği için diğer adayların da benzer yetenekleri olduğu unutmamalıdır. Sizi benzersiz kılan becerileri öğrenmek için; Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir? sorusu sorularak pozisyon için ne kadar uygun olacağınız belirlenir. Seçilen yeteneğin ya da becerinin, iş ilanındaki görev tanımına uygun olması öne çıkmayı sağlar.
Sadece aranılan rol için gereken niteliklere sahip olmak her zaman sonucun olumlu sonuçlanmasını sağlamayabilir. Sizi farklı kılan özellikleri soran işe alım uzmanı, görev dışındaki tutkularınız ve kişilik özelliklerinizi de öğrenmek ister. Klişe gibi olsa da özgeçmişinizde yer almayan bir övgü hikayesi sizi başarıya taşıyabilir.
Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş görüşmesi soruları arasında popülerliği koruyan “Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir?” sorusu cevaplanırken dikkat edilmesi gereken nokta, özgeçmişe ve başvuru formuna dahil edilmemiş becerilerin dile getirilmesidir. Bu sayede diğer adaylar arasında dikkat çekici özellikleriniz, işverenin ilgisi çeker ve işi almanıza olanak sağlar.
Belirleyici ve ayırt edici sorulara, farklı ve diğer adaylardan üstün yanıtlar hazırlamak her zaman olumlu sonuç doğurur. Sizi farklı kılan şey, şirkete olumlu bir katkı da sağlamalıdır ki işe alım uzmanı sizi tercih etsin. İş ilanındaki görev tanımına uygunluk açısından belirlenecek özellikler arasında seçim yaparak hazırlığa başlanabilir. Ardından bu özelliği vurgulayacak bir başarı öyküsü hazırlanarak inandırıcı ve etkileyici bir üslupla anlatılabilir.
Sık Yapılan Hatalar
Klasikleşmiş mülakat sorularına önceden hazırlık için yapılan araştırma; şirket içerisindeki hareketlilik, iş ahlakı ve şirket kültürünü mutlaka içermelidir. Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir? sorusunda yapılan hatalar, mülakat
esnasında çözülemeyecek takip sorularının ortaya çıkmasına neden olur. Farklılığı yanlış algılayıp alışkanlıklardan bahsetmek, işe alım uzmanının ilgisini çekmez veya hoş durmaz. Örneğin; sizi diğer adaylardan ayıran özelliğe, dış görünüşten örnek vermek profesyonel bir cevap değildir.
Genelleyici tarzda bir yanıt, tüm mülakat soruları için yeterli donanıma sahip olmadığınızı gösterir. “Sizi farklı kılan özelliğiniz nedir?” benzeri bir soruya; “Araştırmacı bir kişiliğe sahibim.” şeklinde cevap vermek, şirketin sizinle çalışması için yeterli bilgiyi içermez. Bu nedenle kurulacak cümleler detay içermeli ve örneklerle açıklanmalıdır.
İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?
Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir? sorusunu ilk duyduğunuz anda aklınıza gelecek ilk şey “farklı özellikler” olmalı. Bu benzersiz özellikleri düşünerek pozisyon için en uygun olan seçenekten başlamak, cevabın tamamını oluşturabilmek için yardımcı olur. Seçilen özellik, şirketin organizasyon yapısına ne kadar uyarsa işi alabilme şansı da o kadar artar. Aday, benzersiz özelliklerinden bahsederken, bir nevi şirkete katacağı katkıları da anlatmış olur. Diğer adaylardan farklı olarak sunulacak özelliğin fazla abartılmadan karşı tarafa aktarılması önemlidir.
Kişisel özellerin ölçüldüğü sorulara verilen yanıtlarda kibirli tavır, işvereni etkilemek yerine tam tersi sonuç alınmasına neden olabilir. Bu nedenle açıklamalar “En iyisi benim!” çerçevesinden uzak olmalıdır. Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir? sorusu cevaplanırken bazı durumlarda mütevazı bir yaklaşım sürdürülerek, yöneticilerin sizin için kurduğu başarı cümlelerine yer verilip zenginleştirilebilir. Örneğin; “X firmasında çalışırken uzun zamandır gerçekleştirilemeyen bir satışı iki gün gibi kısa süre içinde sonuca ulaştırdım ve yöneticim azimli özelliğimi sevdiğini belirtmişti.”
İdeal Cevap Örnekleri
Bir iş görüşmesine gidilmeden önce mülakata nasıl hazırlanılır diye araştırma yapılıp, bunun çözümlenmesi gerekir. Hazırlıklar, giyilecek kıyafetten, yapılacak makyaja kadar farklı gereklilikleri içerir. Ardından klasik mülakat sorularını inceleyerek, adaylar arasında seçim yapacak olan insan kaynakları uzmanı karşısına hazırlıklı şekilde çıkılması gerekir. Sizi farklı kılan, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz nedir? sorusuna geldiğinizde aşağıdaki örneklerden ilham alarak en iyi becerinizi anlatmak için hazırlık yapabilirsiniz.
- “İyi organize olma özelliğim ve disiplinli çalışma prensiplerim var. Bu da projelerin başında kalmama ve stratejiler geliştirmeme olanak tanıyor. Önceki çalıştığım şirketlerdeki yöneticilerim bu özelliklerimi keşfederek, ekip üyelerinin proje gelişimine nasıl katkı sağladığını benim takip etmemi istediler. Örneğin; 2 sene önce X firmasındaki yeni ürün kataloğunun tanımı için personellerin eğitim görevini ben üstlendim ve tüm etkinliği ben organize ettim…”
- “Beni diğer satış personellerinden ayıran şey; müşterilerle karşılaştığım andan itibaren empati kurarak iletişimi sürdürebiliyor olmam. Müşterilere kendini rahat hissettirirken, doğru ürünü seçmeleri için ihtiyaçlarını tespit edebiliyorum. Bir sohbet havasında ilerleyen görüşmede, ürün sunumumu da alıcı ihtiyacına göre belirleyip doğru cümleler kurduğum için yıllardır satış hedefim hep yüksek bir oranda kaldı. Müşterilerin benimle sohbet etmesi kendilerini güvende hissetmelerine neden oluyor, bunu sağlayabildiğim için sektör içerisinde diğerlerinden ayrıldığımı düşünüyorum…”