Girişimcilik

0
1449
Girişimcilik nedir, KOSGEB girişimcilik kursu

Girişimcilik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her insanın gerçekleştirmek istediği bir hayali mutlaka vardır. Günümüzde meyvesini vermiş birçok fikir, girişimci bireyler tarafından çok önceden planlanmış sıra dışı projelerdir. Bir fikrin işe yarayacağını kestirmek ve onu hayata geçirmek oldukça zor bir süreçtir. Bu zorlu süreci aşıp, kendi fikrine inanan ve onu topluma sunmayı başarabilen bireylere girişimci adı verilir. Girişimci bireyler mal ve hizmet üretmek için çeşitli faktörleri bir araya getirir. Aynı zamanda bu bireyler istihdam oluşturarak ülke ekonomisine katkı sağlarlar. Girişimciler tarafından yapılan tüm bu faaliyetlere ise genel anlamda girişimcilik adı verilir.

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, toplumun ihtiyaçlarına yönelik fikirler üretip risk alma becerisi göstererek bu fikirleri hayata geçirmektir. Girişimcilik örneği gösteren kişilerde bulunan en temel özellik risk almayı sevmeleridir. Girişimci bireyler, farklı düşünmeyi başarabilen üretken ve cesur insanlardır. Ayrıca, bu kişiler analiz yeteneği gelişmiş, öngörüde bulunabilen ve hatalarından ders alıp yoluna devam eden kişilerdir. Girişimci bireylerin göze çarpan diğer özellikleri ise tutkulu ve lider bir kişiliğe sahip olmalarıdır. Bu özellikleri sayesinde fikirlerini hayata geçirirken pek çok kişiyi peşlerinden sürüklemeyi başarırlar.

KOSGEB Girişimcilik Kursu / Eğitimi Nedir, Nasıl Başvurulur, Ne İşe Yarar?

KOSGEB Girişimcilik Kursu Nedir?

Girişimcilik yeteneğine sahip olduğunu düşünen, bu konuda eğitim almak isteyen ve aldığı bu eğitimi bir sertifika ile belgelendirmek isteyen kişiler veya işletmeler için KOSGEB tarafından girişimcilik kursu verilmektedir. KOSGEB girişimcilik kursu ücretsiz olarak sunulur ve Türkiye’nin bütün illerinden bu kursa katılmak mümkündür. KOSGEB girişimcilik kursuna katılan herkesin zorunlu kurs giderleri, iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigorta primleri ile genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanır. Türkiye İş Kurumu ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen bu kurs, kendi fikrine yönelik bir iş kurmak ya da mevcut işini büyütmek isteyen girişimcileri iş hayatında önemli bir konuma getirebilir.

KOSGEB Girişimcilik Kursu

KOSGEB Girişimcilik Kursuna Nasıl Başvurulur?

KOSGEB girişimcilik eğitimi almak isteyenler için belirlenen bazı kriterler vardır. Öncelikle KOSGEB girişimcilik kursu için KOSGEB bünyesinde kayıtlı olmak ve 18 yaşından büyük olmak gerekir. Ayrıca, KOSGEB girişimcilik kursuna başvuracak kişilerin iş ve meslek danışmanlığı eğitimlerini almış olmaları gerekir. Son olarak, başvuran kişiler tarafından KOSGEB girişimcilik eğitiminin daha önce alınmamış olması gerekir.

KOSGEB girişimcilik kursu için ön kayıt işlemleri KOSGEB’in resmi websitesi üzerinden ilgili formun doldurulmasıyla gerçekleştirilir. Ayrıca, bütün illerde bulunan Çalışma ve İl Kurumu Müdürlüklerine müracaat edilerek de KOSGEB girişimcilik kursu başvuruları yapılabilir.

KOSGEB Girişimcilik Kursu Ne İşe Yarar?

KOSGEB girişimcilik kursunda bireylerin faaliyet göstermek istediği sektör hakkında önemli bilgiler sunulur. Hedeflenen işe yönelik pazar araştırması yapılarak finansal hedeflerin belirlenmesi sağlanır. Üretim, yönetim, pazarlama ve dağıtım gibi alanlarda bireylerin bilinçlenmesi için destek verilir. Ayrıca, kursa katılan kişilere örnek iş fikirleri de sunularak bu fikirlerin hayatta geçirilmesi ve istenilen başarının elde edilmesi için ihtiyaç duyulan temel bilgiler aktarılır.

KOSGEB girişimcilik kursu en az 32 saat süren bir programı kapsar. Kurs boyunca katılımcılara temel girişimcilik eğitimi ile sınıf içi eğitimler ve atölye eğitimleri verilir. Kursun asgari katılım süresini dolduran ve kursu başarıyla tamamlayanlara KOSGEB girişimcilik kursu aldığına dair eğitim sertifikası verilir.

KOSGEB Girişimci Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimcilik sertifikası alan bireyler kendi işini kurabilir. Ayrıca, bu sertifikayı aldıktan sonra yeni bir iş kurmak ya da mevcut işini büyütmek isteyenlere KOSGEB tarafından finansman desteği verilebilir. KOSGEB girişimci kredisi almak için, öncelikle girişimcilik çalışmalarının tamamlanması ve hedeflenen iş koluna ait bir şirket kurulması gerekir. Kadın ve erkek girişimciler için sağlanan kredi miktarları farklıdır. Buna göre kadın girişimcilerin ihtiyaç duyduğu sermayenin yüzde 70’i, erkek girişimcilerin ihtiyaç duyduğu sermayenin ise yüzde 60’ı KOSGEB tarafından sağlanır. Ayrıca KOSGEB girişimci kredisi fatura üzerinden hesaplanacağı için şirket kurarken yapılan bütün harcamaların faturalandırılması gerekir. Son olarak, şirket için temin edilen demirbaş eşyaların 3 yıl boyunca satılması yasaktır.

KOSGEB Girişimci Kredisinden Kimler Faydalanabilir?

KOSGEB tarafından sağlanan girişimci kredisi oldukça geniş bir kitleye hitap eder. KOSGEB girişimcilik kursuna katılması şartıyla kredi desteği alabilecek kişiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yeni bir şirket kurarak fikrini hayata geçirmek isteyen kişiler
  • Mevcut işini büyütmek, personel sayısını artırmak ya da işyerine teçhizat ve malzeme almak isteyen kişiler
  • Çalışanlarının eğitim ve kurslara katılmasını isteyen kişiler
  • Yurt içinde veya yurt dışında düzenlenen eğitim, fuar ve benzeri etkinliklerle katılmak isteyen kişiler
  • Firmasını tanıtmak isteyen kişiler.
  • Yeni bir iş koluna dahil olmak ve farklı sektörlerde ilerlemek isteyen kişiler
  • Girişimcilik konusunda uzman bir kişiden kurs alıp, kursta aldığı bu eğitimi belgelendirmek isteyen kişiler

Etkileyici Girişimcilik Fikirleri ile İlgili Örnekler

En etkileyici girişimcilik örnekleri genelde kendi fikrine değer verip, o fikri toplumun hizmetine sunmayı başarabilen insanlar tarafından ortaya konur. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ve modern hayatın getirisi olan ihtiyaçların da artmasının bir sonucu olarak öne sürülen ve başarıya ulaşan girişim sayısı da oldukça fazladır. Birçok girişimciye ilham kaynağı olan bazı girişimcilik fikirleri ile ilgili örnekler aşağıdaki gibi listelenebilir:

İlham alınacak Türk girişimcilik örnekleri

1. Yemek Sepeti (Nevzat Aydın):

Türkiye’de 2000 yılında kurulan yemeksepeti internet sektöründe gerçekleşen önemli girişimlerden biridir. Nevzat Aydın ile arkadaşları Gökhan Akan, Cem Nufusi ve Melih Ödemiş tarafından kurulan şirket 2015 yılında Alman firması Delivery Hero’ya yaklaşık 1 milyar TL karşılığında satıldı. İlk kez 2009 yılında yurtdışına açılmayı başaran yemeksepeti 2010 yılında ABD’de düzenlenen Girişimcilik Zirvesi için davet edilen dünya çapındaki en iyi 150 girişimci arasına girmeyi başarmıştır.  Daha detaylı bilgi burada

2. Trendyol (Demet Mutlu):

Şu an Türkiye’nin en bilinen online alışveriş mağazalarından birinin kurucusu ve aynı zamanda CEO’su olan Demet Mutlu, yalnızca 300 bin dolarlık sermaye ile adından söz ettirmeyi başaran girişimci kadınlardan birisidir. Kurulduktan yaklaşık 1 yıl sonra şirketin değeri 150 milyon dolara ulaşmıştır. Çin menşeili teknoloji devi Ali Baba’nın belli oranda ortak olduğu Trendyol günümüzün en hızlı büyüyen girişimlerinden biri olmayı başarmıştır. Daha detaylı bilgi burada

3. Udemy (Eren Bali):

Eren Bali tarafından gerçekleştiren Udemy fikri öncesinde 57 yatırımcı tarafından reddedilmiştir. Ancak kendi fikrine inanan ve o fikri gerçekleştirmeyi başaran Eren Bali, Udemy platformunu hayata geçirmeyi başarmıştır. Bugün pek çok yatırım alan Udemy her gün milyonlara insanın eğitim aldığı bir platform haline gelmiştir. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

4. Artge (Gülhan Ertürk Akgül):

Gülhan Ertürk Akgül tarafından ortaya atılan ve günümüzün en önemli girişimlerinden olan Artge, bankacılık ve sanayi sektöründe önemli çözümler ortaya koymuştur. FaceCapt Yüz Tanıma Sistemi sayesinde adından söz ettirmeyi başaran Gülhan Ertürk Akgül, TİM-TEB tarafından En Başarılı Kadın Girişimci ödülüne layık görülmüştür. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

5. Chobani (Hamdi Ulukaya):

ABD’nin yoğurt kralı olarak bilinen Hamdi Ulukaya’nın girişimcilik hikayesi dil öğrenmek için gittiği Amerika’daki yoğurtların çok lezzetsiz olmasını keşfetmesi ile başlamıştır. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen Hamdi Ulukaya, 2005 yılında New York’ta kapatılan bir tesisi satın alarak yalnızca 6 personel ile çalışmaya başladı. Chobani adını verdiği girişimi, günümüzde onun ABD yoğurt kralı olarak anılmasını sağlamıştır. Daha detaylı bilgi burada.

Kadın Girişimcilere Özel Olarak Sunulan Destekler

KOSGEB Girişimci Kredisi

Kadın girişimciler için devlet tarafından sağlanan kredi desteği erkek girişimcilere kıyasla daha yüksektir. KOSGEB tarafından sunulan girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayan bütün kadınlara girişimcilik destek programına başvurmaları halinde kredi desteği sağlanır. Son değişiklikler ile birlikte kadınlara özel sunulan hibe miktarı 60 bin TL’ye çıkmıştır. Kafeterya, ev yemekleri lokantası, güzellik merkezi, kuaför, tuhafiye ve giyim mağazası gibi pek çok alanda KOSGEB tarafından hibe desteği almak mümkündür. KOSGEB’in kendi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Kadın Girişimcilere Yüzde 60 Hibe Desteği

Kadın girişimciler için sağlanan yüzde 60 hibe desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan bir projenin ürünüdür. Kırsal kesimlerde yaşayan ve özellikle 18-40 yaş arasındaki genç kadın çiftçilere 2021-2025 yılları arasındaki dönemde bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi faaliyetler için yüzde 50 hibe desteği verilmesi planlanmıştır. Öncelikle İzmir, Mardin, Amasya ve Düzce’de başlayacak bu projenin asıl amacı kısa sürede ülke genelinde yaygınlaşmasıdır. Örneğin Sebze meyve kurutma tesisi, salamura yaprak tesisi ve istiridye mantarı tesisi gibi işletmeleri kurmak isteyen kadın çiftçilere kırsal kalkınma desteği sunulması planlanmıştır.

Kadın Girişimciler İçin Sunulan KOSGEB Kredisinin Avantajları

Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler, devlet tarafından pozitif ayrımcılık stratejisi ile desteklenir. Buna göre kadın girişimciler devlet tarafından sağlanan finansman desteklerinde, erkek girişimcilere kıyasla yüzde 20 daha avantajlıdır.

Kadın Girişimciler İçin Finansman Desteği Sunan Diğer Kurumlar

KOSGEB dışında kadın girişimcilere özel destek sunan birçok kuruluş vardır. Bu kuruluşlar arasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, TKDK hayvancılık destekleri Kalkınma Vakıfları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bağlı birimleri, mikro kredi desteği sağlayan kuruluşlar, devlet bankaları ve özel bankalar yer alır.

Genç Girişimciler İçin Sunulan Destekler

İş hayatına atılmak ve fikirlerini gerçekleştirmek için yeni bir işletme kurmak isteyen gençlere yönelik devlet tarafından sağlanan bazı destekler vardır. Buna göre, teçhizat, makine, donanım ve diğer ofis giderlerini karşılamak üzere gençlere 50 bin TL karşılıksız destek kredisi sunulur.

Genç Girişimciler İçin Faizsiz Kredi Desteği

Genç girişimciler 50 bin TL’lik devlet desteği yeterli gelmediğinde, 100 bin TL kadar kredi kullanabilirler. Bu kredi devlet tarafından faizsiz olarak verilir ve ipotek gibi gençleri zorlayıcı bir ön şart istenmez. Fakat kullanılmak istenen kredi miktarının yüzde 85’lik kısmı için kefil talep edilir.

3 Yıl Boyunca Gelir Vergisi Muafiyeti

Genç girişimcilerin iş hayatına atıldıklarında mali yükümlülüklerinin azaltılması başarılı olmaları açısından oldukça önemlidir. Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bazı değişikliklerde gençlere özel vergi muafiyeti mevcuttur. Bu değişikliklere göre yeni bir iş kuran genç girişimciler 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaftır.

Devlet Desteği İçin Gerekli Şartlar

Devler tarafından 18-30 yaş arası girişimciler için sağlanan destek için bazı temel şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Destek talep eden genç girişimcinin kendi işinde çalışıyor olmalı
  • Vergi Dairesi’nde mükellef kaydı bulunmalı
  • Girişimde devralma yoluyla olacaksa, bu devralma 3’üncü dereceye kadar olan bir yakınından olmamalı
  • Desteğin verileceği 3 yıl boyunca herhangi bir sahte belge düzenlenmemeli
  • 72 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimi alınmalı
  • Planlanan girişim başvuran kişi tarafından ya da profesyonel destek alarak projelendirilmelidir.

Girişimcilik bireylerin kendi hayalini gerçeğe dönüştürmelerini sağlayan önemli bir atılımdır. Bunun için devlet ya da özel kurumlar tarafından sağlanan destekler değerlendirilerek yeni başarılar elde edilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz