CV Hazırlama – CV Nasıl Hazırlanır?

0
1367
CV hazırlama ile ilgili teknikler

CV hazırlama süreci oldukça stresli bir dönemdir. CV nasıl hazırlanır? diye merak ediyorsanız, lafı uzatmadan madde madde hemen açıklıyoruz. Öncelikle CV hazırlarken içinde neler olmalı, neler yazmalısınız konusunu inceleyeceğiz kısaca. Hemen sonrasında da hazırladığınız CV’nin direk çöpe gitmemesi için gerekli detaylardan bahsedeceğiz.

CV Nedir?

Çok kısaca CV nedir ondan bahsedelim. Özgeçmiş veya CV, deneyimlerinizin ve becerilerinizin bir özetidir. Tipik olarak, yeni mezun CV’leri daha kısa, daha tecrübeli ve / veya teknik işlere başvuranların özgeçmişleri daha uzun olur. CV’nin kelime anlamını merak ediyorsanız; CV Latince olarak “Curriculum Vitae” türkçesi ile “yaşamın seyri” anlamına gelir.

CV Hazırlama

CV hazırlama konusu herkesi strese soksa da, aslında takip edilmesi gereken çok basit adımlar vardır. Reklam sektörü veya tasarımcı gibi pozisyonlara başvurmuyorsanız (yaratıcılığınızın önem kazandığı sektörler) diğer tüm sektörlerde özgeçmişinizi okuyan kişiler de mümkün olduğunca standart CV’ler görmek istiyor ki, aradıklarını daha kolay bulabilsinlen. O nedenle aşağıdaki maddeleri atlamadan uygulayın.

  1. Adınız ve soyadınız en üstte kolaylıkla okunabilen bir yazı tipi ve büyüklükte olmalı.
  2. İletişim bilgileri yine kolaylıkla bulunabilmeli ve eksiksiz, hatasız olmalı. Okuyanı hayran bırakan bir CV oluşturup iletişim detaylarınızda hata varsa, kimsenin size ulaşması mümkün olmayacaktır.
  3. Kişisel bilgiler. Burada aşırıya kaçmadan pozisyon için önemli detaylar paylaşılmalı. Askerlik durumu iş ilanında belirtildiyse, siz de cv’nizde belirtmelisiniz.
  4. CV amacı veya CV özeti denilen, en üstte konumlandırmanız gereken, neden bu pozisyon için siz daha uygunsunuz? Neden bu pozisyona başvuruyorsunuz? sorularının cevabını açıkladığınız 2-3 cümleyi geçmeyecek bir özet.
  5. İş deneyimleri veya profesyonel deneyimler. Sizin kim olduğunuzu öğrendikten sonra (isim ve neden bu pozisyonu istiyorsunuz) işe alım uzmanının merak ettiği en önemli diğer soru, gerekli becerilere ve tecrübelere sahip misiniz. İş ilanında her ne kadar tüm gereksinimleri yazsalar da, tamamen alakasız yüzlerce başvuru alıyorlar. O nedenle en güncel (en son çalıştığınız) iş deneyiminizden en eskiye gidecek şekilde tüm tecrübelerinizi paylaşın. Burada önemli bir detay (aşağıda daha detaylı anlatacağız) ‘tüm tecrübeleriniz’ derken, başvurduğunuz pozisyon ile tamamen alakasız 15 sene önce 6 ay süreyle geçici olarak çalıştığınız tecrübeleri yazmayın. İşe alınmanıza fayda sağlayacak olanları yazın.
  6. Yetenek ve beceriler. Burada yine pozisyon ile ilgili yetenek ve tecrübelerden bahsediyoruz. Süper bir yüzücü veya halı sahaların vazgeçilmezi olmanız, yönetici yardımcısı veya satış temsilcisi pozisyonu için çok bir anlam ifade etmiyor. Beden Öğretmenliği için başvuruyorsanız ekleyebilirsiniz. Mümkünse beceri ve yeteneklerinizi balvurduğunuz pozisyona göre uyarlayın. Maddeler halinde yazın, cümleler ile anlatmak yerine. Bu şekilde hem daha çok beceri ve yetenek sıralayabilirsiniz, hem de nasıl ifade edeceğim diye bocalamaktan kurtulursunuz.
  7. Yabancı dil ve teknik bilgileriniz varsa en sona ekleyebilirsiniz.
  8. Referans eklemeyin. Yanlış okumadınız, eklemeyin dedim. İstenmesi halinde referans sunabileceğinizi belirten bir cümle ekleyebilirsiniz.

CV oluştururken yukarıdaki maddelere göre özgeçmişinizi hazırlarsanız tüm gerekli noktaları karşılamış olacaksınız. Tabii ki, sektörel olarak bazı farklılıklar olabilir. Örneğin sağlık sektörü, avukatlık veya benzeri sertifika & özel eğitim gerektiren alanlarda ilgili sertifikalar ve eğitimlerinizi ispatlayacak detayları mutlaka sunmanız gerekir.

CV’nizi hazırladınız ve başvurmaya başladınız, ama ne arayan ne soran var. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, aşağıdaki iki yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Çok sıklıkla yapılan ve düzeltmesi aşırı kolay hataların listesi, ve 5 değerli tüyo.

CV / Özgeçmiş Yazarken Yapılan En Büyük 17 Hata – Kaçınmak Çok Kolay

Mülakata Çağrılmanızı Garanti Edecek 5 CV Yazım Tüyosu

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz