Mevcut İşinizden Neden Ayrılıyorsunuz? / Ayrıldın? Mülakat sorusu ve en uygun cevaplar

0
9482

İşe girme, eğer insanların yaşamında atadan dededen kalan yüklü bir miras yoksa özellikle günümüz şartları itibarı ile başlı başına önem arz ediyor. Elbette özel sektörde kariyer yapmak isteyenler için süreç çok daha zor. Mülakat denilen bir kavram devreye giriyor. İnsanlar herhangi bir firmaya başvuru yaptıkları zaman eğer görüşmeye çağrılmışlar ise acaba iş görüşmesi soruları neler olacak diye merak ediyorlar. Kendilerine göre de bir hazırlık yapıyorlar. Bu bağlamda irili ufaklı birçok firmada insan kaynakları tarafından mülakatta sorulan sorular arasında karşımıza en çok çıkan soru ise artık bir mülakat klasiği olan mevcut işinizden neden ayrılıyorsunuz sorusu oluyor. Bu soru son derece dikkatle düşünülerek yanıtlanması gereken en önemli olan sorulardandır.

Bu Soru İle Ne Öğrenilmek İsteniyor?

Mevcut işinizden neden ayrılıyorsunuz sorusu işe başvuran hem mavi yakalı, hem beyaz yakalılar için sorulan ortak sorulardan bir tanesidir. Burada kişinin başvurduğu konum ne olursa olsun işyerinden neden ayrıldığı, aynı zamanda yeni işyerine başvuran kişinin nasıl bir adım izleyeceği, işyerinde nasıl davranacağına da dair önemli ipuçları içerir. Tam da bu noktada da mülakat soruları ve cevapları içinde en kritik, işe alınıp alınmayacağını belirleyen en temel sorudur. Kişinin kariyer hedefleri de öğrenilmek istenmektedir.

Kişinin hangi nedenle eski işyerinden ayrılıp ayrılmadığı, bu nedenin haklı olup olmadığı öğrenilmek istenilmektedir. Elbette işyerinden ayrılırken sizin de haklı sebepleriniz olabilir ama burada yanıt verir iken stratejik olarak düşünerek mantıklı cevap vermek son derece önemlidir.

Firma yetkilileri bu noktada sizden şirket uyumunuzu, sorumluluk bilincinizi, etik değerlerinizi, işe yaklaşımınızı, doğru karar alıp almadığınızı öğrenmek isteyecek bu noktada da beden dilinizi de göz ardı etmeyecektir.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gelelim işin bir diğer önemli noktasına tam da bu noktada yani mülakata nasıl hazırlanılır noktasında önceden bu soruya hazırlanarak gitmenizde fayda bulunuyor.

  • Karşınıza böyle bir soru çıktığı zaman haklı ya da haksız olun asla eski işyerinizi şikayet etmemeniz gerekir.
  • Burada bir örnek vermek gerekir ise terfi alamadığınız için işvereni kötülemek son derece majör bir hata olacaktır.
  • Eşit işe eşit ücret alamadığınız için işden ayrılmış olsanız bile bunu doğru bir biçimde ifade etmek gerekir. Bu noktada da mutlak kendinizi haklı çıkarmamaya çalışmamak gerekir
  • Tam tersi olarak işte yetersiz görüldüğünüz için eski çalıştığınız firma sizi işten ayrılmaya zorluyor ise bunu da bu biçimi ile değil yine stratejik olarak yanıtlamak gerekir.
  • Böyle bir soru yanıtlanır iken eski işyerinizden arkadaşlarınız ile görüştüğünüzü ve eski firmanız ile bağlarınızın devam ettiğini ifade etmeniz de son derece akılcı bir yaklaşım olacaktır.
  • Gereksiz olan detaylara yer verilmemelidir

Sık Yapılan Hatalar

İşe başvuru yapan insanların böyle bir soru karşısında en çok yaptıkları hatalar şunlardır:

  • İşe başvuru yapan kişinin kendisini doğru bir biçimde ifade edememesi en sık yapılan hataların başında gelir
  • Kişinin eski firması ile olumsuz düşünceler ifade etmesi sık yapılan bir diğer hatadır
  • Sırf işe alınmak için gerçekleri çarpıtmak bu soru için yapılan bir diğer hatadır
  • Kendini olduğundan daha farklı göstermek de yapılan hatalar arasındadır
  • Duygusal yaklaşımlar sergilemek
  • Kurban rolünü oynamak da yapılan diğer hatalar arasındadır

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

Böylesi bir soruda ideal cevap olabildiğine samimi, net ve anlaşılır bir biçimde kişinin kendi hayallerini, yaşamdan beklentilerini ifade eden bir biçimde olmalıdır. Her şart altında olumlayan bir yanıt verilmeli ve ama verilen yanıt realiteden uzak olmamalı ve ayakları yere basmalıdır.

Sonuçta hepimiz insanız hata yapabiliriz. Bir nedenden ötürü eski işyerimizden ayrılmak isteyebiliriz ve burada verilen yanıt bu işe başvurma nedeninizin aslında sizin beklentileriniz ile daha çok uyuştuğu biçiminde olmalıdır. Ayrılmayı düşündüğünüz firmanın size kazandırdıklarından da bahsedilmelidir.Ayrıca sizin şirketinize kazandırdıklarınız da yanıtlarınız arasında olmalıdır.

İdeal Cevap Örnekleri Nelerdir?

Üstte verilen bilgilere istinaden verilecek olan yanıtlara kimi örnekler şunlardır:

  • Eski işyeriniz ile herhangi bir sorununuz olmadığını ama kendinize artık bir yeni şanslar vermeniz gerektiğini ifade edebilirsiniz
  • Kariyer planmanızın bu noktasında bu adımı atmanız gerektiğini ifade edebilirsiniz.
  • Şirketinizin eğer küçülme politikası varsa sizin kendi isteğinizle ayrıldığınızı ifade edin
  • Eski işyerinizde başarılarınızı anlattıktan sonra bundan daha fazlası için firmanın sizin beklentileriniz için istemekle birlikte yeterli olamadığını ifade edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz