“En sevdiğin İşverenlerin 3 Ortak Özelliği Neydi?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

0
2359
En Sevdiğin 3 İşverenin Özellikleri Nelerdi Mülakat Sorusu ve İdeal Cevapları

İş görüşmesine gidildiğinde klasik sorular dışında karşınıza çıkan davranış sorularına da ideal cevapları belirleyebilmek önemlidir. Mülakata nasıl hazırlanılır şeklinde araştırma yapmış olan adaylar, gelebilecek muhtemel sorulara hakim olduğu için daha avantajlıdır. Şirket ve organizasyon yapısı dışında insan kaynakları uzmanlarının sıklıkla sorduğu sorulardan biri “En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi?” Ya da farklı bir varyasyonda karşınıza çıkabilecek eski işverenlerle ilgili sorulardır.

Önceden çalıştığınız yer ve yöneticiyle ilgili kötü tabirler kullanmak ve negatif yaklaşımlarda bulunmak mülakat aşamasında hoş karşılanmaz. İşe alım uzmanına her zaman mütevazı ve sağduyulu cevaplar hazırlamak önemli bir ayrıntıdır.

Bu Soru İle Ne Anlaşılmak İsteniyor?

Mülakatta sorulan sorular titizlikle hazırlanılması gereken incelemelerden oluşur ve soruların gizli anlamları vardır. Sorularda öğrenilmek istenen şeyin ne olduğunu anlayan kişi, doğru cevapları oluşturur ve pozisyona seçilme ihtimalini artırır. İnsan kaynakları uzmanının sorduğu “En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi?” Sorusunda anlatılmak istenen; şirket kültürüne uyacak bir işveren profilinin oluşturulup oluşturulmayacağı ve adayın aynı zamanda en üretken şekilde çalışılması için nasıl bir yöneticiye sahip olması gerektiğidir.
İş görüşmesi esnasında, işveren özelliklerinin vurgulanması dikkatle ele alınmalıdır. Yanlış ifadeler, şirketin kabul etmediği ve iç yapısında olmasını istemediği aday olmanıza neden olur. Pozisyonun gerektirdiği özellikler ön planda tutularak işverenlerin ortak özelliğini açıklamak, daha iyi anlaşılmayı sağlar.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli

Mülakat görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken fiziki gerekliliklerin yanında bilgi ve birikimin doğru bir şekilde aktarılması da oldukça önemlidir. Görüşme esnasında sevdiğiniz işverenler sorulduğunda, verilecek cevabın yeni yöneticinizi de kapsayacağı unutulmamalıdır. Cevapta genel geçer ifadelere yer vermek, neden bu şekilde düşündüğünüzü açıklayıcı nitelikte olmayacağı için spesifik özellikler belirleyerek, örneklerle açıklanmalıdır.

“En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi?” Sorusunda dikkat edilecek nokta; kişisel görüşlerin profesyonel düşünce yapısının önüne geçmesini önlemektir. Mülakat aşamasında işverenleri neden sevdiğinizden bahsederken değineceğiniz nokta saygıysa, hangi durumda bu özelliğini size gösterdi ve ne kattığı hakkında açıklamaların bulunması gerekir.

Mülakatta sorulan En Sevdiğin İşverenlerin 3 Özelliği Neydi sorusu ve ideal cevapları

Sık Yapılan Hatalar

İş görüşmesi soruları hazırlık yapılmazsa zor bir bulmacaya dönüşebilir. Ucu açık ya da özellikle dikkatli cevaplanması gereken soruların önceden incelemesini yapmak, mülakat aşamasında avantaj sağlar. “En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi?” Sorusu yanıtlanırken yapılan hataların başında, yöneticilerin diğer ekip üyelerinden sizi kayırdığını anlatan bir hikaye gelir. Önceki işverenlerin özelliklerini ve olumlu yönlerini düşünerek hazırladığınız cevaplar, iş etiğine uygun olmalıdır. Sık yapılan hatalardan bir diğer ise işverenle aday arasındaki profesyonel olmayan ilişkidir. Kişisel olarak işverenle arkadaşlık kurmak hiçbir şirkette hoş karşılanmaz ve insan kaynakları uzmanının hoşuna gitmeyen bir cevap olur.

İşverenler her ekip üyesine aynı motivasyon kaynağını vermez ve çalışanlara farklı stratejilerle yardımcı olduğu için sevilir. Profesyonel iş hayatı dışında işvereni tuttukları futbol takımı nedeniyle sevmek, mülakat sırasında değinilmemesi gereken bir konudur. Kişisel beğeniler ve zevkler önemlidir fakat iş görüşmesinde başvurulan şirket ve pozisyondan yola çıkarak sorulara uygun cevaplar üretilmesi, sonucun olumlu olmasını sağlar.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

Mülakat soruları her zaman klasik sorularla karşınıza çıkmaz. Değiştirilerek ve farklı noktaların üzerinde durularak yeniden oluşturulabilir. Önemli olan ana fikri çözümleyerek uygun cevapları özgün bir şekilde oluşturmaktır ve bunu mülakat sorularını araştırarak başarabilirsiniz. Sorulara verilen ideal cevaplar, diğer adayların önüne geçmek için basamaktır. Mülakatı işveren gerçekleştiriyorsa “En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi?” Sorusu daha çok panik yaratır. Paniği önlemek ve stresten uzak durmak için görüşme öncesinde şirket ve rol için gerekli araştırmayı yapmış olmak benimsenen kültürü ve yöneticiyi vurgulamayı kolaylaştırır.

İşveren özelliklerine değinilecek cevap oluştururken, önemli noktaları düşünerek açıklamalara yer verilmesi gerekir. Örneğin, önceki işverenleriniz sürekli geri bildirimde bulunarak sizi bazı konularda takdir eden veya eksikliklerinizi görmenizi sağlayan bir profildeyse, bunların yaşandığı anlardan örnekler vererek sizi nasıl motive ettiğini anlatabilirsiniz.

İdeal Cevap Örnekleri

Mülakat sürecinin zorlu olduğu düşünülür fakat bunu yalanlamak adayın elindedir. Önemli noktaların detaylı irdelenmesi ile başarıya ulaşmak mümkündür. Birbirinden farklı mülakat sorularının arasında “En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi?” Cümlesini duyduğunuzda, şirketin değerlerini göz önünde bulundurarak geçmiş tecrübeler aracılığıyla ilgi çekici bir konuşma yapabilirsiniz. Aşağıda yer alan örneği inceleyerek böyle bir soru karşısında verilebilecek ideal cevabı öğrenebilir, iş görüşmesinde olumlu sonuca bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

  • “İnşaat mühendisi olduğum için iş güvenliği benim için önemli bir konu. En sevdiğim işverenler, iş güvenliğine önem veren kişilerdi ve çalışmaktan mutluluk duyduğum ilk özellikleri buydu. Kaza yaşanmaması için detaylı şekilde araştırma yapan ve beni hata yapmaktan alıkoyan bir yol gösteren olması gelişimime büyük katkı sağladı. Ayrıca saygı da önemli bir unsur ve işverenler tarafından saygı görmek beni motive eder. Örneğin; çalıştığım işverenlerin, yaptığım bir hatayı karşılama şekli ve hak ettiğim bir ödülü bana vermeleri çok motive ediciydi. Önceki çalıştığım şirketlerde yöneticilerim büyüme fırsatı konusunda bana hep yardımcı oldu. Stajyer olarak başladığım ilk işimde yöneticim bendeki potansiyeli görerek tam zamanlı olarak mühendislik yapmam için kapıları açtı. Sonraki çalıştığım şirkette ise deneyimlerim ve edindiğim tecrübeler sonucunda şef olmam için işveren beni teşvik etti. Sizin de şirketinizin misyonu ve organize yapısını araştırdığımda yöneticilerin benzer özellikte olduğunu görmek açıkçası beni çok mutlu etti…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz