Etkili Sunum Teknikleri

0
847
Etkili Sunum Yapma Teknikleri

Etkili sunum teknikleri, akılda kalıcı ve dikkat çekici içeriklerin hazırlanması ve sunumun gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Slaytların nasıl olması gerektiğinden giyilecek kıyafete kadar pozitif bir intiba bırakmak bu sayede mümkündür. Önemli olan, sunum yapılmadan önce yeterli araştırmaların yapılması ve sunuma olması gereken şekilde hazırlanılmasıdır.  Sunum nasıl hazırlanır diye soruyorsanız, devam etmeden önce diğer yazımız; Sunum Nasıl Yapılır? buradan okuyabilirsiniz.

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Topluluk karşısında konuşma yaparken çoğu kişi heyecan içinde olur. Bu heyecanı yenebilmek için hazırlık aşamasında yapılan egzersizler ve geliştirilen stratejiler güzel sonuçlar almanın ilk kuralıdır. Sunum aynı zamanda dinleyicilerle sözlü iletişim ile beraber görsel ifadeleri kapsadığından dolayı, sunumun tüm ayrıntılarıyla doğru hazırlanmış olması gerekir.

Bir konunun açıklanması ya da ürün tanıtımı benzeri sunumların yapılması çok yaygındır ve giriş kısmının etkileyici olması beklenir. Kendinizi tanıtma kısmının uzun tutulmaması dikkat edilecek konular arasındadır. Ekip üyeleriyle beraber hazırlanan sunumun konuşmacısı sizseniz, giriş kısmında diğer ekip üyelerinin tanıtılmasına da vakit ayrılmalıdır.

Etkili sunum teknikleri arasında yer alan maddelerden biri; sunumun özetinden 2-3 dakika kadar bahsetmektir. Böylece dinleyiciler içeriğin ana konusunu anlayabilir ve sunum sonunda soracağı sorulara odaklanabilir. Yol haritası hazırlayan bir konuşması, sunumun tanıtım ve giriş kısımlarını zorlanmadan sunar. Sunum sırasında zorunlu duraksamalara dikkat edilmesi, bir diğer etkili sunum teknikleri arasında sayılabilir.

Etkileyici ve akılda kalıcı olmak için zorunlu duraksama tekniğini geliştirmek faydalı olur. Bunu bir alışkanlık haline getirebilir, konuşmacı olarak sunumlarınızın dikkat çekici olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sık olmamak kaydıyla duraksamalar, dinleyicilerin bahsi geçen konuyu sindirebilmesi için uygulanan yöntemlerden biridir. Gelebilecek sorulara da bilinçli duraklamalar sayesinde fırsat verilmiş olur.

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Etkili Sunum Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmeli

Etkili sunum tekniklerinden verim elde edebilmek için sunum içeriği doğru şekilde hazırlanmalıdır. Dikkat edilecek durumlardan biri; resim ve videoların ilginç, dikkat çekici ve konuyu pekiştirici görseller olmasıdır. Giriş kısmı haricinde sunum metotlarında dikkat edilmesi gereken nokta, tüm slaytların belli bir uzunlukta olmasıdır. Kısa ve açık ifadelere yer verilmesi durumunda dinleyiciler sıkılmaz.

3 kuralı diye bilinen yöntemin doğru şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Araştırmalara göre sunum, konferans ya da toplantılarda dinleyicilerin aklında genellikle 3 mesaj kalır ve buna 3 kuralı denir. Konunun ele alınacağı fikirlerin eşliğinde karşı tarafa doğru mesajların aktarılması, sunumun merkezindedir. Araştırma ve incelemeler doğrultusunda ana konuları belirleyerek, değinebileceğiniz 3 mesajı seçebilirsiniz.

Mükemmel performans için prova şarttır. Etkili sunum teknikleriyle gerçekleştirilen plan doğrultusunda ele alınması gerekenlerden biri, görsellerin sürelerine ayarlama yapılmasıdır. Slaytların 10 taneden fazla olması beklenmez, sunum süresi ise 20-25 dakika olarak sürdürülmelidir. Yazı tipi boyutu olarak 30 punto kullanılması önerilir. Detaylar incelenerek hazırlanan sunumun etkileyici olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Etkili bir sunumda hikayelere sıklıkla rastlanır. Çoğunlukla dinleyicilerin aklında kalan noktalar, kişisel fikirler ve destekleyici hikayelerin olduğu bölümlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken; zorunlu duraksamalarla dinleyicilerin tepkilerini ölçmektir. Esprili sunumlar mizahın sağladığı rahatlıkla sıkıcılıktan uzak zaman geçirilmesini sağlar fakat her konu için mizah kullanmak mümkün değildir.

Ses ve vücudun etkin kullanılması, dinleyicileri sunumda tutmak için izlenmesi gereken yollardan biridir. Göz teması kurarak da görsel olarak iletişim kurabilirsiniz. Önceden prova yaparak bir sonraki slayt hakkında bilgi sahibi olursanız, ses tonunuzu ve mimiklerinizi daha etkin şekilde kullanabilirsiniz. Etkili sunum metotları doğru şekilde uygulanırsa, sunum başarılı şekilde sonlanabilir.

Etkili Sunum Teknikleri Neden Önemlidir?

Sunum tekniklerinin uygulanmasıyla doğru, açık ve özgün şekilde fikirler sunulabilir.

Etkili sunum teknikleri nasıl uygulanır?
Etkili sunum teknikleri neden önemlidir?

Görseller eşliğinde ilerleyen sunumda dikkat edilmesi gereken konuların farkında olmak, etkileyici olmanın önünü açar. Yöntemler doğrultusunda tek bir fikir üzerine yoğunlaşma durumu ortadan kalkar ve destekleyici kanıtlar sayesinde dinleyicilere konu ana hatlarıyla iletilir.

Etkili sunum teknikleri, anlaşılabilir ve tane tane konuşma alışkanlığı kazandırır ve sonuç olarak dinleyiciler her bir kelimenizi anlayabilir. Unutulmamalıdır ki hedef kitle, fikirlerden önce ağızdan çıkan sözcükleri anlamalıdır. Görseller sadece destekleyici elemandır ve aslında görsel olarak jestleriyle birlikte konuşmacı ön plandadır.

Sunum yöntemlerini ele alarak hitap edeceğiniz üslubu hedef kitle araştırması yaparak belirleyebilirsiniz. Sunum yaparken merak uyandırmak önemlidir ve hedef kitlenin dikkat dağınıklığını önleyerek ilginin üzerinizde kalmasını sağlar. Hazırlık aşamalarına yer verilmemesi sonucunda oluşabilecek aksaklıklar, konuşmacıda birtakım fobiler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle tüm ayrıntıları göz önünde bulundurarak oluşturacağınız sunum önemlidir ve özgüven kazandırır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz