Bilgisayar ve internet ile hayatımıza giren sosyal medya günümüzde akıllı telefon ve tabletler aracılığı ile daha yaygın bir kullanıma sahiptir. Fotoğrafları, fikirleri ve olayları gerçek zamanlı olarak paylaşma imkanı, yaşama şeklimizi ve iş yapma şeklimizi değiştirdi.
Sosyal Medya Nedir?
Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medya nedir? Sosyal medya hızlı, verimli ve gerçek zamanlı olarak içerik paylaşımı yapmayı sağlayan web siteleri ve uygulamaları ifade eder. Sosyal medya platformlarının birçoğu hem video hem de yazı paylaşma imkanı sunar. YouTube gibi bazı platformlar ise yalnızca video paylaşabilmenize müsaade eder.
Sosyal medyayı benzersiz kılan, geniş kitlelere hitap edebilmesidir. Ayrıca, sosyal medya platformlarında sansür uygulanma oranının oldukça düşük olması, daha fazla tercih edilmesinde önemli bir etkendir. İçerik üretmek veya paylaşmak için internet erişimi bulunan herkes bir sosyal medya hesabına kaydolabilir. Sosyal medya platformlarına bazı örnekler vermemiz gerekirse; Facebook, Instagram, Twitter, Reddit vb.
Sosyal medyanın büyük bir hızla yaygınlaşmasının sosyal medya uzmanlığı ve sosyal medya yöneticiliği gibi mesleklerin ortaya çıkmasında önemli bir payı vardır. Sosyal medya yönetimi ise markaların ve şirketlerin sosyal medyada başarılı olmasını sağlayan önemli bir faaliyettir. Bu faaliyetleri yürüten kişiler ise sosyal medya uzmanı ya da sosyal medya asistanı olarak nitelendirilir.
Sosyal Medya Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
A. Sosyal Medya Uzmanı Nedir?
Sosyal medya uzmanı sosyal medyada bir markanın pazarlama stratejisini oluşturur ve yürütülmesini sağlar. Bu kişilerin sosyal medyadaki hedefleri, kuruluşun iş hedefleriyle uyumlu olmalıdır. Sosyal medyadaki en başarılı markalar, stratejiler oluşturan, yürüten, ölçen, raporlayan ve öğrenen bir sosyal medya uzmanı veya ekibine sahiptir. Sosyal medya danışmanlığı yürüten kişiler sosyal medya uzmanı, topluluk yöneticisi, sosyal medya stratejisti ve sosyal medya asistanı gibi çeşitli unvanlara sahip olabilirler. Fakat, hepsinin ortak yanı markanızın sosyal medyada gelişmesini sağlama konusunda uzman olmalarıdır.
B. Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?
Sosyal medya uzmanı, şirketinizin ya da markanızın büyüklüğüne bağlı olarak aşağıdaki görevlerin bir kısmını ya da tamamını yürütebilir:
- Bilinen tüm sosyal medya platformlarında aktif bir şekilde faaliyet göstermek
- Genel iş hedefleriyle uyumlu platformlar üzerinde özel pazarlama stratejileri tasarlamak ve uygulamak
- Sosyal medya platformlarında farklı kampanyalar tasarlamak ve uygulamak
- Analiz araçlarını kullanarak sosyal stratejilerini ve kampanyaları ölçmek, test etmek ve raporlamak
- Metin, resim ve video dahil tüm sosyal içeriklerini oluşturmak ve düzenlemek
- Sosyal medya içeriği yayınlama stratejisi geliştirmek
- Tüm platformlar için tüm gönderilerin düzenlenmesini, onaylanmasını ve planlanmasını yönetmek
- Tüm ücretli sosyal kampanyaları planlamak ve denetlemek
- Sosyal mecralarda marka takipçileri ve hayranlarıyla etkileşim kurmak
- Uygun araçları kullanarak sosyal medya takibi gerçekleştirmek
- Sosyal medya, pazarlama, teknoloji ve reklamcılıktaki trendler ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmak
- Diğer markalar, sosyal medya şirketleri ve etkileyicilerle ortaklıklar oluşturmak ve güçlendirmek
- Şirketin sosyal medya politikasına katkıda bulunmak
C. Sosyal Medya Uzmanlarında Bulunması Gereken Yetenekler Nelerdir?
Sosyal medya yöneticiliği birtakım yeteneklere sahip olmayı gerektirir. Bu yetenekleri aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
1. Stratejik Olmak
Sosyal medya yöneticiliği, internet konusunda olduğu kadar pazarlama konusunda da uzmanlık gerektirir. Sosyal medya yöneticilerinin yürüttüğü faaliyetler, markanızın daha geniş pazarlama hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olmalıdır. Farkındalık oluşturma ve potansiyel müşterileri kazanma açısından stratejik faaliyetler yürütmek oldukça önemlidir.
2. Veri Analizi Yapmak
Sosyal medya yöneticileri, markalarının hedef kitlesi dışında kuruluşun geri kalanına da hitap etmelidir. Yatırım getirisini kanıtlamak ve faydalı sosyal medya raporları oluşturmak için sosyal medya yöneticilerinin analitik yeteneklere sahip olması oldukça önemlidir.
3. Farklı Düşünebilmek
Sosyal medya temelde yazı, tasarım, fotoğraf, video gibi içerikler oluşturulup yayınlanan bir ortamdır. Hedefiniz Instagram algoritmasında ustalaşmak ya da YouTube pazarlama stratejisi oluşturmak olabilir. Fakat asıl amacınız, markanızın insanların görmek istediklerini görmelerini sağlamaktır. Bu yüzden sosyal medya yöneticilerinin işi bitirmek için yeterli yaratıcılığa ve yaratıcı özgürlüğe ihtiyacı vardır. Dolayısıyla, sosyal medya danışmanlığı aldığınız uzmanların farklı düşünebilen ve sora dışı içerikler üretebilen kişiler olmasına dikkat etmelisiniz.
4. Pratik Kararlar Alabilmek
Sosyal medya trendlerin çok hızlı değiştiği platformlardan oluşur. Bu süreçte sosyal medya yöneticileri trendleri çok iyi takip etmeli, hızlı bir şekilde düşünebilmeli ve yayınlayacağı içerikler ile ilgili pratik kararlar alabilmelidir. Böylece markanızın sosyal medyada daha aktif ve doğru bir şekilde temsil edilmesini sağlayabilirsiniz.
5. Etkileyici Yazılar Yazabilmek
Mesajınızı sosyal medyada duyurmanıza yardımcı olabilecek birçok içerik türü olsa da, iletişimin özünde her zaman kelimeler yer alır. En iyi sosyal medya yöneticileri, markalarının sosyal medyadaki sesini duyurmak için etkileyici yazılar yazabilen metin yazarlarıdır. Sosyal medya uzmanları dikkat çekici reklam metinleri ya da güncel bir konu hakkındaki yorumları ilgi çekici ve kitleleri etkileyici bir şekilde yazmalıdır.
6. Güçlü İletişimler Kurabilmek
Sosyal medya özünde bir iletişim platformudur. Bu yüzden güçlü iletişim becerileri gerektirir. Sosyal medya uzmanlarının hedef kitleniz ile güçlü iletişimler kurmaları oldukça önemlidir. Markanız hakkında yayınlanan içerikler ile ilgili yapılan yorumlara uygun bir dille cevap vermek gerekir. Sosyal medya yöneticilerinin güçlü iletişim yetenekleri markanızı bir adım öteye taşımanın en etkili yollarından biridir.
7. Zamanı Verimli Kullanabilmek
Sosyal medya uzmanlığı zamanı akıllıca yönetebilmeyi gerektirir. Sosyal medya yöneticileri düzenli içerik üretmek, geleceğe yönelik planlar yapmak ve sosyal medya stratejisi geliştirmek için belli bir zaman çizelgesi uygulamalıdır.
8. SEO Bilgisine Sahip Olmak
SEO genellikle kuruluşlar içinde ayrı bir bölüm olarak değerlendirilse de özellikle içerik ve sosyal medya olmak üzere markanızın farklı alanlarında da büyük bir etkiye sahiptir. SEO’nun sosyal medya stratejiniz üzerinde büyük etkisi vardır. İyi bir sosyal medya yöneticisi bunu bilir ve sosyal ağlardaki içeriği her zaman SEO ile optimize etmeye çalışır. SEO’yu sosyal medya stratejinizin bir parçası olarak benimsediğinizde, daha büyük bir kitleyi çekerek daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz.
9. Görsellerden Yararlanmak
Sosyal medya içeriklerinizin çoğu yazılı olsa da görsel içerikler de önemli bir yer tutar. Doğru gif, video veya fotoğraf defalarca paylaşılabilir. Sosyal medya yöneticilerinin genel tasarım bilgisine sahip olması, ilgi çekici görseller oluşturabilmenize imkan sağlar.
10. Esnek Davranabilmek
Esneklik, sosyal medya yönetiminde oldukça önemlidir. Sosyal medya yöneticileri yeni trendlere ayak uydurabilmelidir. Ayrıca sosyal medya uzmanları markanızın geleceği ile ilgili yaptığı yenilikleri mutlaka test sürecinden geçirmeli ve gerekli analizleri yapmalıdır.
Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur?
Henüz kariyerinizin başında olan biriyseniz ve sosyal medya yöneticiliği yapmak istiyorsanız bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1. İletişim veya Pazarlama Alanında Kendinizi Geliştirin
İyi bir sosyal medya uzmanı olmayı istiyorsanız, önce pazarlamanın ve yazmanın temellerini öğrenmeniz gerekir. Bu konuda mümkün olduğunca fazla bilgi öğrenmeli ve öğrendiklerinizi de mutlaka pratiğe dökmelisiniz. Hatta ücretsiz veya düşük bir ücret karşılığında çalışarak sosyal medya hakkında gerçek tecrübeler kazanabilirsiniz. Ayrıca, yazma, tasarım ve iletişim becerilerinizi de geliştirmeniz gerekir. Böylece, çok daha iyi bir sosyal medya yöneticisi olmayı başarabilirsiniz.
2. Sektör Araçları ve Teknoloji Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Sosyal medya yöneticiliği yapmak için bu sektöre ait SEO, video ve içerik oluşturma gibi konularda bilgi sahibi olmalısınız. Yönettiğiniz platformları ziyaret eden kişilere kaliteli içerik ürettiğinizde geri dönme olasılıkları artar. Nihayetinde, temel hedeflerinizden biri etkileşimdir. İnsanların markanız ile etkileşimde bulunması onlarla kaliteli bir ilişki kurulmasına yardımcı olur.
3. Öğrenmeyi Asla Bırakmayın
Sosyal medya platformları sürekli değişen bir yapıda olduğu için güncel bilgi donanımına sahip olmanız çok önemlidir. Yaptığınız faaliyetleri sürekli analiz etmek ve güncel trendlere yönelik değişiklikler yapmanız gerekir. Bu nedenle, sürekli okuyarak ve araştırarak sosyal medya araçları hakkındaki bilgilerinizi güncel tutmalısınız. Başta SEO olmak üzere web sitesi tasarımı ve backlink kampanyaları, Google Adwords, WordPress ve gibi mecralar hakkında sürekli yeni bilgiler edinmelisiniz.
4. Zamanı Yönetmeyi Öğrenin
Sosyal medya, doğası gereği dikkat dikkat çekici içerikler sunulan bir ortamdır. Ancak sosyal medyada daha etkili faaliyetler yürütebilmek için size verilen görevleri ya da kendi planladığınız görevleri zamanında yapmalısınız. İçeriklerinizi zamanında paylaşarak sosyal medyadaki takipçilerinizle daha iyi bir etkileşim kurmayı hedeflemelisiniz.
Sosyal medya uzmanlığı geleceğin en önemli iş sektörlerinden biri olarak kalabilir. Bu yüzden, sektöre adım atmadan önce yeterli donanıma sahip olmalı ve daha üretken olmanın yollarını araştırmalısınız.