Kitap Nasıl Okunur?

0
1033
Nasıl daha hızlı. ve akılda kalıcı kitap okunur?

Kitap okuma alışkanlığı kişisel gelişim için önemli kabul edilir, peki daha fazla, hızlı ve etkili kitap nasıl okunur? Okuma yazma bilen herkesin dilediği alan ve konuyla ilgili okuyabildiği kitaplardan, ne kadar hatırladığı ise etkili okuyup okumadığını gösterir. Kitap okumanın farklı yöntemleri vardır ve bu yöntemler ele alınarak kitaba başlandığı takdirde, daha akıcı ve anlayarak okunabilir.

Nasıl Daha Hızlı Kitap Okunur?

Daha çok kitap okuyabilmek için kitabın daha hızlı okunması gerekir. Hızlı okurken metnin anlaşılması da önemlidir. Bazı kitaplar hızlı okuma sonucunda ayrıntıların unutulmasına ve yetersiz kalmaya yol açar. Etkili bir şekilde kitabı daha kısa sürede bitirmek için her gün pratik yapmak, tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Süre tutarak belli sayfa sayısını ne kadarda tamamladığınızı not edebilir, bu şekilde gelişiminizi kontrol edebilirsiniz.

Hızlı kitap okumak için ağır türlerden ziyade daha çok sevdiğiniz kitaplara yönelmek, başlangıç için güzel sonuçlar almanızı daha mümkün hale getirir. Kolay kitaplarla yapacağınız alıştırma, süreyi yavaş yavaş artırmanıza neden olur. Zamanla hedeflenen okuma hızına ulaştıktan sonra ağır kitaplara geçerek pratik sürdürülebilir. Dikkat dağıtıcı unsurlar, hızlı okuma egzersizleri yaparken olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Kitap sayfasında belli bir noktaya odaklanabilmek gerekir ki göz kayması gibi durumlar yaşanmasın. Başka noktalara odaklanmaya daima hazır olan gözleri, belli bir noktada tutmak için satırları parmağınızla kapatabilirsiniz. Başlangıçta hızlı okuma taktikleri arasında yer alan okuma süresini artırma yöntemi ile etkili sonuçlar alınır. Okuma süresini belli periyotlarda uzatarak daha hızlı olmayı başarabilirsiniz.

Her yeni satır, satırın ilk üç kelimesiyle birlikte okunarak devam edilebilir ve son satır da aynı şekilde üç kelime birden okunursa hız kazanılmış olur. Kitap okurken kelime kelime okumanın yanı sıra kısa cümleler şeklinde okumak hız kazanmanıza yardımcı olur.

Daha hızlı kitap nasıl okunur?

Kitap Nasıl Daha Akılda Kalıcı Okunur?

Hızlı okuma yöntemlerinin uygulandığı zamanlarda kitabın anlaşıldığından emin olmak gerekir. Akılda kalıcı okuma stratejileri sadece ders kitapları değil, herhangi bir kitap için de geçerlidir. Akılda kalıcılığın sağlanması ilk olarak kitabı bir bütün olarak incelemekle mümkündür. Kapağı, içerikleri, önsöz ve girişinde kontrol edilecek birkaç kelime etkilidir.
Kitap nasıl okunur? Şeklinde merak edenlerin özellikle dikkat ettiği nokta hızlı okumanın sırlarıdır. Hızlı kitap okurken aynı zamanda okuduğun anlaşılabilmesi, uzun yıllardır araştırmalar yapılmasına neden olmuştur. Kitapta okudukların akılda kalması kitap bitince çıkarılacak özet sayesinde verimli hale gelebilir. Böylelikle kitabın genel fikri ve önemli noktaları hakkında bilginiz olur.

Kurgu olmayan kitaplarda ise izlenecek yol; bölümler ya da başlıklar halinde özet çıkarmaktır. Başlıklar altına direkt ana konuyu yazabilir, akılda kalıcı olması için belirli noktalara değinebilirsiniz. Etkili kitap okuma stratejilerinden biri olan; fikirlerin başkalarıyla paylaşılma metodu, akılda kalıcılığı artırıcı özelliktedir. Yöntemleri uygulamanız halinde dikkat süreniz mutlaka artar.

Kitap Okurken İdeal Ortam Nasıl Olmalı?

Kitap okurken bulunduğunuz ortamın ne şekilde olduğu, kitaba kendinizi verebilmeniz içinKitap okurken ideal ortam nasıl olmalı? önemli faktörlerden biridir. Okumanın verimli şekilde gerçekleşebilmesi için genellikle kütüphane gibi sessiz ve sakin ortamlar tercih edilir. Genel olarak ses, hareket ve dikkat dağıtıcı unsurlar, odaklanma problemlerine sebep olacağından okunulan konu anlaşılamaz.
Kitap okurken ideal ortamın nasıl olması gerektiği kişiden kişiye göre değişebilir fakat çoğunluğun tercih ettiği, sessiz ve konforlu ortam ideal olarak kabul edilir. Uzun saatler sürecek okuma planlarına konforu da eklemek gerekir. Duruş bozuklukları, ağrı ve çeşitli sorunların yaşanmaması için dik bir pozisyonda oturulması önerilir. Sürekli aynı ortamda aynı saatte kitap okursanız, bir süre sonra alışkanlık haline dönüşür ve kitap okuma alışkanlığınız yoksa bunu başarmış olursunuz.

 

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Geliştirilir?

Kitap okuma alışkanlığını geliştirmek isteyenler her sene yeni hedefler koyarak denemeler yapar. Başarılı olan yöntemlerden olsa da tamamen bir alışkanlığa dönüşmesi için yeterli değildir. Bir sene içerisinde 20 kitap okuyorsanız bunu 25’e çıkarmaya yardımcı olur. Kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için çeşitli listeler yapabilirsiniz.

Tutarlı okuma alışkanlığının kariyer, akademik ve ilişkiler ile ilgili gelişmelere olanak tanıdığının farkında olarak, motive edici somut nedenler aracılığıyla hedefe ulaşılır. Yıllık olarak hedeflenen kitap sayısı daha etkili sonuçlar elde edilmek için aylara bölünebilir. Aylara bölünen kitap sayısı, her ay kitap okumayı gerektirdiğinden okuma alışkanlığının kazanılmasından oldukça etkilidir.

Sayılar belirlendikten sonra kitap okuma listesi yapılmalıdır. En sevilen ve okunmak istenen kitaplarla ilgili araştırma yapmak okuma isteğini artırır. İlgi alanlarının özenle seçilmesi bu aşamada önemlidir. Yeni kitap okuma alışkanlığı kazanan kişinin okuduğu kitap, ağır ya da ilgi alanı dışındaysa okuma istediğinin kaybolduğu gözlemlenir. Bu nedenle kitap listenizi kendiniz yapmanız her zaman faydalıdır.

Günlük kitap okuma alışkanlığının kazanılması için günlük olarak okuma saatleri planlanabilir. Yoğun programı olanların bile günde 10-20 sayfa kitap okuyarak alışkanlık geliştirmesi mümkündür. Günlük sayfa hedefine ulaşılması odaklanmayı getirir ve bu sayede verimlilik artar. Kısa bir sürede ise kitap okumak için ekstra vakit ayrıldığı görülür çünkü artık alışkanlığınız olur ve heyecanla o an beklenir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz