Yurtdışı Eğitim

0
625
Yurtdışında Eğitim

Yurtdışında eğitim almak isteyen çoğu öğrenci, lisans veya yüksek lisans için yurtdışı eğitim programlarına katılır. Sadece lisans ve üstü de değil, farklı kurs ve eğitimlerin bulunabileceği ülkelerde daha küçük yaşlarda eğitim almaya başlayanların sayısı bir hayli çoktur. Yurtdışı eğitim programlarında önemli olan; hangi ülkede hangi bölüme gidilmek istendiğidir.

İngilizce öğrenmek için yurtdışı eğitim programlarına katılanlar, anlaşmalı kurslar aracılığıyla dil okullarına giderek eğitimlerini belli dönemler içerisinde tamamlar. İngilizce öğrenmenin en tercih edilen yollarından biri olan yurtdışında eğitim almak, İngilizceyi ana dilinizmiş gibi konuşabilmenize yardımcı olur.

Yurtdışında Üniversite Nasıl Okunur?

Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler, yabancı öğrenci kabul eden üniversite araştırması yaparak hayal ettiği ülkede eğitim almayı hedefler. Üniversite bölümlerini seçemeyenler ise 4 yıllık üniversiteleri değerlendirebilir. Bazı 4 yıllık okullarda, genel uygulama derslerinden sonra bölüm seçme avantajı bulunduğu için geleceğinizi oluşturmak çok daha kolay. Amerika, İngiltere, Almanya ve daha birçok ülkede her bütçeye uygun üniversitede istenilen bölüm okunabilir.

Yurtdışı eğitim programları veren temsilciliklerden yardım alabileceğiniz gibi direkt olarak okullarla irtibata geçebilir, gerekli evrakları iletebilirsiniz. Okulların istediği ilk şey liseden mezun olunmasıdır. Ardından İngilizce seviyenizi sınavlarla belirlemeli ve bunlara uygun olarak başvurabileceğiniz üniversiteleri listelemelisiniz. Amerika, İngiltere, Kanada gibi noktalardaki üniversiteler, lise not ortalamasına ve İngilizce seviyesine göre değerlendirme yapar.

Eğer yabancı dil seviyeniz üniversitenin istediği skorla uymuyorsa; ilk seneyi dil okulu veya hazırlık sınıfında geçirmeniz önerilir. Böylece yabancı dil sevinizi yükseltebilir, bölüm derslerine katılabilirsiniz. Yurtdışı üniversite programının avantajlarından biri, üniversite fiyatlarının Türkiye’deki özel üniversitelerle neredeyse denk olmasıdır. Çalışma ve oturma izninizin orada eğitim aldığınız süre boyunca yenilenmesi ise ekstra avantajdır.

Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yurtdışı yüksek lisans programlarına katılmak isteyenlerin çoğunluğunu Amerika Birleşik Devletleri’ni tercih edenler oluşturur. Amerika’da Harvard, Yale ve California gibi birçok ismine aşina olunan üniversite, yabancı öğrenci alımı konusunda popülerdir. TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ve IELTS (International English Language Testing System) üniversitelerin istediği yabancı dil seviye belirleme sınavlarıdır.

Aynı zamanda üniversiteler SAT (Scholastic Aptitude Test) ya da ACT (American College Testing) sınav sonucunu görmek ister. Türkiye’de sınavlarda gösterilen başarılar, yurtdışı eğitimi için pek önemli değildir fakat otobiyografi yazınızda buna değinebilirsiniz. Okuduğunuz üniversitedeki bölüm hocalarınızdan mutlaka referans mektubu istenir. Alanınızla ve sizle ilgili detaylı bir referans mektubu yazacak bölüm hocalarınızdan 3 tanesini seçebilirsiniz.

Türkiye’de olduğu gibi yurtdışındaki üniversitelerde de 4 yıllık ve 2 yıllık üniversiteler mevcuttur. İngiltere, Amerika dışında hem yüksek lisans yapmak hem yabancı dilini geliştirmek isteyenlerin tercih ettiği ülkelerden bir diğeridir. İş hayatında saygınlık, ana dil seviyesinde yabancı dil ve istenilen bölümde okumak yurtdışı eğitimlerinin size katacaklarıdır. Amerika ve diğer tüm üniversitelerde olduğu gibi İngiltere de TOEFL ve IELTS sınav sonucu ister.

Hangi ülke olursa olsun, yurtdışında master yapmak için elzem olan niyet mektubuna dikkat etmek gerekir. SOP (Statement of Purpose) akıcı ve güzel bir İngilizceyle yazılmalıdır. Niyet mektubunda neden o okula gitmek istendiği profesyonel bir dille açık ve net şekilde anlatılmalıdır. Yurtdışı yüksek lisans serüvenine başlamadan önce SOP kısmında yardım almayı düşünebilirsiniz.

Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır?

Yurtdışında Eğitim Alacakların Bilmesi Gerekenler

Yurtdışında üniversite veya yüksek lisans eğitimi almak isteyenler, ülke ve şehir seçimine dikkat etmelidir. Hedefinizi belirlemeli, üniversiteleri araştırmalı ve bütçe tahlili yapmalısınız. Yurtdışı yüksek lisans bursları için Türkiye ve gideceğiniz ülkedeki burs fırsatlarını yakalamayı deneyebilirsiniz. Not ortalaması, İngilizce seviyesi ve birçok kriter doğrultusunda, çoğu kurum öğrencilere burs verir.

Türkiye’de 4 yıllık bir üniversite kazandıysanız, Malta’daki üniversitelerden birinde rahatlıkla okuyabilirsiniz. Malta, yurtdışı eğitim konusunda başarılı ve çoğu öğrencinin tercih ettiği okulları barındırır. Bütçe planlaması daha kolay olması sebebiyle Malta da listeye eklenebilir. Ülke ve üniversiteye göre farklılık gösterse de çoğu üniversitenin istediği TOEFL skoru 60’dan az değildir.

SAT, bazı üniversiteler tarafından istenen sınavlar arasındadır. Matematik ve farklı yeteneklerin ölçüldüğü SAT sınavı tamamen İngilizcedir, başarılı olmak için dil seviyenizin yüksek olması gerekir. Üniversite istemese bile sınav skorunuz yüksekse, kabul edilme aşamasında etkili olabilecek sınavlardandır. İkinci dili olmayanlar ve öğrenmek isteyenler, öncelikle bölümlerin hazırlık aşamalarını okumalıdır.

Hazırlık programları yabancı öğrenci çoğu üniversitede mevcuttur ve gideceğiniz ülkeye göre dil seviyenizi artırmanızı sağlar. Sadece dil eğitimi almak için üniversitelerin programlarını takip edebilirsiniz.

Yurtdışı Eğitimlerinde Konaklama Seçenekleri

Yurtdışında eğitim almaya karar verildiğinde nerede konaklanacağı da dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Konaklama seçeneklerinin maliyetleri değerlendirilmeli, okula yakınlığı ve kişinin rahat etmesi göz önünde bulundurulmalıdır. Yurtta konaklama, yurtdışında en sık tercih edilen konaklama türüdür. Türkiye’de olduğu gibi yemekli ve yemeksiz şeklinde alternatifler bulunabilir.

Okul yurdu ve özel yurt olmak üzere değerlendirebileceğiniz konaklama imkanlarına göz atabilirsiniz. Odadaki kişi sayısına göre de maliyet değişebilir, tek kişilik veya 3-4 kişilik odalar arasında fiyat farkı vardır. Yurt haricinde aile yanında konaklamak isteyenler, üniversite başvurularından sonra bu seçeneği değerlendirebilir. Aileler, üniversitelere başvuru yapar ve siz de o ailelerden birinde uzun süre konaklayabilirsiniz.

Gideceği ülkede ev tutmak isteyenler ise genelde programa katılan diğer kişilerle anlaşarak eve çıkma planı yapar ve masrafları bölüşür. Ülkeye ve şehre göre ev fiyatlarında gerçekleşen büyük orandaki değişim, ev tutma konusuna tedirgin yaklaşılmasına neden olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz