“Bana Biraz Kendinizden Bahseder Misiniz?” Mülakat Sorusu ve İdeal Cevaplar

0
8389
Bana kendini anlatır mısın?

İş görüşmelerinde aday ile yapılan mülakat sorularından en klasiği “Bana biraz kendinizden bahseder misiniz” sorusudur. İlk başta çok basit bir soru gibi görünse de aslında sizi hiç tanımayan birine kendinizi anlatmanız bir o kadar zor ve dikkat isteyen bir konu. Vereceğiniz birkaç dakikalık bir cevapla tüm profesyonel deneyimlerinizi, eğitim geçmişinizi ve kişiliğinizi uygun bir dille anlatmanız gerekir.

İşveren Neden Bu Soruyu Sorar?

İş görüşmesi soruları arasında genellikle açılış sorusu olarak adayın kendisinden bahsetmesi istenir. Mülakatın gidiş ve sonrası soruların tarzını belirleyen bu kritik soruya maksimum oranda dikkat edilmesi gerekir. İşe alımcı kişilerin bu soruyu sormaları ile aslında tek bir amaçları vardır: kişiyi daha yakından tanıyabilmek! Eğer bu soruya oldukça düzgün, açık ve istenilen tarzda cevap verilebilirse, iş veren bireyin işe uygunluğunu ilk etaptan kavramış olur. Ayrıca bu soruya verilen akıcı üsluplu bir cevap aslında bireyin ne kadar etkin ve açık iletişim kurabildiğinin de daha ilk dakikalardan anlaşılmasını sağlar.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mülakata nasıl hazırlanır diye merak ediliyorsa, kişi ilk etapta bu soru ile karşılaşacağını bilmeli ve sorunun amacı çok iyi özümsenmelidir. Sorunun amacına uygun olarak bir metin oluşturulmalı ve sık sık tekrar yapılmalıdır. Mülakat günü gelip çattığında kişiden istenilenler akıcı ve düzgün şekilde aktarılmalıdır. Bu esnada kelimelerin telaffuz edilme şekline, vurgu ve noktalama işaretlerine, konuşma esnasında göz kontağı kurmaya ve tüm bunlara uygun bir vücut dili sergilenmesine özen gösterilmelidir.

Son zamanlarda bazı şirketler özellikle uzak şehirlerdeki adayları yormamak adına telekonferans yöntemi ile mülakat gerçekleştirmektedir. Bu şekilde yapılan mülakatlarda da en önemli ve kritik sorulardan birisi olan “Bize kendinizden bahseder misiniz” sorusu, kişinin kendine güvenini ölçmede kullanılır. Dolayısıyla soruyu cevaplarken bireyin diksiyonu, diyalog kurma yeteneği, sesinin titreyip titremediği ve kendini ifade ediş tarzı göz önünde tutulur.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakat soruları “Bize kendinizden bahseder misiniz” ile başlasa da pek çok aday bu soruyu karşılıklı iletişimin ilk adımı olarak görerek farklı anlamlara çekebilir. Genellikle bu soruya verilen yanlış cevaplar arasında en sık yapılan hata; kişinin doğum tarihini söyleyerek başlaması ile başlayan ve ilkokuldan itibaren okuduğu okulları söylemesi ile devam ederek özel hayatına kadar bahsetmesidir. Diğer bir deyişle bireyin kaç çocuğu olduğu, eşinin mesleği, sahip olduğu araba markası ya da tuttuğu takım gibi özel bilgiler verilmemelidir.
İş görüşmesi soruları her daim bireyin profesyonel yaşamını öğrenmek için hazırlanır. Bu nedenle Bize kendinizden bahseder misiniz? sorusuna yanıt verirken, iş kapsamına uygun olmayan tarzda özel yaşamdan bahsedilmemelidir.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

Mülakatta sorulan sorular temelde kişiyi tanımaya yönelik olsa da aslında iş pozisyonuna uygun olup olmadığı ve sahip olduğu profesyonelliği değerlendirir. Bu nedenle Bize kendinizden bahseder misiniz? sorusu ile karşılaşıldığında genelde bireyin doğduğu tarih ve şehirden başlayarak, daha sonra eğitim bilgilerine üniversite yaşamından itibaren devam edilebilir. Daha sonra kişinin iş tecrübeleri, son iş yerindeki pozisyonu, görev ve sorumlulukları, varsa alınan sertifika ve kurslar anlatılmalıdır. Eğer aday yeni mezun ve iş tecrübesi olmayan biri ise üniversite okuduğu okul ve eğitim yaşamında sahip olduğu yetkinlikler, aldığı kurslar ve sertifikalar, bildiği yabancı diller ve ileriki yaşamındaki kariyer hedefi ön plânda tutulabilir. Tüm bunların anlatılması ortalama 2-3 dakika sürmeli, bu süre daha fazla aşılmamalıdır.

İdeal Cevap Örnekleri

Mülakat soruları ve cevapları genellikle klişe gibi görünse de cevaplarda dikkat çekici olan minik nüanslar adayın işi kazanmasını sağlayabilir. Aslında yapılması gereken özgeçmişteki önemli noktaların keşfedilmesi ve kişinin kendisini övmeden bu alanlara vurgu yapmasıdır. Diğer bir küçük ayrıntı da soru daha sorulur sorulmaz çok beklemeden hızlı yanıtlamaya geçilmesidir. Eğer uzun süre sessiz kalınırsa ya da duraklanırsa, işe alım sürecindeki kişiler bireyin kendisini ne kadar tanıdığı konusunda şüpheye düşebilir.

Bize kendinizden bahseder misiniz? sorusuna cevap verirken giriş aşamasında şu cümle öbeklerinin kullanılması kişilikli ve zeki olduğunuzu gösterir:

  • “Beni en iyi tanıyan kişilerin bahsettiğine göre…”
  • “Hayatımda ön plâna aldığım özlü söze göre…”
  • “3 kelime ile kendimi özetlemek istersem…”
  • “Çocukluğumdan beri gerçekleştirmek istediğim…”

Genel olarak birey doğum yerini, doğduğu tarihi ve eğitim bilgilerini söyledikten sonra şu şekilde devam edebilir:

  1. Son çalıştığım işte gerçekçi ve güvenilir yazılım çözümleri sundum. 3 yıl boyuna X şirketinde 5 yazılımcının bir arada bulunduğu IT ekibini yönetmekten sorumluydum. Dünyanın önemli ödüllerinden biri olan XX Yazılım Ödülü’nü 2018 yılında kazanmamız ise en gurur verici olaydı. Eğitim yaşamım boyunca da kendimi geliştirmek adına pek çok şirkette küçük görevler aldım. Yetenek ve deneyimlerimi sizin şirketinizde kullanmaya devam etmek ve alanımdaki hayallerimi şirketiniz için gerçekleştirmek konusunda sabırsızlanıyorum.
  2. Ürün satışı konusunda yeteneklerimin son derece yeterli olduğuna inanıyorum. Son çalıştığım XX Şirketi’nde 5 yıl boyunca satış görevlisi olarak çalıştım. Şirketin hedeflerinin de üzerine çıkarak, ilk ayda satış kârını yüzde 30 artırmayı başardım. Edindiğim müthiş alan tecrübeleri ile sizin şirketinizde de neler yapabileceğimi göstermek istiyorum. Benim sayemde gelirinizi yükseltmenin ne denli keyif verici olacağını eminim siz de deneyimlemek istersiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz