İş görüşmelerinde sıklıkla karşılaşılan mülakat soruları arasında “Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?” sorusu geçer. Özgeçmişi işverene iletmeden önce şirket hakkında araştırma yapmak, mutlaka görüşme sırasında avantaj sağlar. Bu sorunun devamında gelebilecek olan alternatif sorulara da hazırlıklı olmak gerekir. Sadece belli bir konu üzerinde araştırma yapılmadığının ayırt edilmesi, akılda kalmanıza olanak tanır. Mülakat esnasında şirket hakkında edindiğiniz tüm bilgiyi sunmak, işi almanıza bile imkan tanıyabilir.
Bu Soru İle Ne Öğrenilmek İsteniyor?
Mülakat aşamasında işveren ya da mülakatı yapan insan kaynakları uzmanı, şirket hakkında ne kadar araştırma yaptığınızı görmek ister. Her adayın verebileceği cevaplar dışında, firma bünyesindeki değişikliklerden ve ürün çeşitliliğinden bahsetmek, diğer adayların önüne geçmeniz için gereken altın anahtar olabilir. Mülakata nasıl hazırlanılır sorusu herkes tarafından merak edilir. Öncelikle firmanın rakipleri ve kendi ürünleri hakkında araştırmalar yapabilirsiniz. Böylece mülakat aşamasında şirketle ilgili ve sektör içerisinden gelebilecek her soruya hazırlıklı olabilir, mülakat sonunda ise dikkat çekici yorumlar yaparak şirkette çalışma isteğinizi gösterebilme imkanı bulabilirsiniz.
İnsan kaynakları uzmanlarının görmek istediği; araştırma ve merak konusundaki tutumunuzdur. Sosyal medya ve arama motorlarında yapılan firma hakkındaki inceleme, araştırmacı yönünüzü ortaya çıkaracağı için başvurulan pozisyon araştırma ya da ön soruşturma gerektirmese bile bu husustaki ilginizi de ortaya çıkararak pozitif bir etki yaratır.
Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Mülakatta sorulan sorular çoğunlukla görüşmeye gidilmeden önce araştırılır ve özgün cevaplar geliştirilerek hazırlıklı şekilde gidilir. Öncelikle mülakat sorusunun amacını ve neden sorulduğunu kavrayarak, mantık çerçevesi dışında kalmayacak cevaplar hazırlamak diğer rakiplerden önde başlamayı sağlar. Ayna karşısında pratik yapmak; jest ve mimikleri konuşma esnasında kontrol etme açısından faydalı olur. Sorulara verilen tepkiler, göz kontağını doğru kurabilmek ve masa üzerinde ellerin nasıl durması gerektiği gibi konuları araştırarak beden dili mülakata uygun hale rahatlıkla getirilebilir. Abartıdan uzak, yalın ve akıcı bir dil kullanmak ise mülakatı yapacak kişinin ilgisini kaybetmemek için olması gereken hitap şeklidir.
Özgeçmişte sunulan bilgilerin doğru olması ilk adım ve itibar için önemlidir. Özgeçmişte bulunan her şey mülakatta birer soruya dönüşebileceğinden, analizler yaparak şirket için faydalı olabilecek ek bilgiler ve sertifikaların sunulması bir yandan şirkete verilen önemi de gösterir.
Sık Yapılan Hatalar
Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz? iş görüşmesi soruları arasında başı çekenler arasındadır. Unutulmaması gereken; mülakatı yapan kişi ister insan kaynakları uzmanı ister işveren müdür olsun, tüm şirket hakkındaki bilgiye hakim olacaktır. Bu soruya verilen cevaplar arasında en sık yapılan hata; şirket ismi ya da kurulduğu tarih gibi görüşmeciyi tatmin etmeyen ve kısa cevaplardır. Organizasyon yapısından bahsederken kötü duyum almış olsanız dahi dile getirmek hoş karşılanmaz. Referans olarak sunduğunuz şirket bünyesinde çalışan bir kişiden aldığınız duyumlardan bahsetmek her zaman pozitif sonuç doğurmayabilir.
Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz? Sorusuna yanıt verirken çoğunlukla yapılan hatalar:
- “Tam da bilmiyorum, X yılında kurulmuştu galiba.”
Bu tarz bir cevap araştırma yapılmadığını ele verir ve neden bu şirketle çalışmak istendiğinin anlaşılamamasına neden olur. Bu nedenle asla böyle bir söylem tercih edilmemelidir.
- “Şirket hakkında fazla bilgim yok. İş ilanınızda da böyle bir bilgiye yer verilmemiş.”
Firmaya ilgi duyulmadığını gösterir ve suçlayıcı bir tavır olarak algılanma ihtimali yüksek olduğu için kaçınılması gereken cevaplardan biridir.
- “Şirketin maaşlarının yüksek olduğunu duydum.”
Ücretlendirme ve maaş skalası, şirketlerin çoğunda gizli bilgidir ve çalışan kadro bünyesinde dahi paylaşılması etik dışı davranış olarak kabul edilir. Bu şekilde bir cevap yanlış bir izlenim verdiği için sık yapılan hatalar arasındadır çünkü daha işe alınma durumunun kesin olmadığı bir durumda maaş ve şirket olanaklarından söz etmek olumsuz bir hava oluşturur.
İdeal Cevap Nasıl Olmalı?
Mülakatta sorulan sorulara önceden hazırlanmak heyecanı yenmeyi sağlarken kafa karıştırıcı cevaplardan da uzak durmak adına oldukça önemlidir. Şirket hakkında detaylı araştırma yaparak bünyesindeki çalışanları, ürünlerini, şirketin büyüklüğünü ve yenilikleri öğrenerek şirket hakkındaki sorular kolaylıkla cevaplanabilir. Öncelikle şirketin tarihinden ve yönetim kurulu üyelerinden bahsederek başlanan konuşmaya medyada çıkan haberleriyle devam edilebilir. Şirket kültürü ve politikalarıyla ilgili birkaç cümle kurarak şirkete duyulan sempati gösterilirken, şirket ile kişisel anlamda uyuşan ortak özellikler dile getirilerek pozisyona uygunluğun da altı çizilebilir.
İdeal Cevap Örnekleri
Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz? gibi tamamen araştırma gerektiren soru tarzına uygun cevaplar, detay içerdiği takdirde etkili olur. Akıcı ve kuvvetli diksiyon yeteneği sayesinde işi almaya olanak tanır.
Aşağıdaki örnekler net ve etkili bir şekilde şirket hakkında bilgileri aktarmaya yardımcı olabilir:
- “Şirketinizin tekrar yükselişe geçtiğini biliyorum. Sosyal medya hesaplarınızdan ve reklamlardan yeni ürünler tasarladığınızı ve piyasaya süreceğinizi okudum. Ben de ürün geliştirme alanındaki deneyimimle büyüme ve strateji planlaması için şirketinize katkıda bulunmak isterim.”
- “Düzenli olarak kullandığım ürünleriniz ile şirketinize sempati beslemeye başladım ve araştırmalar yapma fırsatım oldu. Çeşitli yerlere açtığınız mağazalar sayesinde pazar ağınız günden güne büyüdü ve şirketiniz medyada duyulacak kadar büyük başarılara imza attı. Ben de takımınızın bir parçası olmak ve tecrübelerimi aktararak şirketinizin büyümesi ve gelişmesine yardımcı olacağımı düşünüyorum.”
- “Şirketiniz son çeyrekte büyümeye gittiğini açıkladı. Satış hedeflerinizin de çizginin üzerinde seyrettiğini gördüm. Benimsediğiniz vizyon; kaliteyi bozmadan müşteri memnuniyetini maksimumda tutmak. Önceki çalıştığım firmada satış hedeflerim sürekli artan bir ivme izliyordu ve piyasanın durgun olduğu dönemlerde bile %10’lara varan artışlarla birden fazla ödül kazandım. Toplam 8 yıllık satış pazarlama alanındaki deneyimimle şirketinizin ilerlemesine katkıda bulunmak isterim.”