Mülakatta sorulan sorular içerisinde vazgeçilmez sorulardan biri olan Neden sizi işe almalıyız?, işverenin karar verme süreci açısından oldukça mühimdir. İşe alımcının bu soruyu sorma amacı aslında adayı tanımak ve işe uygunluğunu ölçmektir. Burada önemli olan yetenek ve başarıların uygun betimlemeler kullanılarak iş ilanındaki görev tanımına göre aktarılmasıdır. Şirket hakkında araştırma yaparak, başvurulan pozisyonu kapsayan cevaplar tasarlamak görüşmenin akılda kalıcılığı açısından önemlidir.
Bu aşamada mülakatı gerçekleştiren kişi, aslında açık pozisyona sizi almak için ikna edilmek ister. Pek çok insanın sahip olmadığı niteliklere ve deneyimlere sahipseniz bunlardan bahsederek ön plana çıkabilirsiniz. Önceki iş tecrübelerinin bu pozisyon için uygun bir temel oluşturulduğunu duymak da işe alım uzmanının ilgisini çekebilir.
Bu Soru İle Ne Öğrenilmek İsteniyor?
İş görüşmelerinde Neden sizi işe almalıyız? sorusu; şirkete katılacak faydaları ve tecrübeleri insan kaynakları uzmanına aktarabilmek için, diğer adayları geride bırakmak adına titizlikle hazırlanılması gereken sorular arasındadır. İşveren ya da mülakatı gerçekleştiren insan kaynakları uzmanının duymak istediği şey bu işe uygun olup olmadığınızdır. Kişisel özelliklerden ziyade, pozisyon ile örtüşecek geçmiş tecrübeleri örneklerle açıklamak, deneyimleri paylaşmak faydalı olur. İş ilanında yer alan görev tanımı ve kapsamını araştırarak, önceden hazırlanıldığı hissi verilmesi de mülakat süreci için olumlu sonuç doğurur. Burada mühim olan sizin deneyimlerinizin iş tanımını tamamlıyor olmasıdır. Aranılan pozisyon için uygun olup olunmadığı genellikle bu soru etrafında netleşir.
Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş görüşmesi soruları cevaplanırken beden dilini minimum düzeyde kullanmak etkili bir konuşma tarzı oluşturur. Neden sizi işe almalıyız? sorusunda baskın ikna kabiliyetinden çok yetkinlikler devreye girmelidir. Pozisyon için aranan özellikleri inceleyip, kendi tecrübelerinizden yola çıkarak verilecek cevaplar içerisinde bu özellikler üzerinde durmak etkili olabilir. Şirkete katılabilecek fayda ve birikimlerden bahsetmek, pozisyona katılacak değer açısından da verilen önemi gösterir. Herhangi bir iş deneyimi olmayan adaylar, yaptıkları staj deneyiminden bahsederek pozisyon için gerekli olan yetkinlikleri işverene sunabilir. Önemli olan iş ilanındaki rol için elzem olan görevlerin bilinmesi ve karşılanabilecek argümanlarla desteklenmesi. Böylece işveren pozisyon için uygun olduğunuzu ve görev tanımına hitap ettiğinizi düşünebilir.
Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
İş görüşmesi sorularını cevaplarken genel ifadelerden kaçınmak daha iyi bir izlenim bırakılmasının önünü açar. Mülakat sırasında hata yapmamak için her soruya hazırlanmak ve öncesinde üzerinden geçmek, alternatif sorular için pratik cevaplar verebilmek adına yardımcı olur.
İlana başvuran diğer adayların da benzer cevaplar vereceğini unutmamak gerekir. Örneğin;
- “Uzun yıllar bu sektörün işleyişine şahit oldum bu yüzden pozisyon için uygunum.”
Örnekteki gibi bir cümle, desteklenmeyen ifadeleri içerir ve negatif bir etki bırakacağı için cümlelerin altını dolduracak detaylara yer verilmelidir.
- “Bu işe gerçekten çok ihtiyacım var”
Bu tarz bir cümle kurmak ise pozitif giden bir görüşme bile olsa seyrini olumsuz anlamda değiştirebilir. Mülakatta ihtiyaçlardan çok şirkete sunulacak faydanın üzerine gidilmelidir.
- “Bu işi çok sevdim ve yapabilirim.”
Bu örnekte, başvurulan iş tanımının detaylı araştırılmadığı fark edilir ve pozisyonun neden sevildiğini destekleyecek özelliklerden bahsedilmediği için hoş karşılanmayan cevaplar arasındadır.
İdeal Cevap Nasıl Olmalı?
Mülakata nasıl hazırlanılır sorusunun da aynı zamanda cevabı olan; mülakata profesyonel şekilde hazırlanmak, mülakat öncesindeki püf noktalardan biridir. Neden sizi işe almalıyız? sorusu pazarlamaya benzetilebilir. Tüm becerileriniz, deneyim ve yetenekleriniz başvurulan ilan için aranılan kriterler içerisindeyse, ilgi çekici bir üslup ve düzgün diksiyon kullanarak işi alabilirsiniz. İlk olarak; önceki iş deneyimleri sıralanarak cevaba başlanabilir ve sayısal veriler kullanarak deneyimleri desteklemek her zaman puan kazandırır.
İdeal Cevap Örnekleri
İş görüşmelerine hazırlanırken bütün sorular klişe gibi görünse de asıl beklenen, dikkat çekici cevaplarla işvereni etkilemektir. Özgüveni doğru şekilde kullanarak, önemli noktaların altını çizmek pozitif bir etki bırakmaya yardımcı olur. Mülakat esnasında çok fazla duraksamak, hızlı konuşmak ya da ses titremesi gibi fazla heyecan belirtileri hoş karşılanmayacağı için öncelikli olarak çalışmalar yapmak gerekir.
Neden sizi işe almalıyız? sorusuna verilecek uygun cevaplar:
- “Bu iş tanımının belirli özelliklerine hakimim. Örneğin…”
- “Verdiğiniz ilandaki rolün olumlu ve olumsuz yönlerinin neler olduğunu biliyorum. Yaşanacak olası sorunlar için üretebileceklerim şu şekilde…”
- “İş ilanınızda aradığınız departman için birkaç yıl deneyimi olmuş birinin tercih sebebi olduğunu belirtmişsiniz. Tecrübe edindiğim pozisyonlardaki başarılarımı ve özgeçmişimde görebileceğiniz deneyimlerimi paylaşmak isterim…”
Aranılan adayın siz olduğunuzu göstermek için, özgeçmişte bulunan bilgilere detaylar ekleyerek, başvurulan ilana uygun olacak niteliklerden bahsetmek mülakat seyri için olumlu olabilir. Ardından adayın konuşması, pozisyon için gerekli olan deneyimlerle şu şekilde devam edebilir:
- “İş ilanınızda ekip çalışmasına yatkın ve diksiyonu düzgün bir çağrı merkezi personeli aradığınızı gördüm. Üç yıl boyunca X firmasının çağrı merkezi müdürlüğünde müşteri temsilcisi olarak çalıştım. Firmada çalıştığım süre boyunca ekibim ile başarılar yakalayarak, müşteri deneyimi için elzem olan sabırlı ve güler yüzlü olma yeteneğimi de ilerletme şansı buldum. Bu da bana her türlü insana telefon üzerinden sorun çözme ve hizmet sunma açısından tecrübe kazandırdı. Pozisyon için aradığınız ekip çalışması ve telefon üzerinden satış deneyimlerine sahibim.”
- “İdare konusundaki önceki iş tecrübelerim ile şirketinize yararlı olacağımı düşünüyorum. İş ilanınızda personelleri yönetecek deneyimli bölge müdürü arayışınız olduğunu gördüm. 10 yıl boyunca bölge müdürü olarak görev aldım ve çalışanlara daha etkili çalışma yöntemleri geliştirdim. Pazarlama ve bölge hedeflerindeki yetkinliğim, geliştirdiğim stratejiler doğrultusunda başarıya ulaşmamı olanaklı kıldı. Bu pozisyona kabul edilirsem bölge yönetimi ve strateji geliştirme konusundaki bilgilerimi sizlere göstermek isterim.”