“Neden Bu İşi İstiyorsunuz?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

0
1101
Neden bu işi istiyorsunuz?

Mülakatta sorulan sorulara hazırlanırken aslında neden bu işi istediğinizin de farkına varmış oluyorsunuz. Neden bu işi istiyorsunuz? sorusu mülakatta işverenin belki de en fazla not aldığı aşamalardan biridir. Şirket ve pozisyon hakkındaki edinilen bilgiler doğrultusunda deneyimlerden bahsetmek, iyi bir izlenim bırakmanın önünü açar. Mühim olan; mülakat esnasında yanıtınızı başvurduğunuz rolle alakalı tutmaktır.

Sadece soruyu doğru algılayan adayların doğru cevap verebildiği sorular arasında yer alan “Neden bu işi istiyorsunuz?” cümlesi mümkün olduğu kadar başarı hikayesi ve tecrübe duyulmak istendiğini belirtir.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pozisyonun hem kısa hem uzun vadede, geçmiş tecrübelerden edinilen birikimle umduğunuz işe uygun olduğunu dile getirmek önemlidir. Mülakat sorularının amacı; pozisyon için aranılan en doğru kişiyi bulmaktır. Bunun için gergin dahi olunsa profesyonelliği elden bırakmayarak işi neden istediğinizi görüşmeciye aktarmak gerekir.
Neden bu işi istiyorsunuz? diye sorulduğunda güçlü bir aday olunduğunu göstermek açısından gayet faydalı bir mülakat sorusudur. Özgeçmişte yer alan birikimlerinizi akıcı ve hızlı bir şekilde, duraksamadan işe alım uzmanına yansıtabilmek işi almak için gereken en önemli adımdır. Evde pratik yapmak çoğu zaman sorulara aşina olmayı sağladığı için heyecanın önüne geçer ve başarılı olmanın kapısını açar.

Neden bizi seçtiniz?

Sık Yapılan Hatalar

Mülakata nasıl hazırlanılır araştırması yapmak, mülakat aşamasında hata yapmanın önüne geçmek için etkili bir yöntemdir. Neden bu işi istiyorsunuz? Sorusu sorulduğunda firmanın avantajlarından bahsetmeye başlamak yerine, kişisel deneyim ve tecrübelerin sunulması gerekir. En sık yapılan hata; işin tam adaya göre olduğunun dile getirilmesidir. Yani, işverene bunu direkt söylemek yerine özgeçmiş doluluğu ve geçmiş tecrübelerle yüzeysel şekilde anlatılması pozisyona seçilebilmek için önemlidir. Bu işin neden istenildiği açıklanırken sıkça yapılan hatalar şu şekilde olabilir:

  • “Önceki işimi sevmiyordum, bu iş tam bana göre!”

Böyle bir cümle kurmak işe alım yetkilisi tarafından bu işi de sevmeyeceğiniz yönünde algı oluşturur. Önceki iş deneyimlerinizden pozisyon için uygun olacak başarılardan bahsederek pozisyonun size uygun olduğundan bahsedebilirsiniz.

  • “Dışarıda mülakat sırası bekleyenlere nazaran daha tecrübeli olduğumu düşünüyorum.”

Bu örnekteki gibi bir cümle kurmak sıkça yapılan hataların başında gelir. Diğer adaylara gölge düşürmek yerine kişi kendi tecrübelerini aktararak öne geçecek cevabı hazırlamalıdır.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı

İş görüşmesi soruları aslında adayın kendini tanıtması ve iş Neden bu işi seçtiniz başka bir iş yerine?tecrübelerinden bahsetmesi üzerine kurulu bir durumdur. Bilgileri doğru şekilde aktarabilmek diğer başvuranlar arasından sıyrılarak akılda kalıcı olmayı sağlar. Mülakatta “Neden bu işi istiyorsunuz?” sorusuna açık pozisyonun detayları verilerek, inceleme yapıldığıyla ve önceki çalışılan işlerdeki rollerin uygunluğuyla başlanabilir. İş ilanında bulunan görev tanımını kapsayan özelliklere diğer adaylardan fazla sahip olmak, büyük ölçüde mülakatın olumlu sonuçlanmasına yol açar.

Aranan özellikleri akıcı ve duraksamadan yapılan konuşma sayesinde işverene kolaylıkla iletilmesi önem arz eder. Pozisyona ilgi duyulma sebeplerini sıralarken kişisel hayattan örnek verilebileceği gibi üniversite hayatı ya da staj benzeri iş tecrübesi olmayan durumlar için de hazırlık yapılmalıdır.

İdeal Cevap Örnekleri

Mülakat sırasında sorulan sorular adaylara saçma gibi gelebilir fakat ayırt edici özelliklerin net olarak fark edilebildiği önemli sorular vardır. Bu sorulara uygun yanıtlar verilebilirse ve deneyimler işverene itinayla aktarılırsa ilandaki işi almamak için hiçbir sebep olmaz. Neden bu işi istiyorsunuz? sorusuna açık pozisyon için en uygun aday olduğunuzu açıklamanız gerekir. İşe alım uzmanının bakacağı şey: Bu iş ilgi alanlarına uyuyor mu? Görev tanımında yer alan çeşitli programları kullanma yeteneği var mı?

Özgeçmişte yer alan bilgiler hakkında detay istenebilir ve burada beklenen özgeçmişe yazılmış olan tecrübelerin derinlerinde başka neler olduğudur. Önemsenmeyen bir kurstan alınan sertifika bile işverenin görmek istediği durumlardan biri olabilir. Neden bu pozisyonu istediğinize dair kurabileceğiniz cümleler şöyle başlayabilir:

  • “İlanınızda deneyimli ve bazı programları kullanmayı bilen uluslararası ticaret yetkilisi aradığınızı gördüm. 2 yabancı dilim olması sayesinde çeşitli firmaların ülke temsilciliklerinde önemli rol aldım. Son çalıştığın X şirketinde 5 sene boyunca uluslararası ihracat ve ithalat için geliştirdiğim stratejiler ve başarılarımın ışığında iki kere terfi alarak iş yürütme hedeflerimi beklenenin üzerinde karşıladım. Pozisyon için gerekli olan bilgi ve birikimimi şirketinizle paylaşarak ticari ilişkilere katkıda bulunmak isterim.”
  • “Stresi yönetmekteki ilk adımım, onu profesyonel anlamda aşmaya çalışmaktır. Müşteri ve ortaklar sorunlarla karşıma çıktığında, onlara empatiyle yaklaşarak işbirliğine dayalı bir problem çözme süreci başlatmaya çalışıyorum. Pozisyonun stresli olabilecek kısmı müşterilerle sahada görüşmek ve satışı yapabilmek. Bunu karşılayabilecek deneyime sahibim.”
  • “Herhangi bir projeyi ileriye taşıyacak yetkinlikleri öğrenmeye hevesli ve kendi kendini motive etmeyi başaran biriyim. Örneğin üniversitede bilgisayar mühendisliği okurken kodlamayı tutkum, bana 5 programlama dili öğrenmemi sağladı. Hem becerileri hem bu alandaki tutkuları ile verilen projeyi zamanında tamamlayacak birini aradığınızı biliyorum ve ben o kişi olabilirim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz