“Ne Tür İş Ortamı Tercih Edersiniz?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

0
7705
Ne tür çalışma ortamı tercih edersiniz?

Mülakat soruları arasındaki bazı soru tarzları; çalışma stillerinizi, hangi ortamda daha verimli çalıştığınızı ve motive kaynağınızın ne olduğunun anlaşılmasını sağlar. İnsan kaynakları uzmanı sorduğu sorular ile sadece pozisyon için değil şirket için de en uygun olan adayı seçmeye çalışır. “Ne tür iş ortamı tercih edersin?” Şeklinde karşınıza çıkabilecek sorulara, şirketle ilgili detaylı araştırma yaparak hazırlıklı olmak gerekir çünkü verilen hatalı cevap pozisyon için kabul edilmenize engel olur. Herkesin çalışma stili ve üretkenliğinin arttığı çalışma ortamı vardır. Bunun farkında olmak hem şirket hem de kişinin kendisi için faydalı olur ve ona göre belirlediği çalışma ortamına yönelmesini sağlar.

Bu Soru İle Ne Anlaşılmak İsteniyor?

Mülakat devam ederken konu, hangi çalışma ortamlarını sevdiğinize ve ne tür iş ortamlarını tercih ettiğinize geldiğinde asıl öğrenmek istenen; şirketin yapısıyla sizin tercihleriniz arasındaki paralelliktir. Geleneksel, resmi ya da esnek çalışma şekillerinden hangisi sizin geçmiş deneyimlerinize uyuyor bu kontrol edilir. Mülakat aşamasında değinilen iş ortamı, pozisyona göre de farklılık göstereceği için mantık çerçevesinde cevaplar üretmek daha sağlıklı olur. İnsan kaynakları uzmanı ya da işverene çalışma ortamı tercihinizden bahsederken, aynı zamanda üretkenliğiniz ve uyum şeklinizin de ölçüldüğü unutulmamalıdır.

İdeal çalışma ortamınızı tarif edebilir misiniz?

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli

Mülakata nasıl hazırlanılır diye merak edenler araştırmalarını yaparak mülakat sürecine daha rahat ve sakin girer. Ardından mülakatta ekstra dikkat gerektiren soruları inceler ve başarıya giden yolun önü açılır. “Ne tür iş ortamı tercih edersiniz?” Sorusu cevaplanırken öncelikle şirket değerlerini kavrayıp, geçmiş deneyimlerinizden yola çıkarak cümleye başlayabilirsiniz. Dikkat edilecek nokta; başvurulan pozisyonun ortamını tahmin edebiliyor olmaktır.

Detaylı araştırma ya da iş tanımında verilen bir ipucu şirketin tercih ettiği iş ortamını gösterebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise iş ortamı tercihinizde kesin ifadelerden kaçınmaktır. Mesai sevmiyorsanız, bunu direkt olarak mülakatta belirtmek hoş karşılanmaz çünkü şirketin prosedürlerini henüz bilmiyorsunuz, belki de fazla mesai uygulaması şirketin işleyişinde yoktur.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakatta sorulan sorular, belirli bilgiler edinilmesinin dışında, kişisel olarak verdiğiniz cevaplar sayesinde kuruluşa ne kadar uygun olduğunuzu belirler. Bazı sorular geçmiş deneyimlerin devamını anlamak için olsa da geleceğe ışık tuttuğu için insan kaynakları uzmanları tarafından sıklıkla adaylara sorulur. “Ne tür iş ortamı tercih edersiniz?” Sorusuna yanlış cevap vermek mümkündür. Tuzak sorular arasında sayılan çalışma ortamı soruları, görev tanımının işleyişi için belirgin özelliklerin ortaya çıkmasını sağlar.Bana uygun çalışma ortamı

Tercih edilen iş ortamından bahsederken yapılan hataların başında ‘eleştiri’ gelir. Sektörde ya da farklı bir çalışma ortamına ait bir firmadaki çalışma ortamını eleştirmek hoş karşılanmaz ve işe kabul edilmenizi önleyebilir. İş ortamı tercihinizi anlatırken, tüm mülakat soruları için geçerli olsa da kendinden emin bir ifadeye yer vermek gerekir. “Belki o ortamda da çalışabilirim.” Gibi bir ifade, adayın kendine güvenmediğini ve başarısız olma ihtimalini gün yüzüne çıkarır. “Ne tür iş ortamı tercih edersiniz?” Sorusunu cevaplarken, adayların yaptıkları hatalardan biri de eksikliğin kabul edilememesidir.

Ardından gelebilecek, deneyimlenmeyen bir iş ortamıyla ilgili soru, dürüst olmadığınızın ortaya çıkmasına neden olur. Geçmiş tecrübelerde yalnızca tek bir iş ortamında çalıştıysanız bunu dile getirerek diğer çalışma şekillerini denemeye açık olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Mülakatın ilerleyen dakikalarında çalışma ortamının değişmesi durumunda ne yapacağınız sorulabilir. Her işveren, kendine güvenen ve güçlü çalışan kadrosuna sahip olmak ister.

İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?

İş görüşmesi soruları zorlayıcı ve kafa karıştırıcı olabilir. Sorulara ideal cevapların hazırlanabilmesi için öncelikle şirketlerin misyon ve vizyonu öğrenerek ürünleri, yapısı ve çalışma ortamı gibi ayrıntıları bilmek gerekir. Yapılan her araştırma mülakatta karşınıza çıkabilecek soruların alternatif cevaplarını oluşturabilmek adına avantajdır. Davranışsal sorular içerisinde bulunan “Ne tür iş ortamı tercih edersiniz?” Sorusu da araştırma yapıldığı takdirde diğer adayları geride bırakmaya yardımcı olur.

Adaylar çoğunlukla çalışma ortamından hoşlanmadığı iş yerlerine başvuru yapmaz. Cevabınızı oluştururken tercihinizi şirket kültürüyle ilişkilendirmek, ideal cevabı oluşturmak için güzel bir başlangıç olur. Çalışma ortamı tercihi, kişinin verimli çalışabilmesinin anahtarlarından biridir ve bu konuda dürüst olmamak işvereni kandırmaktan çok kendinizi mutsuz olacağınız bir çalışma ortasına sürüklemek olur ve bu mülakat aşamasında bile fark edilir.

Tecrübelerden ve becerilerden yola çıkarak, çalışma ortamı konusunda net cevap vermeyerek bu konuda esnek olduğunuzu dile getirmeniz ideal cevaplardan biri olur. Yöneticiler değişebilecek iş ortamı ya da tempoya ayak uydurabilecek personel seçmek ister ve bunun dile getirilmesi pozitif bir etki bırakır. İş ortamı tercihi mutlaka örneklerle ve detaylı açıklamalarla dile getirilmelidir. Örneğin; “Ekip çalışmasını çok seviyorum.” Şeklinde bir cümle kurmak aydınlatıcı değildir ve neden sevdiğiniz ya da size ne gibi artısı olduğunun anlaşılamamasına neden olur.

İdeal Cevap Örnekleri

Başvuru iletildikten sonra gelen mülakat daveti ister yüz yüze ister video konferans şeklinde olsun, soruları kısmen bilmek rahatlamanızı ve konulara hakim olmanızı sağlar. Aşağıdaki örnekler “Ne tür iş ortamı tercih edersiniz?” sorusuna hazırlanabilmeniz için yardımcı olabilir.

  • “Küçük ve büyük çeşitli şirketlerde çalıştım ve tercih ettiğim bir şirket büyüklüğü yok. En iyi, iş birliği ortamında çalıştığımı düşünüyorum. Bağımsız olarak çalışırken güzel işler başarmış olsam da ekip üyeleriyle çalışarak, bir takımın parçası olduğunu hissetmek gayet motive edici bir durum. İş tanımınızda, diğer ekip ve departmanlarla çok fazla iletişim halinde olunması gerektiğinden bahsediyordu. Bu yüzden bu pozisyon benim uyum sağlayabileceğim düzeyde çalışma ortamına sahip. İletişim ve ekip çalışması edindiğim tecrübeler arasında…”
  • “Herkesin düşüncesi ve katkısının dikkate alındığı çalışma ortamlarını daha çok seviyorum çünkü herhangi bir projeye her ekip üyesinin farklı perspektiften yaklaşması, uzun vadede başarı getiriyor. Bu nedenle diğer ekip üyeleri, yönetici ve hatta başka uzmanlık alanlarına sahip çalışanlarla fikir alışverişi için şu an bulunduğumuz ortam gibi bir açık ofisi de tercih ederim. Bununla birlikte, belirttiğiniz kişisel odalar gerçekten hoş ve dingin bir çalışma ortamının sağlanması için güzel bir seçenek…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz