Perşembe, Ağustos 22, 2024
Ana SayfaMülakat“İlk 1 Ay, 3 Ay, 6 Aylık Dönemlerde Neler Başaracaksınız?” Mülakat Sorusu...

“İlk 1 Ay, 3 Ay, 6 Aylık Dönemlerde Neler Başaracaksınız?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

Mülakat görüşmeleri, çeşitli sorular aracılığıyla deneyimleri ve adayın şirkete katabileceği faydaların incelenmesini sağlar. Farkı türde sorulan sorular karşısında vereceğiniz cevaplar, açık role kabul edilmeniz için fazlasıyla araştırma yapmayı gerektirir. İşe alım uzmanları genellikle şirkette neler başaracağınızı merak ederek, yeni bir işe nasıl uyum sağlayacağınıza dair iç görü sağlamaya çalışır. Bununla ilgili olarak sıklıkla sorulan, “İlk 1 ay, 3 ay, 6 aylık dönemlerde neler başaracaksınız?” cümlesini duymanız mümkündür.
Mülakata nasıl hazırlanılır diye merak edenler öncelikle görüşme içerisinde sorulabilecek soruları öğrenip, profesyonel bir cevap oluşturabilmek için kaynaklardan faydalanmalıdır. Başarıya ulaşmak, geçmiş tecrübelerden yararlanarak sağlanır ve bu durumun insan kaynakları uzmanına betimlenerek anlatılması, sürecin pozitif bir şekilde ilerlemesine olanak tanır. İşverenler, pozisyonun gerektirdiği iş görevlerini öğrenme konusunda iddialı, ekiple çabuk kaynaşabilen ve üretken olarak başarılı olmaya hevesli adayları tercih ederler.

Bu Soru İle Anlaşılmak İstenen Nedir?

Bazı mülakat soruları adaylar arasında net bir ayrım yapmayı kolaylaştıracak düzeydedir. Başvurulan pozisyon ile ilgili olan sorular, genellikle araştırma isteyen ve görev tanımını karşılayacak becerilere sahip olmayı gerektirir. İnsan kaynakları uzmanlarının sormayı sevdiği sorulardan olan, “İlk 1 ay, 3 ay, 6 aylık dönemlerde neler başaracaksınız?” İle anlatılmak istenen; yeni rolünüzde yükselme hakkında ne düşündüğünüzü ve yeni bir ortamda kendinize ne tür hedefler belirlediğinizin anlaşılmasıdır.

Her aday farklı bir cevap oluşturacağı için, ayırt edici ve davranışsal türde bir sorudur. Mülakat, işverenle gerçekleşiyor ise onun da öğrenmek istediği benzer konulardır ve pozisyon için önceden hedef belirlemek işverenin ilgilisi çekmeyi sağlar. İşe alındığınızı düşünerek, ilk 1 ve 3 ay içinde neler yapacağınız, şirket kültürüne ve çalışma arkadaşlarınıza olan uyumu gösterir ve öğrenilmek istenen, performansınızın özetidir aslında. 6 aylık dönem ise artık şirkete tamamen uyum sağlayabilmiş bir çalışan olarak şirketin büyümesine, gelişmesine varsa satış ya da diğer hedeflerinin artması için katkıda bulunmaya işarettir.

Zaman yönetimi

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli

Mülakatta sorulan sorular, güçlü ve kendinden emin adayların seçilebilmesi için hazırlanmış bir nevi psikolojik analiz de yapılmasını sağlayan niteliktedir. Dikkat edilmesi gereken nokta; mülakat sırasında soruları doğru stratejiler belirleyerek cevaplayabilmektir. “İlk 1 ay, 3 ay, 6 aylık dönemlerde neler başaracaksınız?” Sorusu cevaplanırken, giriş seviyesinde bir adaysanız ve pozisyon tanımını içerek tecrübeniz yoksa işi anlamak ve başarılı olmak için yapacaklarınızdan bahsetmeniz gerekir. Bu nedenle sizden rol için neler beklendiği ve şirketin yapısını önceden biliyor olmak önemlidir.

Şirket içerisinde ilk dönemlerde neler başaracağınızı anlatan, tecrübesi olan bir adaysanız dikkat etmeniz gereken konu; diğer adayların çoğu da geçmiş tecrübeye sahiptir. Tecrübe sahibi olmak, direkt role alınmayı her zaman sağlamayabilir ve işe alım uzmanına bu tecrübeler doğrultusunda geliştirdiğiniz stratejilerden bahsetmeniz beklenir. Ele alacağınız başarılara geçmişten örnekler vermek, gelecekte yapabileceklerinizin teminatını vereceği için profesyonel bir izlenim bırakır.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakat soruları hata yapmanız için değil, doğru cevaplar verebilmeniz için tuzak ya da açık uçlu tarzlarda sorulabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken nokta; odaklanarak yapılan detaylı bir araştırma ve şirketin beklentilerini sosyal medya hesaplarından, çeşitli kaynaklardan öğrenmektir. Belli dönemlerde neler başaracağınızı görmek isteyen işe alım uzmanları, size çeşitli sorular sorarak aslında onu ikna etmenizi ister.

Dürüst olmak bu aşamada önemlidir çünkü hatalı bir söylem ya da yaşamadığınız bir hikaye sonunda işveren, çeşitli noktaları açıklamanızı isteyebilir ve panik olmanıza neden olur. “İlk 1 ay, 3 ay, 6 aylık dönemlerde neler başaracaksınız?” Sorusu cevaplanırken yapılan hatalar arasında en yaygın görülen; başarılmayacak konuların dile getirilmesidir. Herkesin kapasitesi farklı olmasına rağmen bazı projeler ya da iş sorumlulukları abartıdan uzak şekilde gerçekleştirilir.

Dönemlik olarak şirkette başarılan şeyler anlatılırken, olumsuz ifadelere yer vermek sıkça karşılaşılan hatalar arasındadır. Önceki çalıştığınız kuruluşu eleştirmek ve olumsuz ifadeler kullanarak başarılarınızın engellendiğinden bahsetmek, mülakat sürecinin negatif yönde ilerlemesine neden olur. İşveren, farklı bir iş yerinin eleştirisini duymak istemez, şirket yapışınızı henüz bilmediğiniz için yeni çalışma ortamınızda da benzer durumlarla karşılaşabilir ve hedeflerinizi gerçekleştiremeyeceğinizin düşünülmesine sebep olabilirsiniz.

İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?

Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

İş görüşmesi soruları, farklı anlamlandırılabilir ve bunu önlemek için dikkatle incelenmesi önerilir. İdeal cevabı oluşturabilmek için yapacağınız araştırma

, doğru gidiş yoluna ulaşabilmek için önemlidir. “İlk 1 ay, 3 ay, 6 aylık dönemlerde neler başaracaksınız?” Sorusu cevaplanırken açık olmak, ideal cevabın oluşturulması için ilk adımdır. Geçmişte bir işe başladığınızda yaşadığınız zorluklara bir miktar değinerek, nasıl başarıyla üstesinden geldiğinizi anlatabilirsiniz. İlk 1 ay ekip uyumuna özen gösterdiğinizi belirtecek açıklamalarda spesifik olmak etkilidir.

Şirkette başaracağınız konuları anlatırken, ilk 3 ay yapabileceklerinizden bahsederek olumlu olmak gerekir. Önceki işveren ve personelle ilgili eleştiri yapılmaması bu aşamada mühimdir çünkü ideal cevabın oluşmasına engel olur. Başaracağınız noktalara değinirken, geçmiş başarı ve yetenekleri açıklamak diğer adayların arasından sıyrılmayı sağlar.

İdeal Cevap Örnekleri

İş görüşmesine çağrıldığınızda ilk akla gelen düşünceler, neler sorulacak ve nasıl cevap vereceğiniz şeklinde olur. Paniği ve heyecanı yenebilmek, doğru cevapları verebilmek için önemlidir. Stresi azaltmak için farklı soru örneklerini ve ideal cevap çeşitlerini incelemek faydalı olur. Aşağıdaki örnekler, kendi cevabınızı profesyonel ve özgün bir şekilde oluşturabilmenizi sağlayabilir.

  • “İlk ayı olabildiğince güzel değerlendirerek, birlikte çalışacağım ekibi tanımak için harcayacağım. İş arkadaşları ile olumlu ilişkiler, önceki iş yerimde de başarıya giden yol için gerekli olan durumlar içerisindeydi. Öğrenmeyi hızlandırmak için biraz daha erken gelip, mesaiye kalmayı planlıyorum. Yöneticimden de yardım almaktan çekinmediğim için ilk üç aylık dönemde öğrenirken aynı zamanda performans hedeflerimi karşılayacağımdan eminim. 6 aya kadar işle ilgili öğrendiğim tüm bilgileri ortaya koyarak, geçmiş tecrübelerimden edindiğim bilgilerle şirkete katkıda bulunmuş olacağım…”
  • “İlk ay, geçmiş ve mevcut projeleri anlamak için kıdemli personellerden yardım isteyerek iletişimi kuvvetlendirmeye çalışarak geçecek. Verimli ekip çalışması benim için önemlidir bu nedenle 3 aylık dönemde önceki şirketimde geliştirdiğim stratejileri ele alarak, buradaki proje analizlerinde ekibe yardımcı olmak istiyorum. 6 aylık döneme geldiğimizde, projeler benim sayemde daha hızlı bir şekilde tamamlanmış olacak…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments