Mülakat soruları arasında bazıları, nasıl bir ortamda çalışmanın adayı motive ettiğini anlamaya yönelik oluşturulur. Bir takım içerisinde mi yalnız mı çalışmayı tercih edersin? sorusu da aday için en üretken çalışma ortamının ne olduğunu anlamaya yöneliktir. Bu tarz sorular, her zaman iş ilanındaki pozisyon için sorulmayabilir. Bazen de işveren mülakat sırasında bu soruyu tek bir seçenek olarak da karşınıza çıkarabilir.
İnsan kaynakları uzmanlarının hazırladığı sorular, aranılan pozisyon için en uygun kişiyi bulmak adına oluşturulmuş kritik sorulardır ve bu sorulara önceden araştırma yapmak oldukça önemlidir. Şirket içi çalışma düzeni hakkında bilgi edinmek, ekip çalışması ya da bireysel çalışmaya uygun olacak şekilde yanıt vermek için mühimdir. Şirketin kültürü, iş ahlakı ve çalışma prensiplerini öğrenmek, bu tür soruları istenilen çerçevede ve doğru şekilde yanıtlamaya imkan tanır.
Bu Soru İle Ne Öğrenilmek İsteniyor?
İş görüşmesi soruları içerisinde çalışma ortamını ilgilendiren sorular, spesifik olarak adaylar arasında ayrım yapmayı kolaylaştırır. Adayların vereceği yanıta göre şekillenecek olan mülakatın gidişatı tek hatayla değişebilir. Bu nedenle sorulardan öğrenilmek istenenin ne olduğu üzerine iyice kafa yorulmalı ve ona göre stratejik cevaplar hazırlanmalıdır. Bir takım içerisinde mi yalnız mı çalışmayı tercih edersin? sorusunun sorulma amacı; kişinin hangi şartlar altında olursa olsun şirket bünyesinde çalışmak için yeterli tecrübe ve deneyime sahip olup olmadığını ölçmektir.
Çalışma ortamı tercihinde esnek olan kişinin işi alabileceği gibi tek bir çalışma ortamında çalışan ve bu alanda deneyimli olan da seçilebilir. Mülakat sorularında dürüst olmak, hem aday hem de işveren için önemlidir. Takım çalışmasına uygun olduğunuzu belirttiğiniz bir durumda; artıları ve eksilerini de anlatarak işe alım uzmanının öğrenmek istediği cevapları verebilirsiniz.
Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mülakat bildiriminiz geldiğinde ilk yapılacak şeylerden biri mülakata nasıl hazırlanılır ve mülakat sorularına nasıl cevaplar verilir şeklinde inceleme yapmak olmalıdır. Örneğin; ekip çalışmasına mı yatkınsınız, yoksa bireysel olarak çalışmak ofis ortamındaki üretkenliğinizin artmasına mı neden olur gibi soruların ilk etapta kendi içinizde cevaplanması gerekir. Bu aşamada işe alım uzmanına tarafsız bir cevap vermek çok daha sağlıklı olabilir. Mutlaka karşı tarafa hissettirilmesi gereken, her ortama adapte olabilecek profesyonelliğe sahip olduğunuzdur.
Şirketlerin web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında çalışma ortamlarına ilişkin birtakım imalar ve bilgiler yer alır. Mülakat öncesinde şirket içi çalışma ortamının bilgisini alarak yanıtlar hazırlanırsa, görüşme esnasında daha sağlıklı cümleler kurulabilir. Gerçekten çalışamayacağınız ortamlar varsa bunun da dürüst şekilde insan kaynakları uzmanına açıklanması faydalı olur. Çünkü sonrasında sorun yaşayabilir ve uzun vadede mutsuz bir kariyer hayatı içine çekilebilirsiniz.
Sık Yapılan Hatalar
Mülakatta sorulan sorular anlaşılamadığı takdirde heyecan yapılmaya ve konudan bağımsız cevaplar üretilmeye neden olur. Bir takım içerisinde mi yalnız mı çalışmayı tercih edersin? sorusu, hata yapmaya oldukça müsait bir konudur. Bu soruda sıklıkla yapılan hata; “Ben ekip çalışmasına yatkınım ancak belki bireysel de çalışabilirim.” şeklinde cevap vermektir. İşveren, adayın kendinden emin olmadığını anlar ve görüşmenin seyri değişebilir.
İş deneyimleri sadece takım çalışması içerisinde gerçekleştiyse ve bireysel çalışma ortamı hiç bilinmiyorsa bunu direkt bu şekilde söylemek yerine denemeye istekli olduğunuzu belirtmeniz pozitif bir etki bırakabilir. En sık yapılan hatalardan biri de; çalışma ortamı değişikliklerine sıcak bakılmadığı imajının verilmesidir. Pozisyon takım çalışmasına uygun bir aday istiyor olsa da gelecek planlarında değişebilecek unsurlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Olası takip sorularına hazırlı olmamak da yapılan hatalar arasında yer alır. Örnek vermek gerekirse, ekip çalışmasına yatkın olduğunuzu ve bireysel çalışma şekline uygun olmadığınızı belirttiğinizi varsayalım. İş ilanında da bu şekilde çalışmaya istekli bir aday arıyorlarsa, ardından gelebilecek “Gelecekte bir noktada, çalışma ortamının takım çalışmasından bireysel temelli bir yaklaşıma geçeceğini bilseydiniz yine de bu işle ilgilenir miydiniz?” şeklinde bir soru gelebilir ve cevabınız az önce söylediklerinizle çelişebilir. Görüldüğü gibi bu tarz konularda çok net konuşmak yanlış bir izlenim verebilir.
İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?
“Bir takım içerisinde mi yalnız mı çalışmayı tercih edersin?” sorusuna verilen cevap tutarsız olmamalıdır. Geçmiş iş tecrübelerinden örneklerle detaylandırılması işe alım uzmanlarının hoşuna gidebilir. Takım çalışması içerisinde daha üretken ve keyifli olduğunuzu düşünüyorsanız buna örnekler vererek, bireysel çalışma ortamına da sıcak baktığınızı belirtebilirsiniz. Net bir şekilde seçeneklerden biri savunulmadığı takdirde tutarsızlık ortaya çıkmayacağından, insan kaynakları uzmanı tarafından hoş karşılanan bir cevap olarak değerlendirilebilir.
Takım veya yalnız çalışma kriterleri göz önünde bulundurulduğunda, hangisine örnekler verebiliyorsanız onu seçerek cümleye başlayabilirsiniz. Ardından verilen örnekler, bilgi ve birikimleri ortaya çıkaracak şekilde açıklanarak etkileyici bir şekilde işe alım uzmanına sunulabilir. Önceki iş yerindeki görev ve çalışma ortamını tercih etme sebebi olan olayın ardından, başarılı bir sonuç hikayesiyle cevaplanırsa, işi alma ihtimaliniz bile olabilir.
İdeal Cevap Örnekleri
Bir takım içerisinde mi yalnız mı çalışmayı tercih edersin? sorusu karşınıza çıktığında kendinden emin ve güçlü cevaplar vermek için aşağıdaki örnekler üzerinden değerlendirme yapabilirsiniz.
- “Önceki çalıştığım şirketlerde ekip çalışmasında da bireysel çalışma ortamında da yer aldım. Bu nedenle rahat ve esnek tempoya oldukça aşinayım. Buradaki kurumsal ortamın bireysel ve esnek tempoda yürütüldüğünü öğrendim. Geçmiş tecrübelerimden yola çıkarak ekip üyeleriyle uyum içerisinde çalışma psikolojisine hakimim…”
- “Çoğunlukla bireysel olarak çalışma imkanı buldum. Şirketinizin çalışma ortamı ve pozisyon gerekliliği de buna uygun fakat ekip çalışmasına da her zaman özenmişimdir. Dinamik ve beyin fırtınalarıyla dolu bir takım çalışmasına ayak uydurabilecek tecrübeye sahibim…”
- Takım çalışmasını tercih ederim. Ekip üyelerinin farklı bakış açıları sayesinde üretkenliğin arttığını daha önce deneyimledim. Örneğin; 3 sene önce bir proje devraldığımızda büyük olan ekibimizi küçük parçalara bölmeyi teklif ettim ve bu yöntemi uyguladık. Bu sayede küçük ekiplerden farklı fikirler ortaya çıktı ve herkes katılım sağlamış oldu. Projemizi bu fikirler doğrultusunda geliştirerek başarıya imza attık.”