Mülakatta sorulan sorular çözüm üretebilme ve kendini ifade edebilme yeteneklerinin gösterilmesi için geliştirilmiş özel sorulardır. En büyük başarınız nedir? sorusu mesleki başarıların açıklanarak, işe alım sürecinin karar merci olabilecek önemli sorulardan biridir. Özgüveni doğru kullanarak işe alım müdürüne aktarılan mesleki ve akademik başarılar sayesinde açık pozisyona kabul edilebilme şansı doğar. Yaşanılan deneyimler farklı bir sektör içerisinde olsa dahi çeşitli başarılar elde etmeniz yine edebileceğiniz anlamına gelebilir. Bu yüzden sektörden bağımsız olarak sadece kişisel olarak ürettiğiniz problem çözümü veya azim sonucunda ulaşılan herhangi bir durum bile işvereni etkilemek için yeterli olabilir.
Mülakat sırasında yaşanabilecek aksiliklerin en aza indirgenmesi için, kısa cevaplar vermek yerine soru işareti bırakmayacak bir anlatım tarzı daha etkili olacaktır. Böylece işveren, başarı hikayesi ya da deneyimlerle ilgili olarak şüpheye düşmez ve sorgulama ihtiyacı duymaz. Yaşanılan tecrübelerden yola çıkarak, başvurulan rol için önemli gözüken durumların listesini yapabilirsiniz. Bu liste sayesinde önceden çalıştığınız X şirketinde takdir topladığınız bir anı ya da kişisel gelişimin dönüm noktası olan durumları kolaylıkla dile getirebilirsiniz.
Bu Soru İle Ne Öğrenilmek İsteniyor?
Mülakat soruları altında yatan asıl soru çözüldüğü vakit, doğru cevap verme fırsatı yakalanarak insan kaynakları uzmanı etkilenebilir. Şirketler, çalışanlarında belli yetkinlik ve iş özelinde deneyimler arar. Bunun da yanıtını almak için: “En büyük başarınız nedir? sorusunu sorarak yeteneklerinizi görmek isterler. Başarı hikayeniz şirket kültürüne ve prensiplerine uygun olup olmadığınızı netleştirecek detaylar içermelidir. Görüşmeyi yapan kişi özellikle kariyer dışında özel hayattan bir örnek isterse; ulaşılan akademik hedefler, bir maraton koşusu ve hatta yurtdışı seyahatinde kazanılan kültürel birikim bile bu süreçte pozitif etki oluşturur. İş tecrübesi olmayan adaylara sorulan bu sorudan işe alım uzmanının beklediği cevap ise gönüllü bir organizasyonda bulunulup bulunulmadığı ya da okul faaliyetlerine katılım oranı ile diğer başarıları öğrenmektir. Her ne şekilde olursa olsun başarı hikayesi bekleyen işverene sunulan bilgiler gerçekler ile örtüşmelidir.
Sık Yapılan Hatalar
Mülakata nasıl hazırlanılır diye araştırma yapan adaylar, hata yapmaktan bir miktar daha uzaktır. İşveren ile görüşme öncesinde yapılacak tekrarlar heyecan dürtüsünü büyük oranda azaltmaya yardımcı olur. Heyecan ve gerginlik mülakat sırasında yanlış cevaplar vermeye ve hata yapmaya neden olur. En büyük başarınız nedir? sorusunda yapılan en büyük hata gerçek olmayan hikaye anlatımına yer verilmesidir. İnsan kaynakları uzmanının sunulan başarı hikayesi üzerine sorular sorabileceği ve detayları irdeleyebileceği unutulmamalıdır. Yaşanmamış başarı öyküsü üzerine sorulan sorular cevaplanırken oluşan ses değişimi ve yalan söylemenin neden olduğu kesik nefes alma gibi gözlenebilecek durumlar, işe alım uzmanı tarafından kolaylıkla fark edilir. Böylece istenilen role ulaşmak oldukça güçleşir.
İşverene başarı hikayesi anlatılırken yapılan hatalara örnekler:
- “Bir keresinde yetkilim başarılı olduğumu söylemişti ve çok sevinmiştim.”
Bu örnekteki gibi bir cümle neden ve sonuç ilişkisi barındırmadığı için beklenen başarı öyküsünü karşılamayacak düzeyde zayıftır. - “Mükemmel bir problem çözme yeteneğim olduğum için kariyerimde ilerleme yakaladım. En büyük başarım bu olabilir.”
Böyle bir söylemde de yine altı doldurulmayan ifadelere yer verildiği için negatif sonuç oluşturması muhtemeldir. Böyle bir anlatım tarzı yerine mesleki deneyimlerden anekdotlar paylaşmak daha faydalı olur.
İdeal Cevap Nasıl Olmalı?
İş görüşmesi soruları adayların kendine has yanıtlarıyla mülakat sürecini belirler. En büyük başarınız nedir? Sorusuna verilecek cevap için durum, görev, eylem ve sonuç şeklinde bir paragraf yazılarak hazırlanılabilir. Başvurulan pozisyon ile örtüşecek bir başarı öyküsü sunulması işverenin ilgisini çeker ve işe alınma ihtimalini artırır. Başarı hikayesine birden fazla örnek vererek, iş tanımında aranılan özelliklere göre betimlemeler yapabilirsiniz.
Sıkıntılı ve zorlu durumlarla nasıl baş edileceğinin de anlatıldığı bir hikaye seçilebilir. Başarıya ulaşırken yaşanan zorlukların nasıl sübvanse edildiği öykü içerisinde detaylı şekilde anlatılarak, problem çözme becerilerine ayrıca ayna tutulabilir. Meslek dışı anlatılacak yaşanılan durum ise ne kadar azimli ve hırslı olduğunuzu göstermek için yakalanan bir fırsat olarak görülmelidir.
İdeal Cevap Örnekleri
“En büyük başarınız nedir?” tarzında adayın kişilik özellikleri ve başarılarını öne çıkaracak sorulara verilen yanıtlar, rol için uygun olup olmadığının belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. “Her iş elimden gelir.” şeklinde bir cümle kurmak başarı hikayesi değildir. Uzun süre sessizlik oluşması ise işe alım sürecindeki kişilerin, adayın başarı öyküsünün gerçek olduğundan şüphelenmesine neden olur.
En büyük başarınız nedir? sorusuna verilecek ideal cevap; pozisyona uygun ve adayın gerçekten istediği emele kavuştuğunun hissedildiği bir hikaye anlatılmasıdır. Aşağıdaki örnekler mülakat sırasında insan kaynakları uzmanına anlatılabilecek başarıların doğru kurgulanması için önemlidir.
- “En büyük başarım; tasarım firmasında çalıştığım dönem müşterileri çekme amacıyla şirket, web sitesi kurmak için benim de dahil olduğum küçük bir ekip kurdu. Ekibin kıdemli üyesi olarak içerik geliştirme stratejisi ve proje yöneticisi oldum. Eğlenceli beyin fırtınalarını ortaya çıkaran planladığım toplantılar sayesinde diğer ekip üyelerinin motive olmasını sağladım ve böylece web site kurulumu zamanında tamamlandı, kısa sürede de trafiği oldukça iyi hale geldi. 1-2 ay gibi kısa bir sürede ise müşteri yakalamayı başardık ve müşterilerle uzun vadeli planlar yapma şansımız doğdu. Bu başarımın iş planlama ve geliştirme alanında kendime güvenmemi sağlarken kariyerimde büyük sıçramalar yaşamama olanak tanıdı.”
- “5 yıl çalıştığım X şirketinde geliştirdiğim projeleri yöneticilere sunarak maliyetleri büyük oranda düşürdüm. Kullandığım yöntem ile de iş süresini en aza indirmeyi başararak yıl boyunca şirketin karını ikiye katlamasına olanak tanıdım. Üzerine ödüller aldığım çalışma prensipleri; kişisel anlamda da verimli çalışmamı sağladı. En büyük başarım; diğer personellerin de işini severek yapmasına faydam dokunduğunu bilmektir.”