“En Son İşinizde En Az Hoşunuza Giden Göreviniz Neydi?” Mülakat Sorusu ve İdeal Cevaplar

0
738
İş yerinde hoşunuza gitmeyen davranışlar ve durumlar

Mülakat soruları; adayı tanımak, tecrübelerini öğrenmek, şirket kültürüne uygun olup olmadığının yanı sıra adayın pozisyon için karşılaması gereken yetkinliklerin ne kadarını barındırdığını görmek için tasarlanır. Özgeçmişte bulunan tecrübeler sadece yetenekleri içerir. İnsan kaynakları uzmanları için sadece geçmiş tecrübeler yeterli olmaz ve aynı zamanda önceki işlerde yaşanılan olumlu ve olumsuz süreçleri de öğrenmek isterler.
“En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz nedir?” Sorusu çoğu zaman yanlış algılanıp önceki şirketi kötüleme veya üstlenilen görevin zorluğu gibi konuları içeren cevaplar verilmesine neden olabilir. Mülakat öncesi yapılan araştırmalar yaşanabilecek yanlış anlaşılmaların ve uygun olmayan yaklaşımların önüne geçilmesi için önemlidir.

Bu Soru İle Ne Anlaşılmak İsteniyor?

İş görüşmesi soruları içerisinde tuzaklı sorular da yer alır. Bu soru tarzlarını yakalayıp tuzağa düşmemek mülakatın en önemli parçasıdır. En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz nedir? Sorusu tuzaklı sorular arasından sayılabilir çünkü negatif bir cevap verilmesi gerekiyormuş izlenimi veren bir kalıpta sorulur. En az hoşunuza giden görevi öğrenmek isteyen insan kaynakları uzmanının asıl amacı; deneyim seviyenizi ölçmek ve sosyal becerilerinizi öğrenmektir. Önceki şirket içerisinde geçirilen zamandan saygıyla bahsetmeniz beklenir çünkü oradaki çalışma ortamının ya da görevin benzeri başvurulan şirkette yer alıyorsa mülakatın bu aşamasında verilecek yanlış cevap elenmenize neden olabilir.

“En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz nedir?” Sorusunda, önceki işinizle ilgili kötü söylemler beklenmez hatta tam tersi değerlerin doğru kullanımı içerisinde iş etiğinizin ölçüldüğü unutulmamalıdır. Son iş yerinizdeki herhangi bir kötü olaydan bahsedecekseniz, bunu belirtirken işe alım uzmanının hoş olmayan durumlarda nasıl davrandığınızı ölçtüğünün farkında olmak, süreci yönetmek açısından önemli bir unsurdur.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mülakat sırasında olumsuz bir durum anlatılırken mutlaka olumlu ya da başarılı bir olayla bitirilmesi gerekir. Mülakata nasıl hazırlanılır bilindiği sürece ve görüşme süresi boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar unutulmaz ise sonucun olumsuz olması için fazla bir neden kalmaz. Kritik sorular arasında bulunan “En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz neydi?” Şeklinde sorulabilecek sorularda dikkat edilmesi gereken en önemli şey; cevabın iyimser olarak sürdürülmesidir.

Aday en az hoşuna giden görevi açıklarken; bu konu hakkında nasıl bir tutum sergilediği, nasıl tepkiler gösterdiği ve üstesinden gelmek için uyguladığı stratejilerden bahsetmelidir. Başarı hikayesi olarak değil fakat olumlu sonuçla biten bir hikaye her zaman daha avantajlıdır. İnsan kaynakları uzmanına verilen cevap tatmin edici ve detayları barındırmalıdır. “En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz neydi?” Sorusunu cevaplarken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu; cevap verirken kullanılan üsluptur. İşveren adayı değerlendirirken kişiliğine, kurumsal kültüre nasıl uyduğuna ve üslubuna bakar. Bu nedenle kişisel fikir beyan edilecek sorulara hazırlıklı olmak gerekir.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakat sorularına verilen yanlış cevaplar

Mülakatta sorulan sorular nasıl sorulursa sorulsun bu ister kişilik özellikleriyle ilgili ister önceki iş deneyimlerinizle ilgili olsun, verilecek cevapların doğruluğu ölçüsünde değerlendirilirsiniz. Belli faktörler göz önünde bulundurularak görüşme öncesi notlar çıkarmak, işvereni etkilemek açısından oldukça mühimdir. En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz nedir? Gibi bir soruya verilecek en yanlış cevap; son işinizin başvurulan pozisyonla örtüştüğü durumlarından şikayet etmektir. Soru tarzı negatif anlatımlar için çok uygun olsa da dikkat edilmeli ve tamamen eleştirel bir dilden uzak durulmalıdır.

Önceki görev tanımında üst ve astın olması her iş yerindeki ortam gibi muhtemeldir. En sık yapılan hatalardan biri ise yetkiliden komut almak ve yetkili altında çalışmak konusunda sitem etmektir. Her şirketin organizasyon yapısı farklı olmasına rağmen ast-üst ilişkisi iş ahlakı ve etiği konusunda önemli değerlerden birisidir ve mülakat aşamasında buna önem verilir.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

İş görüşmelerinde belirleyici ve karar mekanizmasını ölçen bir soru olan, En son işinizde en az hoşunuza giden göreviniz neydi? Cümlesi çoğu adayı korkutsa da stratejik bir cevap hazırlanarak üstesinden gelinmesi oldukça kolaydır. En az hoşunuza giden bir durumdan ya da görevden bahsederken öncelikle son işinizde neyi beğenmediğinizi belirterek başlayabilirsiniz. Dürüstlük mülakat aşamasında önemlidir fakat negatif yüklü bir cevap duymayı hiçbir işveren istemez. Bu nedenle olabildiğince saygı çerçevesi ve sağduyulu bir şekilde cümleye başlanmalıdır. Ardından hoşlanmadığınız şeyleri genel bir ifadeyle açıklayabilirsiniz ve olumsuz durumların nasıl üstesinden geldiğinizi yani becerileri anlatma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Adayın en son işinde en az hoşuna giden görevi aktarırken takındığı nazik tutum ve eski şirket hakkında söylenen olumlu şeyler etkili bir iz bırakır. İş ahlakı ve profesyonel kariyer planlarınızın olduğunu gösteren davranışlar, verilecek ideal cevabın anahtarıdır.

İdeal Cevap Örnekleri

İş görüşmesinde tüm uyarıları dikkate alır ve önceden yaptığınız hazırlıklardan yararlanırsanız, yetkinliklerin rolle uyuşması halinde işi alma ihtimaliniz çok yüksektir. Önemli olan ideal cevaplarda nelere dikkat edileceğini, nasıl cümle kurulacağını ve yapılan hataları bilmektir. Burada yer alan örnekler oluşturacağınız yanıt stillerine katkı sağlayabilir.

  • “Genellikle kendi başıma en iyi şekilde çalıştığımı düşünüyordum. Bu sebeple son işimde yer aldığım ekip üyeleri arasında kendimi hoşnut hissetmedim fakat sonra her bir ekip arkadaşımın birbirinden farklı fikirleri projelerde ortaya çıkmaya başladıkça, bu şekilde çalışmanın da gayet verimli olduğunu ve daha güçlü olduğumuzu fark ettim…”
  • “Son işimde yürüttüğüm ekibi ikiye katladıktan sonra, zamanımın çoğunu idare ve insan kaynakları görevlerine odaklanırken buldum. Bu durum ekibime rehberlik etmek ve strateji geliştirmeme gölge düşüyordu. Stratejik girişimlere odaklanmak ve daha küçük bir ekibi yönetmek benim çok daha üretken ve somut başarılar elde etmeme neden olacak…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz