Öncelikle tebrikler, yeni mezun oldunuz veya olmak üzeresiniz. Profesyonel iş hayatınızda başarılar diliyoruz. Mezuniyet sonrası veya hemen öncesinde kendiniz için güçlü bir yeni mezun CV’si oluşturmalısınız. Peki yeni mezun CV’si nasıl hazırlanır, neler yazılır, neler eklenmeli, neler eklenmemeli?
Yeni Mezun CV Nasıl Hazırlanır?
Profesyonel hayata nasıl başladığınız, gelecekte nerelere gelebileceğinizi ve karşılaşacağınız tüm olanakları ve muhtemel engelleri belirleyen en temel etmenlerden birisidir. Ne kadar yüksek pozisyondan ve ne kadar iyi / kurumsal bir firmadan iş hayatına giriş yaparsanız ilerleyen yıllarda atacağınız adımların o kadar büyük olmasını sağlayacaktır. Turkcell’de başlarsanız, daha sonra Sabancı Holding’e veya benzeri büyük firmalara (veya uluslararası firmalara) geçişiniz daha kolay ve pürüzsüz olacaktır. Mahalle arasındaki bir atölyede işe başlarsanız maalesef büyük firmalara geçişiniz daha zor olacaktır – imkansız değil – ama çok daha zor.
Konuyu uzatmadan güzel bir işe girmenize yardımcı olacak bir yeni mezun CV’si nasıl yazılır ona bakalım.
Yeni Mezun CV’sinde Hangi Başlıklar Olmalı:
- Saygı uyandıran bir özgeçmiş özeti veya özgemiş amacı ile başlayın.
- Bilginizi “Eğitim” başlığı altında etkili bir şekilde aktarın.
- Eğitim sürecinde edinmiş olduğunuz bir deneyim varsa mutlaka dile getirin.
- İş ilanına uygun yetenek ve becerilerinizi listeleyin.
- Ekstra CV bölümleri ekleyerek diğer adaylardan sıyrılın ve öne geçin.
Diğer başlıklarda bahsettiğimiz gibi CV’niz öncelikle çok rahat okunabiliyor olmalı. O nedenle profesyonel ve okuması kolay bir font seçin. (comic sans olmasın)
Okulunuzdan yeni mezun olduğunuz için muhtemelen en etkileyici kısım eğitiminiz olacaktır, o nedenle Deneyim kısmının üstünde yer almasında fayda var. Tabii, eğitiminiz sırasında yaptığınız stajlar veya part time (yarı zamanlı) iş tecrübeleriniz başvurduğunuz pozisyon ile birebir alakalı ise, Deneyim üst sırada yer alabilir. Aksi taktirde Eğitim bölmesi CV amaç / özetinin hemen arkasından gelmeli. Hiç iş tecrübeniz yoksa da sıkıntı değil, diğer alanlara daha çok özen göstererek o eksikliği kapatabiliriz.
CV Özeti mi? CV Amacı mı?
Yeni mezun özgeçmişi nasıl yazılır sorusunun bir sonraki adımı, nasıl giriş yapacağınız. CV özeti veya amacı isminizin ve iletişim detaylarınızın hemen arkasından gelen kısaca sizi anlatan 1-2 cümlelik bir paragraf. Peki hangisini kullanmalıyız? Neye göre karar veriyoruz?
Eğer başvurmuş olduğunuz pozisyon ile alakalı iş / staj tecrübeniz varsa mutlaka Özgeçmiş Özeti kullanmalısınız. Bu 1-2 cümlelik özet ile “yeni mezun olmama rağmen diğer adaylarda olmayan, birebir bu pozisyon içinçok önemli iş deneyimim var” demiş olacaksınız.
Eğer iş tecrübeniz başvurduğunuz pozisyon ile alakalı değilse veya hiç deneyiminiz yok ise Özgeçmiş Amacı kullanıyoruz. Yine 1-2 cümle ile eğitim alanınız, eğitiminiz süresinceki başarılarınız (birincilik, veya mezuniyet notu gibi) ve pozisyon ile ilgili yetkinliklerinizi işe alım uzmanının gözüne sokuyoruz ki diğer adayların önüne geçebilelim.
CV’de Eğitim Bilgileri
Yeni mezun olarak karşı tarafa aktarabileceğiniz en önemli başarınız muhtemelen bitirmiş (veya bitirmek üzere olduğunuz) eğitim kariyeriniz. Yine bunu da mümkün olan en etkili biçimde karşı tarafa iletmemiz gerekiyor. Öncelikle en son bitirmiş olduğunuz eğitiminiz en üstte olmalı. Yüksek Lisans yaptıysanız lisans bilgilerinizin üstünde olmalı. Lise eğitiminizi yazmaya çok gerek yok (karşı tarafa sizin için ekstra artı puan vermeyecekse – Robert Kolej, Galatasaray Lisesi gibi). Özellikle yeni mezun CV’leri bir sayfayı geçmemeli. O nedenle her satır çok değerli.
Eğitim hayatı bilgilerinizi paylaşırken mezun olduğunuz not ortlamasını yazmalı mısınız?
Şayet 4.0’a yakın değilse, yazmamanız sizin için daha iyi olur. Kurmaya çalıştığınız iyi imajı negatif yönde etkileyebilir. Kısaca söylemek gerekirse 3.5 altını yazmamanızda fayda var.
Staj yaptıysanız mutlaka bahsetmenizde fayda var. Sonuç olarak diğer yüzlerce (binlerce değilse) aday ile rekabet ediyorsunuz ve ilgili alanda yapılmış bir staj kolaylıkla rakiplerinizin %90’nın önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bu tecrübeyi anlatırken özellikle başvurmuş olduğunuz pozisyonun iş tanımında öne çıkartılmış sorumluluklar ve yetkinlikler varsa siz de onları vurgulamalısınız.
Yeni Mezunlar CV’lerine Hangi Yetkinlikleri Yazabilir?
Yeni mezun CV’si nasıl hazırlanır sorusunun temelinde CV’ye neler eklenmeli, neler eklenmemeli karmaşası karşımıza çıkıyor. Yeni mezun olarak özgeçmişinize ne yazacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Sonuçta okuldan yeni çıkmışssınızve hayalinizdeki pozisyon için ilgili ifade edebileceğiniz çok birşey yok gibi görünebilir. Ama tam olarak öyle değil. Okul hayatınızda da bir sürü yetkinlik geliştirip sürekli kullanıyorsunuz aslında. Neler mesela:
Yaratıcı Düşünme, Analitik Düşünme, Problem Çözme, Zaman Yönetimi, Proje Yönetimi, Bilgisayar bilgisi, Pazarlama, Liderlik, Etkili İletişim, Etkili Karar verme, Dinleme, Yazma, Etkili Sunum teknikleri, Satış gibi. Tüm bunlar aslında özellikle üniversite hayatınızda yapmış olduğunuz projeler, akademik personel ve arkadaşlarınız ile olan iletişim esnasında düzenli olarak kullandığınız teknikler. Veya eğitim hayatınızda sosyal aktivitelere ve kulüp aktivitelerine katıldıysanız profesyonel iş hayatına benzer birçok durumla karşılaşmış ve yönetmiş olabilirsiniz. Örneğin bir kulübün etkinliği için sponsorluk arayışı, veya kulübe üye. kazandırma faaliyetleri satış & etkili iletişim gibi alanlar için örnek gösterilebilir.
Tabii bu yukarıda bahsetmiş olduğum yetkinlikleri CV’nize direk doldurmayın. Unutmayın işe alım uzmanları da hayatlarında ilk defa sizinle iş görüşmesi yapmıyorlar. Genelde CV’lerde yalan doldurulmuş alanları görmede oldukça yetenekliler. (görüşme esnasında da o yalan veya abartılı kısımları kurcalamaktan çekinmezler). Okul hayatınızı düşünün ve yukarıda bahsetmiş olduğum yetkinliklerden cidden kendinizde olduğuna inandığınız ve soru gelmesi halinde örneklendirebileceğinize inandıklarınızı listeleyin. Pozisyon ile birebir örtüşenleri koyu renk ile ve/ya altı çizgili şekilde öne çıkarmaktan da çekinmeyin.
Yeni Mezunların Sunması Gereken Ekstra Bilgiler
Sertifikalar
Bazen sertifikalarınız eğitiminizden daha önemli rol oynayabilir. Yine örnek vermemiz gerekirse; Dijital Pazarlama pozisyonuna başvuruyorsanız Psikoloji veya Mühendislik eğitiminizin katkısı sınırlı olacaktır. Ancak Google’ın sunmuş olduğu (ücretsiz dahi olsa) “Dijital Pazarlamanın Temelleri” sertifikası kabul edilmek istediğiniz pozisyon için daha ilgili ve yararlı görünecektir.
Yabancı Dil Bilgisi
Özellikle günümüzde yabancı dil bilgisi sizi öne çıkartmaktan çok, yoksa aşağı çeken bir yetkinlik. Yurtdışı ile hiçbir bağlantısı olmayan firmalar dahi “olası yurtdışına açılma planlarına istinaden” yabancı dil bilgisi isteyebiliyor. Yabancıdil bilmiyorsanız şu aşamada yapacak birşey yok, yalan bilgi vermemenizde fayda var. Ama gelecek için öğrenmek için çaba sarfetmenizi öneririz.
Gönüllü Çalışmalar
Özellikle staj vb şekilde deneyiminiz yoksa ve gönüllü aktivetelerde yer aldıysanız, profesyonel deneyim eksikliğinizi kolaylıkla doldurabilirsiniz. Özellikle pozisyonla alaka kurulabilecek tarzdan aktiviteler varsa bir staj kadar değerli.
Hobiler
Burada yine pozisyon ile alakalandırılabilecek bir hobiniz varsa yazmalısınız. Yoksa pozisyondan alakasız hobilerden bahsetmenize gerek yok. (işe alım uzmanının hobileri ile örtüştürebilirseniz o ayrı). Bilgisayar Mühendisliği’nden mezunsanız ve yazılım uzmanı pozisyonu için başvuruyorsanız hobi olarak ‘kitap okumak’ çok fayda sağlamaz. Yukarıda vermiş olduğumuz Dijital Pazarlama pozisyonu için ‘instagram’ veya ‘fotoğraf çekmek’ yardımcı olabilir.
Yeni mezun CV Örneklerini burada görebilirsiniz.