Mülakatta “Sana Göre Alınması En Zor Kararlar Nelerdir?” Sorusu ve Cevapları

0
3322

Mülakat görüşmesinde insan kaynakları uzmanının titizlikle hazırladığı bazı sorular vardır. Davranışsal soruların içerisinde yer alan “Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir?” sorusu da iş ilanındaki pozisyon için alabileceğiniz yükümlülükleri ölçmek için hazırlanan sorulardan biridir. Aynı zamanda başarı hikayesi şeklinde de yanıtlanabilecek bu soruya önceden hazırlanılması adaylar arasında öne çıkmanıza yardımcı olur.

Mülakata nasıl hazırlanılır diye düşünüyorsanız, bu tarz önem arz eden sorular hakkında pratik yaparak başlayabilirsiniz. Zor bir durum içerisindeyken, ister mesleki ister akademik hayatta olsun verilen kararların nasıl olduğunun ölçülmesi, mülakat aşamasının önemli parçalarından biridir.

Bu Soru İle Anlaşılmak İstenen Nedir?

Mülakat soruları arasında işe alım uzmanları tarafından ayırt edici olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen “Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir?” sorusu; aslında pozisyon için başvuran adayın duygusal zekası ve mantığının uygun olup olmadığının ölçülmesi amacıyla yöneltilir. Bu soru ile öğrenilmek isteneni; “Şirket nezdinde herhangi bir karar verilecek olsa tepkiniz ne şekilde olurdu?” şeklinde de düşünebilirsiniz.

İnsan kaynakları uzmanı kişilik özellikleri ile ilgili sorular sorarak, mantık ve duygusal zeka arasındaki dengenin nasıl kurulduğuna bakar. Aday için karar verirken zorlandığı bir örnek, profesyonel iş hayatı için zorlanılmaması gereken bir karar olabilir. Bu nedenle iş ilanındaki aranan rol üzerinden giderek cevap oluşturmak her zaman daha faydalı olur.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

“Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir?” sorusu cevaplanırken, duraksamadan ve fazla düşünmeden açıklama yapmak mülakat sürecine olumlu katkı sağlar. Unutulmamalıdır ki bu soruyu cevaplarken, adayın güçlü yönü ve profesyonel bakış açısı ortaya çıkar. Genel geçer cümleler sıralamak, işverenin aradığı cevabı barındırmadığı için mülakatın gidişatına herhangi bir katkı sağlamaz. Bu nedenle iş hayatında verilebilecek önemli kararların size göre neler olabileceğini düşünerek, detaylı şekilde araştırıp sıralanmalıdır.

Görüşme sırasında, aldığınız en zor kararı açıklamak zorunda karşılaşırsanız, günlük hayattan örnekler vererek işe alım uzmanını etkileyebilirsiniz. Fakat verilen yanıtların şirket kültürüyle örtüşmesi gerektiğini de unutmamalısınız. Mülakat öncesinde yapılacak araştırmayla şirketin benimsediği vizyon ve misyonu öğrenebilir, bu doğrultuda etkileyici bir cevap hazırlayabilirsiniz.

Sık Yapılan Hatalar

İş görüşmesi soruları cevaplanırken stres ve heyecanın verdiği etkiyle yanlış ya da anlamsız cümleler kurulabilir. Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir? sorusu gibi altında yatan gizli anlamlara da dikkat edilmesi gerekir. Böyle bir soruda en sık yapılan hata; bir ya da iki tane kelime söyleyip kavramların örneklerle pekiştirilmemesidir. İşverene göre geçmişte aldığınız önemli karalar, gelecekte de alabileceğiniz muhtemel kararlardır. Bu yüzden verilecek örnekleri iş görüşmesinden önce listelemek, işi alabilmek açısından büyük önem taşır.

Sık yapılan bir diğer hata ise aday aldığı en zor kararı anlatırken, örneklerin tamamen özel hayatı kapsayan cümleler içermesidir. Zorlanılan durumları örneklendirirken, sadece ikili ilişkilerdeki kararlardan bahsetmek mülakat sürecini negatif yöne doğru çekebilir ve insan kaynakları uzmanı, adayın soruyu anlamadığı kanısına varabilir.

Sık yapılan hatalara örnekler:

  • “Bir keresinde iş arkadaşımla küsmüştük ve işlerime odaklanmam gerekiyordu. Bu süre boyunca onu aramamak benim için zor bir karardı.”

Bu cevap yanlış bir soru yanıtlama şeklidir. Çünkü tamamen duygusal ve ikili ilişkileri içeren söylemleri barındırır. Kişisel olarak zor bir karar olabilir fakat kariyer hayatında yükselebilmek için daha profesyonel cevaplar hazırlanmalıdır.

  • “Ofiste ekip üyelerinden birinin işten kaytardığını gördüm. Bu durumdan şüphelenen bölge müdürümüz beni yanına çağırarak bilgi almak istedi. Ancak ben ona söylemedim çünkü güvenilir ve sadık bir insanım.”

Böyle bir örnekte ise verilmek istenen mesajın dürüstlük olmasına karşın kişi yetkilisine yalan söyleyerek kendiyle çelişir. Tam tersi şekildeki kurguda da işe alım uzmanı tutarsızlığı fark eder. Bu nedenle cevaplar tutarlı ve kendinden emin şekilde hazırlanmalıdır.

İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?

Mülakatta sorulan sorular içerisinde yıllardır popülerliğini koruyan “Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir?” sorusunu cevaplarken, iş ilanındaki rol göz önüne getirilerek anlatıma başlanır. İşe alım uzmanına günlük iş temposunda yaşanan, koşuşturma esnasında alınan bir projenin karar aşaması ya da üniversite bölümü seçerken ilgi alanlarından hangisine yöneleceğinin kararı gibi şimdiki zamana etki etmiş olaylardan bahsedilebilir. Mutlaka açıklamalar betimlenmeli ve birkaç cümle ile altı doldurulmalıdır. İdeal cevap için akıcı ve detay içeren kısa hikayeler şeklinde de gidiş yolu oluşturulabilir.

İdeal Cevap Örnekleri

Davranışsal ve varsayımsal sorular cevaplanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar; işe alım uzmanının aslında adaydan ne öğrenmeye çalıştığı ve yaptığı karakter analizidir. Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir? sorusuna etkileyici ve dikkat çekici bir yanıt oluşturmak, diğer adayların önüne geçilmesi için etkili bir faktördür. Anlatıma başlarken verilen karar örneğinin başarılı bir sonucu olması gerekir. Çünkü adayın güçlü yönü ve rol için uygunluğu davranışsal sorularla ölçülür.

“Hayatta aldığınız en zor karar neydi?” şeklinde de karşılaşabileceğiniz sorulara verilecek en ideal yanıt, ilandaki rol için gereken yetkinlikleri içeren ve stres altında bile verilen doğru kararları içermelidir. Bu tarz davranışsal soruları doğru bir şekilde cevaplayabilmek için aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz.

  • “Önceden çalıştığım şirkette 5 yıl insan kaynakları uzmanlığı görevindeydim. 3. yılımda yöneticiler küçülmeye gitmek zorunda kaldığımızı ve işten çıkarma stratejisi gerçekleştirdiklerini belirtti. Personellerle görüşmek ve çıkış işlemlerini yapmak benim görevim olduğu için içinde arkadaşlarımın da olduğu personel kadrosuyla görüşmek zor bir durumdu. Profesyonel bir şekilde yürüttüğüm süreçte performans ayrımına göre çıkarma işlemini uyguladık…”
  • “Yönetici olduğum şirkette terfi dönemi geldiği zaman, güçlü ekip çalışanlarımın arasından seçim yapmak zorunda kaldığım durumlar oldu. Sevdiğim personel de terfi için beklerken, pozisyonun sorumluluklarını üstlenebilecek potansiyele sahip başka bir çalışanı seçmek durumunda kaldım. Bazen ise teknolojik gelişmelere açık ve fazla mesai yapmaya istekli genç çalışanları, daha kıdemli personellerden önce terfi ettirmek durumunda kaldım. Bu aslında kolay değil fakat üst pozisyonda kimin daha çok üretken ve etkili olduğunu doğru hesaplamak gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz