Makale Nasıl Yazılır?

0
941
Makale Nasıl Yazılır?

İyi bir makale yazabiliyor olmak, iş değişikliklerinde özgeçmişe eklenerek profesyonel izlenim bırakmaya yardımcı olur. Bilimsel veriler dahi yer alsa içeriğin sade olması sebebi ile başka iş kollarındaki kişilerin kolaylıkla okuyabilir olmasına dikkat edilmelidir. Önemli olan noktalardan biri; makale yazarken belli başlı kurallara uyulması halinde güzel sonuçlara olanak tanımasıdır.

Makale Nedir?

Birbirinden farklı durumlar için istenilen iş makalesi, bir işletmenin yazmanızı belirttiği konunun doğrudan ya da dolaylı olarak anlatıldığı içeriklerdir. Sizden istenen içeriğin türü, yazma stilini doğru şekilde oluşturabilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Kuruluş çalışanı olsun olmasın makaleyi yazan kişinin, konuyu araştırması ve dikkatle incelemesi gerekir.

Makale Yazmak İçin Ön Hazırlık Olarak Neler Yapılabilir?

Makale yazmanın ilk durağı hazırlık aşamasıdır. Başarılı bir içerik oluşturmak ve yöneticileri etkilemek için incelemeler yaparak ön hazırlık evresi uzun tutulmalıdır. Bu şekilde yapılacak hatalar önlenir ve profesyonel makalenin yazımı kolaylaşır. Sizden istenenin ne olduğunu anlamak bilgilerin net oluşması için gereklidir ve oluşturacağınız içeriğin doğru bilgileri yansıtmasının anahtarıdır.

Makale yazarken taslak oluşturarak geri kalan bütünün oluşturulması sağlanır. Özet çıkarılıp bilgiler netleştirildikten sonra oluşturulan taslak, içeriğin ne kadar anlaşılır olduğunun ölçülmesini kolaylaştırır.Taslak kısmında yapılan hataları daha sonra düzeltme imkanı olur ama direkt makale yazmaya başlanırsa kafa karıştırıcı ve yorucu gelebilir. Makale taslağınızda mutlaka giriş ve sonuç kısmı hakkında notlar alınmalıdır.

Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Daha sonra gövde tamamlanacağı için makalenin içereceği konular netleştirilir. Temel notlar alındıktan sonra makaleyi okuyacak kitlenin kim olduğunu belirlemek, oluşturacağınız dil ve üslup açısından dikkat edilmesi gereken konulardandır. Yönetici kadrosuna mı iletilecek? Yoksa firmanın basın bülteni için mi yazacaksınız? Bu gibi soruların cevaplarını öğrenerek, kullanacağınız dili daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz.

“Satış hedeflerinin son yıllarda artmasıyla birlikte rakip firmaların aldığı önlemler.” Tarzında bir içerik oluşturacaksa, hazırlığınızın tam olması gerekir. Sonuç bölümünde yer vereceğiniz öneriler ayrıntılı olmalıdır. Piyasa araştırması yaparak elde edilen sonuçları, firma verileriyle karşılaştırarak doğru ve net sayısal veriler sunulabilir. Böylelikle hatalı söylemlerin önüne geçilir ve çıkarımlarınız performansınızı olumlu etkileyebilir.

Makale yazılırken ön hazırlık evresi, makalenin mantıklı bir şekilde gelişmesi için atlanmamalıdır. Rapor veya sunum hazırlığı için de bazı ön araştırmalar gereklidir fakat makalede dikkat edilecek nokta; çok resmi bir dil kullanmadan herkesin anlayabileceği sadelikte yazmaktır.

Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Makale nasıl yazılır? Diye merak edenler, araştırmalarını Makale nasıl yazılır ve yazarken nelere dikkat edilmeli?yaptıktan sonra bazı püf noktaları not alması halinde profesyonel sonuçlara ulaşabilirler. Makale yazarken doğru yazım ve noktalama işaretleri kullanmaya dikkat etmek, güzel izlenimlerin oluşmasında etkilidir. Konuya giriş yapılırken kısa ve öz bir paragraf oluşturulması ilgi çekmek için yeterlidir. Dikkat çekici ve ilginç bir makale girişi konunun devamının merak edilmesini sağlayarak, okuyucuyu sıkmaz.

Çalışanların okuyacağı genel şirket konularıyla ilgili makale yazımında da genel kurallara hakim olunmalıdır. Bu şekilde makalenin içeriği herkese hitap edebilir ve konu bütünlüğü sağlandığı için anlaşılabilir bir içerik oluşturulmuş olur. Konunun sadece sizin için değil herkes tarafından anlaşılabilir olduğunu test etmek için sesli şekilde okuyabilir, yakınınızdaki birkaç kişiden rica ederek okumalarını isteyebilirsiniz.

Bilimsel içerik bile olsa başka departmandaki personellerin makaleyi okuduktan sonra soru işaretleri ile kalmasını kimse istemez. Bu nedenle makalenin gövde bölümü, detaylı açıklamalar, ayrıntılar ve örnekler içermelidir. Belli bir konuyu ele alan makaleyi yazarken bölümlerinin birbiriyle alakalı olmasına önem vermek, yazının profesyonel gözükmesinin ilk kurallarındandır. Birbiriyle ilişkili olması gereken cümlelerinizin hepsini bir bütün olarak ele alırsanız, baştan sona doğru bir içerik oluşturmuş olursunuz.

Makalenin nasıl yazıldığını merak eden kişilerin başlık seçimleri araştırıldığı görülür. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; başlıkların özgün olması gerektiğidir. Çoğu zaman başlığın makalenin içeriğiyle uyumsuz olması, karşı tarafın konuyu anlayamamasına neden olur. Tekrardan kaçınmak ise doğru makale yazımı için olmazsa olmazdır. Ele aldığınız konunun farklı yönleri açıklanmalı ve bireysellikten uzaklaşılmalıdır.

Makale Yazarken En Sık Yapılan Hatalar

Makale yazarken yapılan hataların başında; çok uzun içeriklerin oluşturulması gelir. Okuyucuyu sıkan ve yoran içerikler yerine uygun kelime sayısında ve uygun argümanlarla desteklenmiş cümleler, istenilen konunun ilgi çekici olmasını sağlar. Sonuç kısmında okuyucu harekete geçirilmezse eksik olduğu kabul edilir.

Örneğin; satış pazarlama görevi yaptığınız firmadaki yetkiliniz sizden haber bülteniyle ilgili makale yazmanızı istedi. Yazdığınız makalenin sonunda iş bültenine kaydolmayı önerebilir, ürünlerin avantajlarına değinebilirsiniz. Bunun dışında müşterilerin okumayacağı bir makale olsa dahi sonuç kısmında çıkarımlara değinilmelidir.

Makale yazarken yapılan hatalardan biri ise alıntı ve örneklemelere yer verilmemesidir. Retorik soruların içerikte çok fazla olması, doğru cevapların alınamamasına neden olur ve makalenin biçimini bozar.

Yöneticinizin hayal kırıklığına uğramasına neden olacak bir davranış olan makalenin özgün olmaması, iş tanımızdaki görevler üzerindeki yetkinliğinizin sorgulanmasına neden olabilir. Makale yazarken araştırma yapmak önemlidir fakat araştırmalarınız sonucunda elde etiğiniz bilgilerin özgün olması gerekir. Sayısal verilerden yararlanırken, konuyla bağlantılı olarak kendi yorumlarınızı ve örneklerinizi ekleyerek makalenizi zenginleştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz