“Bu Pozisyondan Beklentiniz Nedir? Bu Pozisyonda ne arıyorsunuz?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

0
21931

Mülakatta sorulan sorular adayların pozisyon için yeterli olduğunun anlaşılması için itinayla hazırlanır. Mülakattan önce görev tanımını incelemek, yetkinliklerin rolle uygunluğunu ölçmek ve şirket değerlerinin öğrenilmesi için her zaman kişiye avantaj sağlar. “Bu pozisyon beklentiniz nedir? Bu pozisyonda ne arıyorsunuz?” Sorusu, hedef ve beklentilerinizin öğrenilmesi için sorulur. Bu tarz sorular ayırt edici ve davranışsal sorular olmakta birlikte şirketi ne kadar araştırdığınızı da ön plana çıkarır. Kariyer hedeflerinizin başvurduğunuz rolle ne kadar uyumlu olduğunu ve şirkete fayda sağlarken beklentilerinizin ne olduğunu işveren bilmek ister.

İlgilendiğiniz pozisyonda ne gibi deneyimlerinizin olduğunun altı çizilmesi, görüşme sırasında önemlidir. Karşı tarafa hünerleri ve becerileri aktarmak biraz zor gözükse de mütevazı bir tavırla açıklayarak neden pozisyona ilgi duyduğunuzu anlatmak, işi almanızı sağlar.

Bu Soru İle Anlaşılmak İstenen Nedir?

Mülakat soruları kişisel olarak beklentilerinizin ortaya çıkmasını sağlayan soruları içerir. Kendinizi tanıtıp, artık kendinize has ve özgün cevaplar verilmesi gereken sorulara geçince, anlatılmak istenenin işe alım uzmanına doğru bir şekilde ulaştığından emin olmak gerekir. Bu pozisyondan beklentiniz nedir? Bu pozisyonda ne arıyorsunuz? Soru tarzında öğrenilmek istenen; beklentilerinizin iş sorumluluklarıyla ne kadar eşleştiği ve beklenti düzeyinizin makul olup olmadığıdır. İşveren, beklentinizin daha çok para olduğunu anlarsa, ayrılan bütçenin üzerine çıkamayacağı için pozisyona sizi tercih etmeyebilir.

Pozisyondan beklentilerin öğrenilmesi, insan kaynakları uzmanının değerlendirme sürecini doğru yürütmesi için elzem bir durumdur ve adayın belirlediği hedeflerin anlaşılmasını sağlar. Pozisyonda ne aradığınızın araştırılma sebebi ise deneyimleriniz ışığında, kariyer hedeflerinizin sizi bu pozisyona getirdiğinin netleştirilmesidir.

Cevaplanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Mülakat aşamasında işe alım uzmanını ne kadar etkileyebilirseniz o kadar işi alma şansınız artar. Etkilemek, dürüstlüğü elden bırakmak demek değildir aksine dürüst ve spesifik örneklerle açıklanarak yapılacak konuşmayla karşı tarafa aktarılması gerekir. “Bu pozisyondan beklentiniz nedir? Bu pozisyonda ne arıyorsunuz?” Sorusu cevaplanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey; cevabın çok uzun olmamasıdır ve belli bir alana odaklanarak beklentilerinizi dile getirmektir. Negatif olmamak pozisyon ve şirket yorumlamadaki sorularda oldukça önemlidir çünkü bu görüşmeyi yapan kişinin, işi almış olsanız şirket hakkında nasıl konuşacağınızı merak etmesine neden olur.

Şirketten ve pozisyondan beklentiler dile getirilirken dürüst ve olumlu bir anlatım tarzına dikkat etmek, işverenin ilgisini çekmek için yeterlidir. Şirkete, iş arkadaşlarına ya da işverene odaklanarak değil, işin kendisine odaklanmak doğru cevabın verilmesi için yardımcı olur. Mülakata nasıl hazırlanılır ve mülakat sorularına nasıl cevaplar hazırlanır şeklinde inceleme yapmak, kişisel ve pozisyon sorularının ayırt edilmesine ve profesyonel cevaplar hazırlanmasına faydası dokunur.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakat görüşmelerinde hata yapmak oldukça normaldir fakat diğer adayların işe kabul edilmesini kolaylaştırabilir. Heyecan, stres ve aynı zamanda verilecek cevapların düşünülmesi, aday üzerinde etki bırakır. Hata yapmamak için gereken en önemli şey, hazırlandığınızın ve tüm bilgi birikimlerinize hakim olduğunuzun farkına varmaktır. “Bu pozisyondan beklentiniz nedir? Bu pozisyonda ne arıyorsunuz?” Tarzında sorulan sorular, yanlış cevaplanmaya açık olduğu için kafa karıştırıcıdır ve özenle hazırlanılması gerekir. Pozisyon beklentileri açıklanırken yapılan hatalar arasında en yaygın görüleni; maddiyattan bahsetmektir. Parasal konular herkesin beklentisidir ve mülakat aşamasında tekrar tekrar dile getirilmesi hoş karşılanmaz. Maaş beklentiniz sorulmadığı müddetçe maaş, prim ya da ikramiye beklentilerinden bahsetmek yerine şirketin sunduğu teknolojik faydalardan bahsedebilirsiniz.

Adayların çoğu pozisyonda ne aradığını anlatırken olumsuz ifadeler kullanır ve insan kaynakları uzmanının hoşuna gitmez. Eski işiniz yeni pozisyona benzerse ve oradan bahsederken negatif söylemlere yer verdiyseniz, buradaki beklentileriniz ne kadar iyi olursa olsun bu iş için de aynı duygulara sahip olacağınızın sanılmasına neden olur. Bu nedenle her soru için geçerli olan olumsuz tavırdan uzaklaşmak, mülakatın olumlu sonuçlanması için gereken tutumlardan biridir.

İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?

İş görüşmesi soruları detaylı araştırma ve çeşitli kaynaklardan yardım alınarak doğru bir şekilde yanıtlanabilir. İdeal cevap oluşturabilmek, diğer adayların geride bırakılması için en önemli unsurdur. “Bu pozisyondan beklentiniz nedir? Bu pozisyonda ne arıyorsunuz?” Sorusunun cevabı kişisel olmalıdır. Hazır cevap olarak karşıya sunmak hem dürüst bir yaklaşım olmaz hem de deneyimli insan kaynakları uzmanlarının durumu anlayarak irdelemesine ve olumsuz değerlendirme yapmasına yol açar. Pozisyon beklentilerinizi açıklarken cevabınız mutlaka pozitif ibareler içermelidir. Önceki işlerinizden referans alarak, yeni pozisyondan beklentilerinizi açıklarken de olumlu bir yaklaşıma bürünmeniz sağlıklı iletişim için önemlidir.

Bu pozisyonda ne aradığınızdan bahsederken, gerçekçi olmayan beklentilerin aksine aradığınız pozisyonun yetkinliklerinize ne kadar uyduğunu anlatarak, bu etkenlerin sizi buraya getirdiğini örneklendirebilirsiniz. İdeal bir cevabın aynı zamanda profesyonel görüneceğinin farkında olmak, süreç yönetimini ele almak için de faydalıdır. “Bu pozisyondan beklentiniz nedir?” Şeklinde sorulan soru tarzlarına verilecek cevaplar, bir odak seçilerek beklentinin ve seçilen durumun geçmiş tecrübelerle bağlanmasıyla oluşturulur.

İdeal Cevap Örnekleri

İş görüşmesine gitmeden önce klasikleşmiş soruları araştıran adaylar, bazen soruyu anlamadan cevap hazırlığı yaptığı için gerçek mülakatta farklı şekilde sorulan sorulara doğru yanıt veremezler. Bunu yaşamamak için ideal cevapların ezberden çok kendi gidiş yolunuzu oluşturduğunun bilincine varmak gerekir. Burada yer alan örnekleri inceleyerek kendi deneyimlerinizle örtüştürebilirsiniz.

  • “Şirkete katkıda bulunabilmek benim için önemli. Bu şirkette profesyonel ve kişisel anlamda gelişebilmek için deneyimlerimi kullanabileceğim bir fırsat arıyordum. Ayrıca büyümemi, bu iş tanımının ötesine taşıyacak ortamda çalışabilmek için farklı ekiplerle, farklı türde projeler üzerinde çalışmak isterim…”
  • “Önceki şirketimde harika bir 3 yıl geçirdim ancak benim rolüm çoğunlukla veri analitiğine odaklanıyor. Veri analizini stratejik olarak ele alma konusunda oldukça tutkuluyum. Bu beceriyi geliştirmek için bir fırsat arıyordum ve bu nedenle bu pozisyondayım. Kuruluşunuzda pozisyonun açık olduğunu görmek beni heyecanlandırdı çünkü becerilerin gelişimi için teşvik stratejisi uyguluyorsunuz. Satış odaklı bir ortam, analizlerim ve tecrübelerimden yola çıkarak daha güçlenmek ve daha fazla sorumluk alabilmek için beklentilerim arasında yer alıyor…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz