“Baskı ve Stresli Durumlar İle Nasıl Başa Çıkıyorsunuz?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

0
10984
Baskı ve stres ile nasıl başa çıkıyorsun

Mülakata nasıl hazırlanılır, mülakatta hangi sorular çıkabilir ve sorulara verilen doğru yanıtların oluşturulması hakkında incelemeler yapmak, sonucun olumlu sonuçlanmasına katkı sağlar. Bazı durumların değerlendirilmesi için sorulan sorular, kişiliğinizi ve sizi tanımak için başlar ve ucu açık sorularla devam eder. “Baskı ve stresli durumlar ile nasıl başa çıkıyorsunuz?” Sorusu da herkesin yaşadığı stresi nasıl yönettiğinizi görmek için sorulur. Stresli bir ortamda çalışmanın mükemmel olduğundan bahsetmek yerine, önceki çalışılan iş ortamları ele alınarak nasıl yönetildiğine odaklanmak görüşmenin sağlıklı ilerlemesi için güzel bir yaklaşım olur.

Gerçekçi bir bakış açısı belirlenerek cevaplanması gereken konular arasında olan stresle başa çıkma stratejileri, mutlaka güçlü örneklerle karşı tarafa aktarılması gerekir. Baskı, kişinin üzerindeki fazla yükten kaynaklanabilir ve bununla başa çıkma yöntemini geliştirmiş kişiler, işverenin tercih etmek istediği adaylar arasında yer alır. Bu nedenle baskı ve stresli durumlar karşısında geliştirdiğiniz stratejiler mülakatta sorularak, pozisyon için gerekli olan bilgilerin yanı sıra kişisel olarak da problem çözme yetilerinizi görmek için incelenir.

Bu Soru İle Anlaşılmak İstenen Nedir?

Mülakat soruları, insan kaynakları uzmanının hangi adayın pozisyon için en verimli olacağının araştırılmasını sağlar. Direkt olarak işveren ile mülakat süreci ilerliyorsa, ekstra sorular gelebilir fakat genel olarak herkesin bildiği klasik sorular görüşme içerisinde yer alır. Önemli sorular arasında olan “Baskı ve stresli durumlar ile nasıl başa çıkıyorsunuz?” Sorusunda, iş hayatında yaşanılan stresin azaltılması için hangi yöntemlere başvurduğunuz öğrenilmek istenir. Özellikle bazı iş tanımlarında stresli çalışma ortamına aşina kişilerin arandığı belirtilir ve böyle bir iş için mülakata gittiyseniz sorunun cevabı oldukça mühimdir.

Baskı ve stresle nasıl başa çıktığınız aynı zamanda iş hayatı dışında yaşanan stresli durumların, iş performansınızı etkileyip etkilemediği konusunda da açıklık getirilmesi için sorulur. İster kişisel ister iş yerinde yaşanan bir sıkıntı ya da baskı olsun, işverenler profesyonel düzeyde kendi stres yönetimini yapabilen adaylara ihtiyaç duyar ve kadroya dahil eder.

Cevaplanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Mülakat sorularını cevaplarken ilk olarak geçmiş tecrübelerinizden yararlanmanız gerekir. Soruda her ne öğrenilmek istiyorsa, deneyimlerinizi ele alarak önceki çalıştığınız yerde nasıl sonuca ulaştırdığınızı hatırlamanız, doğru cevap yolunu oluşturabilmek için elzemdir. “Baskı ve stresli durumlar ile nasıl başa çıkıyorsunuz?” Sorusu cevaplanırken, geçmişte yaşanılan sıkıntıların nasıl çözümlendiği zengin örneklerle açıklanmalıdır.

Baskının kişiyi nasıl motive ettiği değişebilir çünkü kimi çalışan için baskı başarıyı doğururken kimi çalışan için baskı, verimli olmanın önüne geçer. Geçmişte yaşanmış durumlar ele alınarak sonucun başarılı olduğu bir hikayeye yer verilmesi, insan kaynakları uzmanının ilgisini çeker. Stresli çalışma ortamı için vereceğiniz örnek, birden fazla iş yükünü sırtlandığınızda oluştuğunu anlatıyorsa ve iş tanımı aynı anda birçok görevi yerine getirmeye odaklıysa, mülakat sonucunun olumsuz olması muhtemeldir. Bu nedenle baskı ve stres soruları cevaplanırken, cümlenin sonucunda oluşabilecek güvensizliğe dikkat edilmesi gerekir.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

Mülakatta sorulan sorular, kişilik analizi ve becerilerin incelenmesi için oldukça uygundur. İnsan kaynakları uzmanlarının sorduğu sorular, becerilerin nasıl kullanıldığının anlaşılmasını da sağlar. Stres ve baskı gibi iş yerlerinin olmazsa olmaz durumları karşısında izlenilen yol, edinilen beceriler sayesinde elde edilir. Mülakat sırasında açık uçlu sorular arasında olan “Baskı ve stresli durumlar ile nasıl başa çıkıyorsunuz?” Cümlesi duyulduğunda, güçlü yönlerin ortaya çıkarılması, pozitif bir hava yaratır. Stresi yönetebilme becerisi aynı zamanda her koşulda çalışabileceğinizi göstereceği için profesyonel hikayelerle anlatılmalıdır. Stres yönetimi konusundan bahsederken cevabınızda olması gereken en önemli şey; geçmiş deneyimlerden yararlanarak, sonucun olumlu olduğu bir anıdan bahsetmektir.

Yüksek stresli bir iş ortamında çalışmak için başvurduysanız, mülakatta tecrübelerinizden faydalanarak buna alışkın olduğunuzu ve hatta stresin rutininiz içinde yer aldığını anlatabilirsiniz. Stres altında çalışılan bazı işler mutlaka çeşitli stratejiler geliştirmeyi mecbur kılar ve bu şekilde çalışanlar motive olur. Baskı altında çalışma yöntemlerinizi ve sorun çözme şekillerinizi insan kaynakları uzmanına anlatmak, olumlu bir sonuca ulaşmak için oldukça önemlidir.

İdeal Cevap Örnekleri

İş görüşmesi soruları arasında kişinin geliştirdiği stratejik yöntemlerin istenmesi, şirkete katacağınız katkıları gösterir ve bu nedenle işe alım uzmanları tarafından itinayla tasarlanır. Kişilik özelliklerinizle beraber pozisyon içerisinde yaşanabilecek durumların ölçülmesi için “Baskı ve stresli durumlar ile nasıl başa çıkıyorsunuz?” Sorusu yaygın olarak mülakatta sorulur. İdeal cevabın oluşturulması için atacağınız adımlar konusunda örneklerden yararlanabilirsiniz.

  • “Baskı benim için çok önemli bir konu. Bu birkaç projenin yetişmesi için ortaya çıkan baskı olabilir ve benim için motive edicidir. Çok fazla baskının elbette strese yol açabileceğini biliyorum fakat son teslim tarihlerinde projelerin yetişmesi, benim önemli deneyimlerim arasında bulunuyor. Örneğin, 1 hafta içerisinde 3 büyük projenin yetişmesi gerekiyordu ve bu benim üzerimde ciddi bir baskı yarattı. Üzerine düşündüğümde, her projeyi daha küçük parçalara ayıracak bir program oluşturdum ve projeleri zamanından önce teslim ederek başarıya imza attım…”
  • “İletişim; stres ve baskının olduğu bir ortamı yönetmek için en iyi yollardan biridir bana göre. İnsanların hissettiği stresin çoğunun, kafa karışıklığı ve ne yapacaklarını net bilememekten kaynaklandığını fark ettim. Konuları ve durumları derinlemesine konuşarak, çalışanlara işlerini yaparken neyin yardımcı olacağını göstermek ve ihtiyaç duyulduğu her anda yanlarında olmak etkili olur. Daha önceki liderlik pozisyonumda, ekibi bu yöntemle stresten uzak tutmayı başardım ve aynı zamanda bunun üzerimde yarattığı baskıyı azaltmayı sağladım. İletişimin olmadığı bir ortamda ise kişisel olarak meditasyon ile stresle başa çıkmak benim için oldukça kolay bir duruma geldi. Sakinliğime odaklanarak, ofisimde veya molalarımda kendimi dinleyip daha sağlıklı fikirlerle ekibimin yanına dönüyordum…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz