Mülakata nasıl hazırlanılır diye merak edenler öncelikle görüşmede sorulabilecek soruların detaylı araştırmasını yaparak, hatayı en aza indirgemeyi planlar. Klasik soruların yanı sıra bazı spesifik ve ayrıştırıcı sorular, adaylar arasından pozisyon için en uygun olanın seçilmesi için oluşturulur. Mülakat sırasında “Başka hangi pozisyonlar için iş görüşmesine gidiyorsun.” Sorusu farklı şekillerde sorulabilir fakat öğrenilmek istenen aynıdır. İnsan kaynakları uzmanı başka hangi pozisyonlara ve şirketlere başvurduğunuzu araştırarak, uzun vadeli planlarınızı bilmek ister.
İş arayışında olan kişiler, birden fazla şirkete başvuru yaparak şansını denemek ister. Belli bir marka ya da ün yapmış firmaları tercih edenler, özel olarak o şirketlerin iş ilanını beklerken, bazı adaylar ihtiyaç doğrultusunda her pozisyona başvurabilir. İnsan kaynakları uzmanı mülakat görüşmesinde sizin nerelere başvurduğunuzu ya da hangi pozisyon üzerinde durduğunuzu sorabilir. Bu şekilde başvurduğunuz pozisyonu ne kadar istediğiniz ve yetkinliklerinizin ne kadarını karşıladığını değerlendirir.
Bu Soru İle Ne Anlaşılmak İsteniyor?
Mülakatta sorulan sorular, kişilik özelliklerinden deneyimlerinize kadar çeşitli konuların anlaşılmasında etkilidir. İşverenler görüşmede şirkete verilen değerin ne kadar olduğunu da saptamak ister. Başka hangi pozisyonlar için iş görüşmesine gidiyorsun? Gibi bir cümleyle karşılaşırsanız panik yapmadan, benzer pozisyon örnekleri verebilirsiniz. Başka bir firmaya iş başvurusu yapmayan adaylar bunu dile getirirse güzel bir izlenim bırakılmasına olanak tanır. Başka bir yere başvuru yapıp yapmadığınızı soran işe alım uzmanının öğrenmek istediklerinden biri; iş arayışınızın ne kadar acil olduğunu görmek içindir.
Mülakat süresince başvurulan başka işlerden bahsetmek sanılanın aksine olumsuz değildir. Önemli olan pozisyon tercihlerinizin başvurulan ilanla örtüşüp örtüşmediği ve iş alanına gösterdiğiniz ilgidir. “Başka hangi pozisyonlar için iş görüşmelerine gidiyorsun?” Sorusunu sorarak işe alım uzmanları sektör içerisinde kalmaya istekli olup olmadığınızı anlamaya çalışır. Seçilen pozisyonlar farklı iş grubu, sektör ve gerekli yetenekleri içerdiği için ilgi alanınızın ne olduğunun karşı tarafa aktarılması işe kabul edilmek için önemli bir unsurdur.
Sık Yapılan Hatalar
Mülakatta insan kaynakları uzmanlarıyla görüşürken yapılan hatalar genellikle sonucun olumsuz olmasına neden olur. Bunu önleyebilmek için mülakata çağrıldığınız andan itibaren araştırmalar yaparak, profesyonel bir süreç yaşama imkanı bulabilirsiniz. İş görüşmesi soruları içerisinde bulunan mevcut iş tanımı ve yeteneklerin dışında özellikle öğrenilmek istenen noktalara odaklanılan sorular vardır. “Başka hangi pozisyonlar için iş görüşmelerine gidiyorsun?” Sorusu dikkatle ele alınmalı ve cevabın özenle hazırlanması gerekir.
Başvurulan diğer pozisyonlardan bahsederken yapılan en büyük hata; pozisyonların birbirinden farklı olmasıdır. Örneğin; satış departmanındaki bir role başvurduğunuz görüşmede, alan araştırma ya da arşivleme gibi pozisyonlara da başvurduğunuzu dile getirirseniz, bu durum satış pazarlama alanındaki yeteneklerinizin anlaşılamamasına neden olabilir. Başka iş görüşmelerine gidildiği halde dürüst cevap verilmemesi de sıkça yapılan hatalar arasında yer alır. İnsan kaynakları uzmanı ya da işveren, takip sorusu veya irdeleyici sorular sorarak cevabın doğruluğunu irdelerse aday panik olarak heyecana kapılır. Bu da sürecin olumsuz sonuçlanmasına yol açar.
İdeal Cevap Nasıl Olmalıdır?
Mülakat soruları, öğrenilmek istenen özelliğin ne olduğu anlaşılıp, profesyonel cevaplarla tamamlanırsa herkes için kolaydır. Önemli olan, ideal cevabı oluşturabilmek için gerekli donanıma sahip olmaktır. Yapılan araştırmalar, tüm deneyimler ve tecrübeler ele alınarak, sistematik bir şekilde mülakat sürecinin yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Ayırt edici sorular arasında yer alan “Başka hangi pozisyonlar için iş görüşmelerine gidiyorsun?” Sorusu için oluşturacağınız cevap, başvurulan şirketin önüne geçmeyecek düzeyde ve yüzeysel anlatılırsa daha hoş karşılanır. Cevabınızda diğer pozisyonlara yapılan başvuruları, alternatif olarak gördüğünüzü hissettirmek avantaj sağlar. Asıl tercih edilen firmanın bu olduğu üzerine durulması övgü de barındırdığı için pozitif bir hava yaratır.
Diğer pozisyonların avantajlarından bahsetmek yerine, şirketin önceden araştırdığınız özelliklerinden bahsederek uzun vadeli planınızın bu şirket üzerinden gittiğini vurgulayabilirsiniz. Aksi halde işveren, diğer iş yerlerinden beklediğiniz sonuca daha çok heves ettiğinizi düşünerek, diğer adaylarda gördüğü potansiyeli kullanmayı düşünebilir. Pozisyon tercihlerinin birbiriyle ve var olan yeteneklerle seçilmiş olması, kariyer hayatınızda hangi yoldan gitmek istediğinizi belirlemiş olduğunuzu göstereceği için işe alım uzmanlarının duymak istediği konuları içerir.
İdeal Cevap Örnekleri
İş görüşmesine gitmeden önce şirket kültürünü öğrenmek, sorulacak her soruda referans alabileceğiniz bilgileri barındırır ve soruları cevaplarken işvereni etkilemeyi sağlar. Başka pozisyonlara başvurmak kötü bir şey değildir. İş arayışı devam eden adayların birden çok iş ilanına başvurması muhtemeldir ve bu mülakatta kötü yorumlanmaz. Dikkat edilmesi gereken; görüşmedeki pozisyon üzerinde durarak, işi almak için izlenecek stratejilerdir. Aşağıdaki örneklerden faydalanarak, cevaplarınızın oluşması için gidiş yolu belirleyebilirsiniz.
- “…Sizin iş ilanınızı görmeden önce birkaç yere daha başvurmuştum ve bunlar yine bilgi işlem alanındaki açık pozisyonlardı. Kuruluşunuzda açık pozisyonu gördüğüm için hiç düşünmeden başvuru yaptım çünkü şirket değerleri benim değerlerimle uyum içerisinde ve aynı zamanda ün yapmış bir şirket olduğu için burada çalışmaktan gurur duyarım…”
- “Bu şirket haricinde iş görüşmesine gittiğim pozisyonlar da dijital pazarlama uzmanlığı görev tanımını içeriyor. Edindiğim tecrübeler ve bilgi birikimimi bu alanda oluşturduğum için yetkinliklerim, başvurduğum görev tanımını kapsıyor. Büyüme ve kariyerimde ilerleyebileceğim en doğru yolu seçerek adımlarımı ona göre atarak başarılara ulaşabiliyorum. Kuruluşunuzun iç ve organizasyon yapısını araştırdığımda beni motive eden çalışma ortamının burada olduğunu gördüm ve üretkenlik konusunda edindiğiniz şiar çok hoşuma gitti…”