Mülakatta Bize Sormak İstediğiniz Bir Şey Var Mı? Sorusu ve İdeal Cevap Örnekleri

0
10079
Bize sormak istediğiniz sorularınız var mı?

Kişisel bilgilerin ve deneyimlerin öğrenilmek istendiği sorular dışında bitime yakın mülakatta “Bize Sormak İstediğiniz Bir Şey Var Mı?” cümlesini uygun bir şekilde kullanmak iş görüşmesinin bitişini mükemmel bir hale getirmenize olanak tanır. Başvurulan bir iş ilanından görüşme için talep geldiği andan itibaren başlayan heyecan mülakat sürecine kadar devam eder. Bunu dindirebilmek için mülakata nasıl hazırlanılır konusunda araştırmalar yapmak faydalı olacaktır.

Adayın insan kaynakları uzmanına soru sorması neden önemlidir diye merak edenler için şu şekilde açıklanabilir: Daha fazla bilgi edinmeye çalışmak işveren gözünde hoş bir davranıştır. Şirket ya da pozisyonla ilgili sorular sorarak detaylı bilgi istenmesi veya sohbet havasında bir tartışma ortamı yaratılması işe karşı tarafa olan ilgiyi ve isteği gösterir.

Bu Soru İle Ne Anlaşılmak İsteniyor?

Mülakat soruları farklı kategoriler içerisinde farklı özellikleri olan sorulardır. Pozisyon için en üretken olabilecek adayın seçilebilmesi için görüşme sırasında soruların yanıtlanış şekli, mimikler ve el-kol koordinasyonu bir bütün olarak ele alınır. Mülakatın kısmen bitişine doğru sorulan “Bize sormak istediğiniz sorularınız var mı?” Cümlesi; işe alım uzmanlarının aklınıza takılan herhangi bir şeyi aydınlatmak ve ekstra bilgilere yer verilmesi için kurduğu bir cümledir.

Mülakat sürecinin sonunda adayın soru sormasının istenmesinin altında yatan sebep; ne kadar ilgi duyulduğunun görülmesidir. Soru sormayan adaylar, ilgisiz bir izlenim bırakır ve mülakatın bitmesi için çaba gösteriyormuş gibi algılanır. Bu nedenle sorunun altında yatan amaçları anlayıp buna göre cevaplar oluşturulması görüşme açısından önem arz eden durumlardandır. Sormak istediğiniz soruları duymak, görüşme sürecinin de biraz uzamasına neden olacağı için diğer adayların soru sormaması halinde avantajlı duruma geçme ihtimaliniz yüksektir.

Mülakatta bize sormak istediğiniz birşey var mı sorusu. ve ideal cevapları

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli

İş görüşmesi soruları içerisinde popülerliğini hala koruyan; Bize sormak istediğiniz sorularınız var mı? Kısmının mülakat süreci içinde yer aldığı çoğu zaman anlaşılamayabilir. Bu tarz görüşme sonunda sorulabilecek sorulara da hazırlı hale gelmek etkili bir son yaratmaya imkan tanır. Mülakatın sonunda adaya sorulan sorular farklılık gösterse de genellikle “Sormak istediğiniz ya da aklınıza takılan bir şey var mı?” Şeklinde olur. Soruyu soran kişi insan kaynakları uzmanıysa sorularınızı organizasyon süreci ya da görüşme süreci ile ilgili hazırlayabilirsiniz. Mülakat işveren tarafından gerçekleştiriliyorsa cevabınızı işe alım süreci ve rolle ilgili düzenleyebilirsiniz.

Mülakat sonunda soru sorma hakkı size geldiğinde açık uçlu sorular sormaya özen gösterilmelidir. Açık uçlu sorular yanlış anlaşılmanın da önüne geçeceği için ilgi çekici bir soru kalıbıyla karşı tarafa aktarıldığı takdirde güzel bir sonuca ulaşmayı sağlar.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakatta sorulan sorular görüşme içerisinde her zaman kritik olacak sorulardır. Bir soru size kolay gelse dahi önceden liste ya da hazırlık yapılmazsa ardından gelecek devam soruları cevapsız kalabilir. Bu nedenle hata yapmanın önüne geçmek için detaylı paragraflar hazırlayıp, şirket bünyesi ya da pozisyon değerlendirmesi yapmak olumlu sonuçlar doğurur. Bütün sorular cevaplandıktan sonra sıra sizin soru sormanıza geldiği zaman soracak sorunuzun olması ya da sohbetin devam ettirilmesi çok önemlidir. En sık yapılan hata mülakat sürecinin sonunda sorulacak sorunun hazırlanmış olmamasıdır. Verilecek cevap olmayınca görüşme daha kısa sürede biter ve akılda kalıcılık açısından olumsuz bir hava oluşur.

Bize sormak istediğiniz sorularınız var mı? Sorusu karşısında yapılan hatalardan biri ise adayın bilmesi gereken bir soruyu sormasıdır. İşveren tarafından sorduğunuz sorunun zaten bilinmesi gereken bir soru olduğunu duyarsanız bu negatif bir etki bıraktığı anlamına gelir ve muhtemelen sonuç olumsuz olacaktır. Soracağınız sorular arasında maaş beklentisine yer vermek de aynı şekilde profesyonel görüşme içerisindeyken uygun olmayan davranışlar arasındadır. Maaş, mülakat esnasında bir tabudur ve ancak olumlu olarak size dönüş yapıldıktan sonra bilgisi verileceği için sorulmaması gereken sorulardandır. İnsan kaynakları uzmanına sormak için birkaç soru hazırlamak yeterli olur ve fazla vakit almamasına da dikkat edilmelidir.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

Mülakat sırasında “Bize sormak istediğiniz sorularınız var mı?” Aklınıza takılan sorular varsa sorabilirsiniz!Aşamasına gelindiyse bu mülakatın bitmek üzere olduğu anlamına gelir ve rehavete kapılıp yanıtlamamak yanlış bir tutum olur. Tam tersi son soruyu değerlendirerek görüşme içerisinde yer verilmeyen bilgilerin paylaşılmasına olanak tanır. İnsan kaynakları uzmanına soracağınız soru, mutlaka görüşmede değinilmemiş ve iş tanımında ya da şirketin web sitesi gibi zaten araştırılıp bilinmesi gereken bir soru olmamalıdır. Sorular etkileyici, sektör veya şirketi kapsayan cümleleri içermelidir.

Örneğin; iş ilanındaki aranılan rol için beklenen performans skalası sorulabilir. Burada hevesinizi karşı tarafa aktarırken aynı zamanda araştırma yapıldığı bilgisi de içinde yer alır. Eğitim alınacaksa bunların neleri kapsadığı ve ne kadar sürdüğü gibi daha önce değinilmemiş bilgileri öğrenmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca sorulan sorunun düşündürücü olması işe alım sürecine katılım seviyenizi artırdığı gibi konuşmayı da uzatır ve hatırlanma ihtimaliniz yükselmiş olur.

İdeal Cevap Örnekleri

İş görüşmesi sorularına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; Bize sormak istediğiniz sorularınız var mı? Aşamasına gelindiğinde ideal cevabın nasıl oluşturulacağıdır. Adayların benzer sorular soracağı göz önünde bulundurularak farklı yanıtlanırsa insan kaynakları uzmanının ilgisini çeker ve mülakatın olumlu sonuçlanmasının önü açılır. Mülakat sonuna gelindiğinde sorulacak sorular, aşağıdaki örneklerden yararlanarak hazırlanabilir.

  • “Ofiste bir gün nasıl geçiyor?”
  • “Pozisyonun ilk 2 aylık performans beklentisi nedir?”
  • “Bu rol için karşılaşabilecek en büyük problem nedir?”
  • “Daha önce bu pozisyonda çalışanların ilerleme fırsatı oldu mu? Terfi alabildiler mi?”
  • “Hangi eğitim programlarını kullanıyorsunuz bilmek isterim.”
  • “Mülakat süreci bitiyor. Bundan sonra nasıl adımlar izlenecek?”

Örneklerdeki gibi sorular hazırlamak için öncesinde şirket kültürünü de araştırırsanız kolay bir şekilde sonuca varılmasını sağlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz