“Altınızda Çalışan Ekip Arkadaşlarınızı Nasıl Motive Edersiniz?” Mülakat Sorusu ve Cevapları

0
2162

Mülakatta sorulan sorular geçmiş iş tecrübelerinin, deneyimlerin ve becerilerin öğrenilmesi için oluşturulmuş klasik sorulardır. Kişisel deneyimler özgeçmişte de yer alan bilgileri kapsar fakat beceriler, bu yetkinliklerin nasıl kullanıldığının ölçülmesi açısından önemlidir. Mülakat aşamasında bazı davranışsal sorular becerilerin nasıl kullanıldığını ve şirketin aradığı kriterleri karşılayıp karşılamadığını görmek için adaya sorulur. “Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz?” Sorusu ayırt edici ve detay duymak istenilen, stratejilerin açıklanması için insan kaynakları uzmanları tarafından sıkça sorulur.

Bu tarz sorulara verilen yanıtlar örneklerle ve yaşanmış hikayelerle desteklenirse ilgi çekici hale gelerek işvereni etkilemeyi sağlar. Önceki çalıştığınız yerlerde yetkili altında çalışıyor dahi olsanız ekip arkadaşlarınızı nasıl motive ettiğinizi anlatabiliyor olmanız istenir. Görüşme öncesinde kendi motivasyon kaynağınızı düşünmek doğru cevabı oluşturmak adına yardımcı olabilir.

Bu Soru İle Ne Anlatılmak İsteniyor?

Mülakat aşamasında işveren ya da işe alım uzmanı ile yapılan sohbet içerisinde kendinden emin bir tavır oluşturulması gerekir. Adayın güçlü bir rakip olduğunun bilincinde olması, yönetme ve yönetilebilme yetilerinin farkında olduğunu belirtir. Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz? Sorusu karşınıza çıktığında tüm becerilerinizi göz önüne alarak bir yanıt oluşturmak etkili olur. Böyle sorulan sorularda öğrenilmek istenen; ekip üyelerini psikolojik ve üretkenlik açısından yukarı taşımak için nasıl bir yol çizeceğiniz ve asıl sizin neyle motive olduğunuzdur.

Ekip arkadaşlarınızı nasıl motive ettiğiniz, liderlik özelliklerinizin değerlendirilmesi için önemli bir ölçüttür. İnsan kaynakları uzmanları, ekip çalışmasında ya da altınızda çalışan personellere nasıl bir ortam yarattığınızı görmek ister.

Cevaplarken Nelere Dikkat Edilmeli

Mülakat soruları içerisinde davranışsal sorular genellikle önceki iş tecrübelerinizde bazı önemli durumlarda nasıl hareket ettiğinizi ve kararlarınızı öğrenmek için sorulur. Bu da gelecekte vereceğiniz kararların ve davranışların tahmin edilmesini sağlar. Görüşme sırasında Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz? Sorusu cevaplanırken, kuruluşun tam olarak nelere değer verdiğinin öğrenilmesi, doğru öykü seçimi için yardımcı olacaktır.

Durum, eylem ve sonuç şeklinde hazırlanacak cevap, işe alım uzmanlarının liderlik ve stratejilerinizi anlamasına olanak tanır. Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı motive ederken iş etiği ve şirket yapısına odaklanarak örnekler verebilirsiniz. Burada dikkat edilecek nokta; iş ortamında başkalarının ihtiyaç ve bakış açısını anladığınızı vurgulamaktır.

Sık Yapılan Hatalar

Mülakat görüşmelerinde yapılan hatalar, sürecin olumlu sonuçlanmasını önler ve konsantrasyonun dağılmasına neden olur. Mülakat süresi boyunca uygun ve doğru ölçüde cevaplar oluşturmak başarılı olmak için gereken özveriyle sağlanır. Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz? Sorusu cevaplanırken sıklıkla yapılan hataların temelinde, açıklayıcı örneklerin ve açıklamaların yer almaması bulunur. İşveren ya da insan kaynakları uzmanına altınızdaki ekip arkadaşlarını motive ederken dostane bir çalışma ortamı oluşturduğunuzu anlatmak istiyorsanız, bunu nasıl sağladığınızı dile getirmelisiniz. Aksi halde bu anlatımlar güçlü yönlerin anlaşılamamasına neden olur ve sonucu olumsuz yönde etkileyebilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hediye çeki, maaş ya da diğer kişisel motive kaynaklarının yanlış seçilmesidir. Yönetici olarak ekibi motive etmek, görev tanımının içerisinde zaten yer alan bir durumdur. Her şirketin organizasyon yapısı aynı olmadığı için prim veya maddi bir motive yaklaşımını seçmek şirkete uygun olmayabilir.

İdeal Cevap Nasıl Olmalı?

“Mülakata nasıl hazırlanılır?” ve “Mülakat öncesinde nasıl bir strateji izlemek gerekir?” şeklinde araştırmalar yapan adaylar, görüşme süresi boyunca gerginlikten ve panikten uzak olarak başarılı bir mülakat gerçekleştirirler. Sorulara verilecek ideal cevapları, geçmiş tecrübelerinizden ve odaklanmanız gereken önemli noktaların üzerinde durarak oluşturabilirsiniz. Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz? Sorusu sorulduğunda, davranış biçimi örneğiniz, aranılan pozisyon için yeterli olmalıdır. Bu soruyu yanıtlarken öncelikle durumla ilgili karşılaşılan zorluklardan bahsedilebilir. Neden diğer ekip üyelerini motive etmek durumunda kaldığınızı anlatarak cümleye başlayabilirsiniz ve böylece işe alım uzmanı hangi durumlarda çalışanların motive edilmesi gerektiğini bildiğinizi anlar.

Daha sonra izlenecek yol, önceki işinizdeki konum ve rolünüzü açıklamak olmalıdır. Sağlıklı bir iletişim yolu seçmek için altınızda çalışan ekip arkadaşlarıyla hangi pozisyonda konuşuyorsunuz bunu belirtmek önemlidir. Durumu, görevinizi ve eylemi açıkladıktan sonra sonuç bölümü oluşturmalı ve motive ettiğiniz kişilerin başarıya ulaşmış olması gerekir. İdeal cevaplar tamamen sizin kontrolünüzde ve özgün olmalıdır. Benzer açıklamalar yapacak olan diğer adayların da cevaplarını düşünülerek, etkileyici bir anlatımla karşı tarafa aktarılmalıdır.

İdeal Cevap Örnekleri

İş görüşmesi sorularının ayırt edici özellikte olması nedeniyle, verilecek cevapların dürüst ve ilgi çekici olması işe alım uzmanları tarafından fark edilmeyi sağlar. Herkesin düşünebileceği en kolay yanıtı karşı tarafa sunmak, ilgisizliği de göstereceği için soruların örnek cevaplarını araştırarak hazırlık yapılmalıdır. Altınızda çalışan ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz? Sorusu için ideal cevap örneklerini inceleyerek kendi hikayeniz için gidiş yolu oluşturabilirsiniz.

  • “Önceki işimde proje yöneticisiydim ve altımda çalışan ekip üyeleri için çeşitli motive edici yaklaşımlar gerçekleştirdim. Projeler geldiği an ekibe görevler verdim ve ödül stratejisi uyguladım. Örneğin; proje başarılı olursa ekibi yemeğe götürüyordum ve keyifli vakit geçiriyorduk. Proje başladığında ekip bu sistemle çalışmaktan memnundu ve durum kontrolü için haftalık toplantılar düzenleyerek, hem beyin fırtınası hem proje üzerinde tartışabileceğimiz bir vakit oluşuyordu. Bu toplantılar sayesinde ekip üyelerinin nelere ihtiyacı olduğunu ve ayrı ayrı gelişimlerini izleyebilme imkanı yakaladım. Toplantı dışında ise ekip arkadaşlarımı tek tek ziyaret edip, bir sorularının olup olmadığını ve yardımcı olmak için orada olduğumu hissettirerek motive olmalarını sağladım. Ben bir yöneticiyim ve projenin başarıyla tamamlanmasından sorumluyum. Geliştirdiğim stratejiler sayesinde başarıya ulaşıyorum…”
  • “Altımda çalışan ekip arkadaşlarımı motive ederken onların güçlü yönlerini ve yeteneklerini dile getiririm. Örneğin; son çalıştığım şirkette ekip hedefine katkıda bulunmayan bir ekip üyesi vardır. Onu motive etmek için her sabah masasına uğrayarak bilinçli bir çaba sarf ettim. Ekip için yaptıkları ve kattıkları konusunda ona iltifat ettim ve gerekli olan becerilere sahip olduğunun farkındaydım. Bir hafta sonra artık bireysel hedeflerinde yükselişe geçmişti ve özgün fikirlerini belirtmeye başlamıştı…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz