CV / Özgeçmiş Yazarken Yapılan En Büyük 17 Hata – Kaçınmak Çok Kolay

0
1274
Özgeçmiş yazarken yapılan ölümcül hatalar

İş arıyorsunuz ama geri dönüş dahi olmuyor. Yüzlerce firmaya özgeçmişinizi gönderdiniz ama nedense mülakata bile çağrılmıyorsunuz. Eğer bu durumdaysınız aşağıdaki cv’de yapılan ölümcül hatalar listemize göz atmanızı öneririz. Hatta bir kontrol listesi halinde tek tek kontrol edip, karşısına tik veya çarpı koyabilirsiniz. Hazırsanız listemiz aşağıda.

  1. Yanlış veya eksik iletişim bilgisi. Yanlış telefon numarası veya eposta adresi verirseniz kimsenin size ulaşma şansı olmayacaktır.
  2. Aynı CV ile 10 farklı pozisyona başvurmak. CV’nizi her pozisyona göre uyarlamalısınız.
  3. CV’de yalan söylemek. Günde 40-50 özgeçmiş okuyan bir insan kaynakları çalışanı veya müdürü ayda 1000 kadar CV okumuş demektir. Emin olun özgeçmişinizdeki yalanlar ‘ben buradayım’ diye bağıracaktır.
  4. Yazım hatası. Word ile veya online başka araçlar ile özgeçmişinizde yazım hatası olmadığından emin olun. Mümkünse eğer bir arkadaşınızın okumasını rica edin.
  5. Profesyonel olmayan eposta adresi kullanmak. Lise yıllarında arkadaşlarınız arasında çok popüler olan ve herkesin hala aklında olan eposta adresiniz yaptığınız iş başvurusunda aleyhinize olabilir. Örnek vermemiz gerekirse: alayinagider@… olusevici@… arabesk_kral_baba@… Eğer müsait ise adınız soyadınızdan oluşan bir email adresi en ideali olacaktır.
  6. Güncel olmayan veya alakasız bilgiler.
  7. ATS programını geçmek için anahtar kelimeler ile doldurmak. Anlamsız ve birbirini tekrar eden anahtar kelimeler ATS programını geçmenize yardım etse bile, muhtemelen birkaç saniye içinde çöp kutusuna gidecektir.
  8. Başarılarınızı ölçülemeyecek şekilde ifade etmek. ‘satışları artırdım’ veya ‘maliyetlerde düşüş sağladım’ çok inandırıcı gelmiyor maalesef. ‘Sorumluluğum süresince yıllık %20 satış artışı ortalaması ve ikinci yıl sonunda %15’lik maliyetlerde düşüş başarısı sağladım’. Şeklinde bir ifade çok daha inandırıcı olacak ve işinize ne kadar hakim olduğunuzu gösterecektir.
  9. Format bozukluğu. CV’nizde başlıkların ve altındaki açıklama kısımlarının her alanda aynı boyutta ve aynı yazı tipinde olduğundan emin olun. Yazı boyutunun rahatça okunabilmesi lazım. İdeal font boyutu 11 veya 12 punto olacaktır. Yazı tipi ailesi olarak ta Calibri, Tahoma, Arial seçimi güvenli olacaktır.
  10. 2 sayfadan uzun CV yazmak. İstisnai pozisyonlar var tabii kii akademisyenler ve sağlık sektörü istisnalar arasında sayılabilir.
  11. İş tecrübelerindeki tarihlerde kesin olmayan veya örtüşen tarihler. Bir pozisyondan ayrılış tarihiniz Nisan 2017 iken, sonraki şirkete başlama tarihiniz Ocak 2017 olamaz, olmamalı. (yine istisnalar mümkün – ancak karmaşadan kaçınmakta fayda var. Yanlış mesaj vermeyin)
  12. CV’niz ile Linkedin profilinizdeki bilgilerin birbiri ile örtüşmemesi. Profesyonel tecrübeler, eğitim hayatınız vs örtüşmüyorsa, ikisinden birinde (daha kötüsü; ikisinde de) yalan söylüyorsunuz demektir.
  13. Kişisel hobilerden bahsetmek. Eskiden özgeçmişlere eklenirdi ancak günümüzde eklemekten kaçının. Başvurmakta olduğunuz pozisyonla birebir alakalı değilse kesinlikle eklemeyin.
  14. İş ilanındaki yönergeleri takip etmemek. İş ilanında ‘ön yazı’ zorunlu olarak belirtildi ise, ön yazısız başvuru yapmak direk olarak ‘beni işe almayın’ demektir.
  15. Yanlış dosya adı. Cv’nizi kaydederken isim ve soyisim ile kaydedin. ‘CV2015’ veya ‘sonrevize’ gibi isimler yerine isminiz-soyisminiz olarak değiltirin.
  16. Görev aldığınız tüm tecrübeleri tek tek listelemek. 10-15 yıllık tecrübeniz varsa, lise veya üniversite yıllarındaki staj ve part-time pozisyonları listelemenize gerek yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz