6 Sigma Nedir?

0
1389
6 sigma nedir?

Etkili ve verimli firmaların çoğunun kullandığı 6 Sigma nedir? Günümüzde faaliyet gösteren büyük uluslu şirketlerin nasıl bu kadar başarılı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu denli karmaşık ve bir hayli uzun üretim sürecinin nasıl organize edildiği, üretim sırasında ortaya çıkan problemleri nasıl kalıcı bulunduğu elbette bir sisteme bağlı olmak zorunda. Süreç ve sürecin devamı için vazgeçilmez bir sistem olan 6 Sigma yöntemini gelin birlikte inceleyelim.

6 Sigma Nedir?

6 Sigma yöntemi, iş başarısını sürdürmek, maksimize etmek ve uzun vadede kalıcı kılmak adına kullanılan esnek ve kapsamlı bir sistemdir. Aslında bir süreç ölçümü yöntemi olan 6 Sigma, bir şirketin kuruluş kültürünü değiştirme yönündeki en önemli yaklaşımlardan biridir. Diğer bir deyişle, herhangi bir işte performans, başarı ve liderliği kalıcı hale getirmeyi hedefleyen geniş bir sistem olarak da tanımlanabilir.

6 Sigma, hata olasılığını azaltmak ve bir işi geliştirmek için uygulanan bir dizi yönetim aracı ve tekniktir. Hataları ortadan kaldırmak için istatistiksel bir metodoloji kullanan veri odaklı yaklaşımdır. İstatistiksel bir terim olarak kullanılan ve Yunanca’dan gelen “sigma” yani “σ” sembolü, ortalamadan tek bir standart sapmayı sembolize ettiği için istatistik hesaplamalarda kullanılan çan eğrisinden gelir. Eğer 6 Sigma işlem değeri, 3 yukarıda ve 3 ortalamanın altında ise, hata oranı “son derece düşük” olarak sınıflandırılır.

6 Sigma Uygulamaları

6 Sigma kavramının temel amacı, optimum Müşteri Memnuniyeti (CX) için iş dönüşümü konusunda mükemmele yakın ürün ve hizmet sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda beş temel ilke baz alınır. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

1. Müşteriye Odaklanmak

Bu temel, müşterinin âdeta bir “kral” olduğuna odaklanır. Birincil hedef, müşteriye maksimum fayda sağlamaktır. Bunu gerçekleştirmek için de bir işletmenin müşterilerini, ihtiyaçlarını, satışlarını ya da sadakatini neyin yönlendirdiğini bilmesi gerekir. Böylece müşterinin ya da pazarın talep ettiği şey ile tanımlanan kalite standardı oluşturulabilecektir.

2. Değer akışı ölçümü ve sorunun tespiti

Değer akışı ölçümü ve sorun tespiti içi öncelikle belirli bir işlem içindeki adımları haritalamanız gerekir. Daha sonra ele alınması gereken belli bir sorun alanını bulmak için işinize özgü verileri toplamanız bunların tanımlanmasıdır. Topladığınız veriler, hedefinize ulaşmak için yardımcı olmalıdır. Böylece sorunu tanımlayabilir ve bu çerçevede sorular sorarak kök nedenleri tespit edebilirsiniz.

3. Hatalardan kurtulmak

Hataları tespit ettikten sonra, değişkenleri ortadan kaldırmak için süreç içerisinde birtakım değişiklikler yapmanız gerekir. Örneğin, süreç içerisinde müşteri değerine katkı sağlamayan faaliyetleri kaldırabilirsiniz. Ayrıca kalite kontrol ve verimlilik elde edebilmek için de tüm işlevlerinizi optimize etmeniz gerekir. En sonunda, hatalarınızı çıkardığınızda süreç içerisinde meydana gelen darboğazlar yok olacaktır.

4. Tüm paydaşları dahil etmek

Ekibinizin problem çözmesi için çeşitli uzmanlıkları ile katkıda bulunduğu ve işbirliği yaptığı yapılandırılmış bir süreci benimseyebilirsiniz. 6 Sigma süreçleri, herhangi bir işletme üzerinde büyük bir etki sağlar. Bu sebeple oluşturulan ekip, kullanılan ilke ve metodolojiler konusunda yetkin olmalıdır.

5. Esnek bir ekosistem sağlamak

6 Sigma’nın kendisi, iş dönüşümü ve değişimden oluşur. Hatalı ya da verimsiz bir süreç ortadan kaldırıldığında, hem iş pratiğinde hem de çalışan yaklaşımında bir değişiklik yapılması gerekir. Esneklik ve değişim uygulandığında, ilgili departmanlar ve çalışanlar değişime kolayca uyum sağlayabilmelidir. Bu durumu kolaylaştırmak için tüm süreçlerin hızlı ve sorunsuz şekilde benimsenmesi gerekir. Sonuçta, verileri iyi değerlendirebilen bir şirket, alt yapıyı periyodik olarak kontrol eder ve gerektiğinde süreçleri değiştirerek rekabet avantajı kazanır.

6 Sigma Eğitimi

Eğitim seviyeniz ne olursa olsun, ister mühendis isterseniz de iş yönetimi uzmanı olun, kariyer beklentinizi ve maaş kazancınızı artırmak istiyorsanız, 6 Sigma kurslarına katılmanız ve sertifika almanız önerilir. 6 sigma eğitimi sonrası aldığınız sertifika, tıpkı dövüş sanatlarına benzeyen kuşak sistemine benzer. Proje deneyiminiz arttıkça seviyeniz beyaz kuşak ile başlayan seviyeniz zamanla sarı kuşak, yeşil kuşak, siyah kuşak ve uzman siyah kuşak olarak yükselecek ve yüksek sertifika seviyelerine ulaşabilirsiniz.

Yalın 6 Sigma Nedir?

Yalın 6 Sigma, varolan ve ölçülebilen her türlü veriyi bilimsel yaklaşımların ışığında kullanarak, iyileştirmeleri sistematik hale getirmeyi hedefleyen proje temelli bir ekip çalışmasıdır. Oluşturulacak projeler, firmanın stratejilerine, maliyet durumuna de müşteri beklentilerine göre çeşitlendirilir. Özellikle müşteri beklentilerini baz alarak maliyet azaltmak isteyen firmalar yalın 6 Sigma yöntemi ile mükemmellik arayışına girebilir.
Yalın 6 Sigma yönteminin avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Kuruluşun amaç ve değerleri ile başlar.
  • Yalın düşünmeyi destekler.
  • Yalın yönetim anlayışı ile bütüncüldür.
  • Değer kavramını müşteri gözüyle tanımlar.
  • İsraftan kaçınmaya odaklanır.
  • Bilimden destek alır.
  • Veri ve doneleri anlamlı bilgiye dönüştürebilir.
  • Değişkenliği azaltmayı hedefler.
  • Çalışanların katılımını sağlar.
  • Ekip ruhu aşılar.
  • Çalışan personele değer katar.
  • Daimi iyileşmeyi sistematik hale getirir.
  • Hız, kalite ve maliyet konularına aynı anda odaklanır.
  • Koşulsuz müşteri memnuniyetini ön planda tutar.
  • Sonuçları geçici değil, kalıcıdır.
  • Bir performans ölçüm metreyi değil, aynı zamanda farklı bir yönetim modelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz